Edward Parker / WWF

De bedreigingen voor de tijger

Stroperij, inkrimpende leefgebieden en conflicten met de mens: de tijger heeft onze hulp nodig

 • Nog maar 3900 in het wild
 • Stroperij voor traditionele medicijnen
 • Leefgebied onder druk

Enorme afname van tijgers in het wild

Ooit kwamen tijgers voor in grote delen van Azië, tot in het oosten van Turkije en Rusland aan toe. Nu leven er door verschillende bedreigingen alleen nog tijgers op enkele plekken in India, Oost-Rusland en Zuidoost-Azië, in een gebied dat bij elkaar opgeteld nog maar 7 procent beslaat van zijn oorspronkelijke leefgebied. Het totale aantal tijgers in het wild wordt geschat op nog slechts 3900.

Tijgers krijgen gemakkelijk jongen. Als het goed gaat met ze, als ze de ruimte hebben en genoeg voedsel en niet bejaagd worden door stropers, kan het aantal tijgers snel toenemen. Als we nu maatregelen nemen om tijgers beter te beschermen kan het aantal tijgers verdubbeld zijn in 2022, het eerstvolgende jaar van de tijger. Maar daarvoor moeten we snel zorgen dat we de stroperij en het verlies van leefgebied stoppen.

Shutterstock / Luke Wait / WWF

Soorten bedreigingen

 • 1

  Stroperij voor lichaamsdelen

  Alle tijgers in het wild lopen gevaar in een zware klem of valstrik van commerciële stropers te lopen. In Azië worden veel onderdelen van de tijger gebruikt als medicijn. Die medicijnen zijn inmiddels peperduur maar door de toegenomen welvaart in Azië voor steeds meer mensen bereikbaar. Dus blijven de criminele stropers hun illegale praktijken uitvoeren. Een tijger is goud waard.

  Lees verder
 • 2

  Verdwijnend leefgebied

  Tijgers hebben uitgestrekte gebieden nodig om te kunnen jagen en zich te kunnen voortplanten. Aaneengesloten natuur is in de streken waar ze leven steeds moeilijker te vinden. Waar eerst bossen waren, zijn nu mensen en huizen, boerderijen, wegen, fabrieken, plantages en houtkapbedrijven. Veel tijgers sterven of krijgen geen jongen meer omdat hun leefgebied te klein wordt om voldoende prooidieren te vinden.

  Lees verder
 • 3

  Mens- dierconflicten

  Het gebrek aan voedsel en het gebrek aan ruimte maakt dat tijgers vaker naar de bewoonde wereld trekken op zoek naar eten, zoals een geit of koe. Het komt nogal eens voor dat de resten van het aangevallen dier door de boer, als verdediging of vergelding, worden vergiftigd, omdat een tijger zijn prooi nooit meteen helemaal opeet maar later terugkomt voor de rest.

  Lees verder
 • 4

  Strikkencrisis

  In de afgelopen 15 jaar zijn tenminste 130 Sumatraanse tijgers gevonden die gedood waren door valstrikken die bedoeld waren voor bijvoorbeeld zwijnen.

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de tijger

Alain Compost / WWF
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.
Albertien Perdok / WWF-Netherlands
Russische Verre Oosten
Russische Verre Oosten
Hier voelen de amoertijger en amoerluipaard zich thuis.

Resultaten en updates

naturepl.com / Konstantin Mikhailov / WWF

Hoe pijnboompitten en paddenstoelen de Siberische tijger helpen

In 2010 kreeg een lokale ngo in het uiterste oosten van Rusland een ‘natuurbeschermingsconcessie’, een vergunning om een Koreaanse pijnboombos duurzaam te beheren. De ngo Sidatun organiseerde de oogst van niet-houtproducten uit het bos zo efficiënt dat het aantal tijgers in het gebied toenam van 4 toen naar 15 nu.
Meer info
Klein & Hubert / WWF

Verhaal uit het veld: rangers op zoek naar een verdwenen tijger

Het werk van de parkrangers in het Jilin Huangnihe Natuurreservaat in Noordoost-China is best zwaar werk. Ze ploeteren de hele winter door de dikke sneeuw, om te zoeken naar sporen en uitwerpselen van wilde dieren én om de hoefdieren in het gebied (die soms ook prooidieren voor de tijger zijn) de winter door te helpen door ze bij te voeren. En dan lijkt de hoofdrolspeler van het reservaat opeens spoorloos verdwenen te zijn…
Meer info
naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

Eerste tijgers in 2025 in Kazachstan

De voortgang van het tijgerprogramma in Kazachstan is gegarandeerd dankzij een unieke samenwerking tussen WWF en de stichtingen Contribute en Pharus. Al in 2025 zullen de eerste tijgers rondlopen in het Ili-Balkasj Reservaat.
Meer info
Shutterstock / Ondrej Prosicky / WWF-Sweden

Toegenomen tijgerbescherming in China werpt vruchten af

Het aantal amoertijgers en -luipaarden in het noordoosten van China is gegroeid. Er zijn in een paar jaar tijd 10 jonge tijgers en zes luipaardjes bijgekomen waardoor het totaal nu staat op 37 tijgers en 48 luipaarden.
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Hoe de Afrikaanse varkenspest de Siberische tijger bedreigt

Op een Russische boerderij aan de grens met China is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. WWF waarschuwt ervoor dat de preventiemethodes die van toepassing zijn in Europa niet werken in het leefgebied van de Siberische tijger.
Meer info

Afghaanse edelherten uitgezet in natuurreservaat Kazachstan voor tijgerproject

Na meer dan honderd jaar lopen er weer vijf Afghaanse edelherten in het Ili-Balkhash natuurreservaat in Kazachstan. Het is de bedoeling dat hier de komende jaren honderden Afghaanse edelherten uitgezet worden, als deel van het tijgerproject.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).

Is de tijger jouw favoriete dier?

Bestel een tijger product uit onze webshop

WWF-knuffel Tijger (23 cm)

Bij wie mag dit schattige tijgertje komen knuffelen?

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

WWF sleutelhanger metaal Tijger

Metalen sleutelhanger in de vorm van een tijger

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Notitieboekje van steenpapier - A5 - Tijger - gebonden - MOYU x WWF

Het duurzaamste notitieboekje met tijger omslag

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
Sanskar Khedekar

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!