Edward Parker / WWF

De bedreigingen voor de tijger

Stroperij, inkrimpende leefgebieden en conflicten met de mens: de tijger heeft onze hulp nodig

 • Nog maar 3900 in het wild
 • Stroperij voor traditionele medicijnen
 • Leefgebied onder druk

Enorme afname van tijgers in het wild

Ooit kwamen tijgers voor in grote delen van Azië, tot in het oosten van Turkije aan toe. Nu leven er alleen nog tijgers op enkele plekken in India, Nepal, Bhutan en Bangladesh, Oost-Rusland en Zuidoost-Azië, in een gebied dat bij elkaar opgeteld nog maar 5% beslaat van zijn oorspronkelijke leefgebied. Het totale aantal tijgers in het wild wordt geschat op nog slechts 3900.

Tijgers krijgen gemakkelijk jongen. Als het goed gaat met ze, als ze de ruimte hebben en genoeg voedsel en niet bejaagd worden door stropers, kan het aantal tijgers snel toenemen. Als we de juiste maatregelen nemen gaan de tijgers een veiligere toekomst tegemoet. Maar daarvoor moeten we snel zorgen dat we de stroperij en het verlies van leefgebied stoppen.

Shutterstock / Luke Wait / WWF

Bedreigingen

 • 1

  Stroperij voor lichaamsdelen

  Alle tijgers in het wild lopen gevaar in een zware klem of valstrik van commerciële stropers te lopen. In Azië worden veel onderdelen van de tijger gebruikt als medicijn. Die medicijnen zijn inmiddels peperduur maar door de toegenomen welvaart in Azië voor steeds meer mensen bereikbaar. Dus blijven de criminele stropers hun illegale praktijken uitvoeren. Een tijger is goud waard.

  Lees verder
 • 2

  Verdwijnend leefgebied

  Tijgers hebben uitgestrekte gebieden nodig om te kunnen jagen en zich te kunnen voortplanten. Aaneengesloten natuur is in de streken waar ze leven steeds moeilijker te vinden. Waar eerst bossen waren, zijn nu mensen en huizen, boerderijen, wegen, fabrieken, plantages en houtkapbedrijven. Veel tijgers sterven of krijgen geen jongen meer omdat hun leefgebied te klein wordt om voldoende prooidieren te vinden.

  Lees verder
 • 3

  Mens-dierconflicten

  Het gebrek aan voedsel en het gebrek aan ruimte maakt dat tijgers vaker naar de bewoonde wereld trekken op zoek naar eten, zoals een geit of koe. Het komt nogal eens voor dat de resten van het aangevallen dier door de boer worden vergiftigd, uit vergelding of uit angst om te voorkomen dat het weer gebeurt. Een tijger eet zijn prooi nooit meteen helemaal op, maar komt later vaak terug voor de rest.

  Lees verder
 • 4

  Strikkencrisis

  Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië. Deze strikken zijn vaak bedoeld voor andere dieren, zoals zwijnen. In de afgelopen 15 jaar zijn tenminste 130 Sumatraanse tijgers gevonden die gedood waren door valstrikken.

  Lees verder
Suyash Keshari / WWF-International

Geef de tijger een veilig thuis

Het is erop of eronder voor de tijger. In 100 jaar tijd is hun aantal met 96% afgenomen. Help jij mee de tijger een veilige toekomst te geven?

Help mee

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de tijger

Alain Compost / WWF
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.
Albertien Perdok / WWF-Netherlands
Russische Verre Oosten
Russische Verre Oosten
Hier voelen de amoertijger en amoerluipaard zich thuis.

Resultaten en updates

Richard Barrett / WWF-UK

Kansen voor natuurherstel door uitbreiding leefgebied tijger

Volgens een nieuw rapport van WWF is er 1,7 miljoen km2 potentieel geschikt landschap voor tijgers beschikbaar, bovenop het huidige leefgebied. Dit landschap ligt in gedeeltes verspreid over 15 landen. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op een extra gebied dat meer dan twee keer zo groot is als wat het nu is (ofwel meer dan 7 keer de grootte van Groot-Brittannië).
Meer info
naturepl.com / Francois Savigny / WWF

Verdubbeling aantal tijgers in Nepal

Goed nieuws voor tijger in Nepal! Dankzij goede bescherming van de belangrijkste leefgebieden van tijgers, samenwerking met lokale gemeenschappen en aanpak van stroperij en illegale handel in wilde dieren is het aantal tijgers in het wild meer dan verdubbeld.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië

Tijgerbeschermers in Maleisië maakten onlangs een sprong van blijdschap: op de geheugenkaart van één van de cameravallen die in het Maleisische regenwoud waren opgesteld, stonden nieuwe beelden van een tijgerin met maar liefst 4 welpen!
Meer info
Narayanan Iyer (Naresh) / WWF-International

Jaar van de Tijger 2022: schijnwerpers op vooruitgang en urgentie tijgerherstel

Ter gelegenheid van het Chinese Jaar van de Tijger staat WWF stil bij de vooruitgang die is geboekt voor tijgers sinds 2010, toen de 13 tijgerlanden zich een ambitieus doel stelden: een verdubbeling van het aantal tijgers in het wild, TX2.
Meer info
naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

De tijger in China, alom aanwezig in de samenleving maar bijna verdwenen in de natuur

Volgens de Chinese kalender is het op 1 februari 2022 Nieuwjaar. Dan gaat het Jaar van de Os over in het Jaar van de Tijger.
Meer info
naturepl.com / Konstantin Mikhailov / WWF

Hoe pijnboompitten en paddenstoelen de Siberische tijger helpen

In 2010 kreeg een lokale ngo in het uiterste oosten van Rusland een ‘natuurbeschermingsconcessie’, een vergunning om een Koreaanse pijnboombos duurzaam te beheren. De ngo Sidatun organiseerde de oogst van niet-houtproducten uit het bos zo efficiënt dat het aantal tijgers in het gebied toenam van 4 toen naar 15 nu.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).

Is de tijger jouw favoriete dier?

Bestel een tijgerproduct uit onze webshop

WWF-knuffel ECO Tijger (23 cm)

De ECO-versie van onze tijger knuffel

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Adopteer een tijger en stuur een wens

Help WWF de tijger te beschermen met een symbolische adoptie.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

WWF puzzel - tijger - 1000 stukjes

Tijger puzzel van 1000 stukjes

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
Sanskar Khedekar

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!