Edward Parker / WWF

De bedreigingen voor de tijger

Stroperij, inkrimpende leefgebieden en conflicten met de mens: de tijger heeft onze hulp nodig

 • Nog maar 5500 in het wild
 • Stroperij voor traditionele medicijnen
 • Leefgebied onder druk

Enorme afname van tijgers in het wild

Ooit kwamen tijgers voor in grote delen van Azië, tot in het oosten van Turkije aan toe. Nu leven er alleen nog tijgers op enkele plekken in India, Nepal, Bhutan en Bangladesh, Oost-Rusland en Zuidoost-Azië, in een gebied dat bij elkaar opgeteld nog maar 5% beslaat van zijn oorspronkelijke leefgebied. Het totale aantal tijgers in het wild wordt geschat op nog slechts 5500.

Tijgers krijgen gemakkelijk jongen. Als het goed gaat met ze, als ze de ruimte hebben en genoeg voedsel en niet bejaagd worden door stropers, kan het aantal tijgers snel toenemen. Als we de juiste maatregelen nemen gaan de tijgers een veiligere toekomst tegemoet. Maar daarvoor moeten we snel zorgen dat we de stroperij en het verlies van leefgebied stoppen.

Shutterstock / Luke Wait / WWF

Bedreigingen

 • 1

  Stroperij voor lichaamsdelen

  Alle tijgers in het wild lopen gevaar in een zware klem of valstrik van commerciële stropers te lopen. In Azië worden veel onderdelen van de tijger gebruikt als medicijn. Die medicijnen zijn inmiddels peperduur maar door de toegenomen welvaart in Azië voor steeds meer mensen bereikbaar. Dus blijven de criminele stropers hun illegale praktijken uitvoeren. Een tijger is goud waard.

  Lees verder
 • 2

  Verdwijnend leefgebied

  Tijgers hebben uitgestrekte gebieden nodig om te kunnen jagen en zich te kunnen voortplanten. Aaneengesloten natuur is in de streken waar ze leven steeds moeilijker te vinden. Waar eerst bossen waren, zijn nu mensen en huizen, boerderijen, wegen, fabrieken, plantages en houtkapbedrijven. Veel tijgers sterven of krijgen geen jongen meer omdat hun leefgebied te klein wordt om voldoende prooidieren te vinden.

  Lees verder
 • 3

  Mens-dierconflicten

  Het gebrek aan voedsel en het gebrek aan ruimte maakt dat tijgers vaker naar de bewoonde wereld trekken op zoek naar eten, zoals een geit of koe. Het komt nogal eens voor dat de resten van het aangevallen dier door de boer worden vergiftigd, uit vergelding of uit angst om te voorkomen dat het weer gebeurt. Een tijger eet zijn prooi nooit meteen helemaal op, maar komt later vaak terug voor de rest.

  Lees verder
 • 4

  Strikkencrisis

  Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië. Deze strikken zijn vaak bedoeld voor andere dieren, zoals zwijnen. In de afgelopen 15 jaar zijn tenminste 130 Sumatraanse tijgers gevonden die gedood waren door valstrikken.

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de tijger

Alain Compost / WWF
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.
Albertien Perdok / WWF-Netherlands
Amoer-Heilong (Mongolië en China)
Amoer-Heilong (Mongolië en China)
Hier voelen de amoertijger en amoerluipaard zich thuis.

Resultaten en updates

DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info
Shutterstock / Raju Soni / WWF

Aantal wilde tijgers in India blijft groeien

Bij gelegenheid van 50 jaar Project Tiger maakte de Indiase premier Modi bekend dat het aantal tijgers in het land weer is gestegen. De populatie wilde tijgers wordt volgens de resultaten van de All India Tiger Estimation in 2022 geschat op minimaal 3167. Bij de laatste AITE in 2018, bedroeg het aantal 2461.
Meer info
Suyash Keshari / WWF-International

Terugblik op het Jaar van de Tijger 2022

Het Jaar van de Tijger is voorbij en het Jaar van het Konijn is alweer een paar weken oud. Als tijgerbeschermers kijken we terug op een drukke periode. Spannende vraag dit jaar was: hebben we het doel wat we in het vorige Tijgerjaar (2010) gesteld hebben, TX2, twee keer zoveel tijgers in 2022, behaald of niet?
Meer info
Shutterstock / Evgeniyqw / WWF

Nieuwe wet in USA gunstig voor wilde tijgers wereldwijd

De Amerikaanse Senaat keurde deze week wetgeving goed die zal helpen voorkomen dat tijgers die nu leven in gevangenschap, terechtkomen in de illegale handel. De handel in tijgerdelen en -producten is een grote bedreiging voor grote katten in het wild, houdt de vraag in stand en jaagt stroperij aan. Door deze wet wordt het moeilijker om producten van tijgers die leefden in gevangenschap in USA aan te bieden op de illegale markt. Dat heeft effect op de veiligheid van alle grote katten in het wild.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Kansen voor natuurherstel door uitbreiding leefgebied tijger

Volgens een nieuw rapport van WWF is er 1,7 miljoen km2 potentieel geschikt landschap voor tijgers beschikbaar, bovenop het huidige leefgebied. Dit landschap ligt in gedeeltes verspreid over 15 landen. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op een extra gebied dat meer dan twee keer zo groot is als wat het nu is (ofwel meer dan 7 keer de grootte van Groot-Brittannië).
Meer info
naturepl.com / Francois Savigny / WWF

Verdubbeling aantal tijgers in Nepal

Goed nieuws voor tijger in Nepal! Dankzij goede bescherming van de belangrijkste leefgebieden van tijgers, samenwerking met lokale gemeenschappen en aanpak van stroperij en illegale handel in wilde dieren is het aantal tijgers in het wild meer dan verdubbeld.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Is de tijger jouw favoriete dier?

Bestel een tijgerproduct uit onze webshop

WWF-knuffel ECO Tijger (23 cm)

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Adopteer een tijger en stuur een wens

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

WWF puzzel - tijger - 1000 stukjes

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
Sanskar Khedekar

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!