Studenten Hoge School Rotterdam willen minder plastic

 

Greg Armfield

Vier studenten van de Hogeschool Rotterdam gingen voor hun Minor 'Social Marketing' op zoek naar hoe ze via marketing een gedragsverandering bij studenten voor elkaar kunnen krijgen. Lees hier hun verhaal over hoe zij het plasticverbruik onder studenten willen verminderen.

"Na een uitgebreid onderzoek en een leuk gesprek met WWF kwamen wij tot een goed idee met een heel mooi doel. Op 7 januari hebben wij op onze school een interventie gehouden. Het doel van de interventie was het aantal plastic flesjes verminderen onder Rotterdamse studenten. Een student gebruikt gemiddeld per jaar 200 plastic flesjes. Dit voelt een student uiteraard niet alleen in zijn/haar portemonnee. Wanneer de student zijn fles zal hervullen met water of een herbruikbare fles (zoals een Dopper) zal kopen zalt de student hiermee in ieder geval 200 plastic flesjes besparen. Een goede zet voor de natuur. Niet alleen zal er minder plastic worden gebruikt maar zal er ook minder plastic worden gemaakt."


"De interventie ging heel goed. Ons idee was om de studenten met feiten om de oren te slaan waar zij zich nauwelijks bewust van waren. Wij hadden daarom 200 flesjes verzameld en deze op de plek van de interventie neergelegd. Zo zag de student van de Hogeschool Rotterdam wat een enorme hoeveelheid 200 flesjes eigenlijk is. Daarbij hadden wij ook nog een bord gemaakt met feiten over de schadelijkheid van plastic. Feiten die voor ook voor ons vieren vrijwel nieuw waren.

Van WWF konden we onder andere een visnet met knuffels van zeedieren, banners en een pandapak lenen. Hierdoor kreeg de interventie nog meer vorm en viel deze nog meer op. Daarnaast hadden we zelf flyers gemaakt met daarop een QR-code waarmee studenten per direct een petitie konden tekenen voor het verminderen van plastic. Meer dan honderd studenten hebben die petitie getekend. Veel van de studenten waren er niet bewust van dat zij zoveel plastic flesjes gebruikten en dachten eigenlijk niet na over het geld dat zij besparen bij de aanschaf van 1 herbruikbare fles. Daarbij waren er bij verschillende wc’s op de hogeschool briefjes geplakt met de tekst: ‘vergeet je flesje niet te vullen!’ Op deze manier werd de student er nogmaals aan herinnerd hoe makkelijk het eigenlijk is om je flesje te hervullen in plaats van een nieuwe te kopen.

Voor de studenten die niet alleen plastic flesjes wilden gaan verminderen hadden we nog iets heel leuks in petto: de ‘Plastic afvallen app’ van WWF. Hierdoor kon een student het nieuwe jaar gelijk goed beginnen en dus beginnen met ‘afvallen’ van plastic. Hiermee kan je naast het afvallen ook je vrienden uitdagen om nog meer plastic af te vallen via bijvoorbeeld social-media.

Kortom: een geslaagde opdracht met mooie resultaten voor ons en voor de natuur.


Wat doen anderen?

Lees hieronder meer inspirerende verhalen van mensen die hun plasticverbruik verminderen.

Vakkenvuller Katja had een goed idee
Vakkenvuller Katja had een goed idee
Miljoen minder plastic tasjes bij afval Kruidvat
Surfen tegen plastic
Surfen tegen plastic
Julia ruimt plastic op in Bali
iBi Foundation haalt plastic uit de zee
iBi Foundation haalt plastic uit de zee
Na het redden van een zeeschildpad besloten Ed en Joke zoveel mogelijk plastic uit de Middellandse Zee nabij Ibiza en de Balearen te gaan opruimen.
Lilly en de Plastic Pick-Up campagne
Lilly en de Plastic Pick-Up campagne
Een echte milieuactivist
Trashpackers.org
Van backpacker naar Trashpacker
Van backpacker naar Trashpacker
Wat begon met een ‘clean up’ op een strand in Zuidoost-Azië, groeide uit tot een organisatie genaamd Trashpackers.
Plastic in het plasticmonster
Plastic in het plasticmonster
Livia zamelt plastic in op haar kantoor
Marcel ruimt plastic flesjes op
Marcel ruimt plastic flesjes op
Op weg naar huis vindt hij veel plastic afval
Familie maakt stranden schoon
Familie maakt stranden schoon
Ze reizen door Europa met een camper