Edward Parker / WWF

De bedreigingen voor de tijger

Stroperij, inkrimpende leefgebieden en conflicten met de mens: de tijger heeft onze hulp nodig

 • Nog maar 3900 in het wild
 • Stroperij voor traditionele medicijnen
 • Leefgebied onder druk

Enorme afname van tijgers in het wild

Ooit kwamen tijgers voor in grote delen van Azië, tot in het oosten van Turkije en Rusland aan toe. Nu leven er door verschillende bedreigingen alleen nog tijgers op enkele plekken in India, Oost-Rusland en Zuidoost-Azië, in een gebied dat bij elkaar opgeteld nog maar 7 procent beslaat van zijn oorspronkelijke leefgebied. Het totale aantal tijgers in het wild wordt geschat op nog slechts 3900.

Tijgers krijgen gemakkelijk jongen. Als het goed gaat met ze, als ze de ruimte hebben en genoeg voedsel en niet bejaagd worden door stropers, kan het aantal tijgers snel toenemen. Als we nu maatregelen nemen om tijgers beter te beschermen kan het aantal tijgers verdubbeld zijn in 2022, het eerstvolgende jaar van de tijger. Maar daarvoor moeten we snel zorgen dat we de stroperij en het verlies van leefgebied stoppen.

Shutterstock / Luke Wait / WWF

Soorten bedreigingen

 • 1

  Stroperij voor lichaamsdelen

  Alle tijgers in het wild lopen gevaar in een zware klem of valstrik van commerciële stropers te lopen. In Azië worden veel onderdelen van de tijger gebruikt als medicijn. Die medicijnen zijn inmiddels peperduur maar door de toegenomen welvaart in Azië voor steeds meer mensen bereikbaar. Dus blijven de criminele stropers hun illegale praktijken uitvoeren. Een tijger is goud waard.

  Lees verder
 • 2

  Verdwijnend leefgebied

  Tijgers hebben uitgestrekte gebieden nodig om te kunnen jagen en zich te kunnen voortplanten. Aaneengesloten natuur is in de streken waar ze leven steeds moeilijker te vinden. Waar eerst bossen waren, zijn nu mensen en huizen, boerderijen, wegen, fabrieken, plantages en houtkapbedrijven. Veel tijgers sterven of krijgen geen jongen meer omdat hun leefgebied te klein wordt om voldoende prooidieren te vinden.

  Lees verder
 • 3

  Mens- dierconflicten

  Het gebrek aan voedsel en het gebrek aan ruimte maakt dat tijgers vaker naar de bewoonde wereld trekken op zoek naar eten, zoals een geit of koe. Het komt nogal eens voor dat de resten van het aangevallen dier door de boer, als verdediging of vergelding, worden vergiftigd, omdat een tijger zijn prooi nooit meteen helemaal opeet maar later terugkomt voor de rest.

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de tijger

Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.
Russische Verre Oosten
Russische Verre Oosten
Hier voelen de amoertijger en amoerluipaard zich thuis.

Resultaten en updates

Afghaanse edelherten uitgezet in natuurreservaat Kazachstan voor tijgerproject

Na meer dan honderd jaar lopen er weer vijf Afghaanse edelherten in het Ili-Balkhash natuurreservaat in Kazachstan. Het is de bedoeling dat hier de komende jaren honderden Afghaanse edelherten uitgezet worden, als deel van het tijgerproject.
Meer info

Hoe de Afrikaanse varkenspest de Siberische tijger bedreigt

Op een Russische boerderij aan de grens met China is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. WWF waarschuwt ervoor dat de preventiemethodes die van toepassing zijn in Europa niet werken in het leefgebied van de Siberische tijger.
Meer info

India meldt nieuwe tijgercijfers

India maakt goed nieuws bekend op Wereld Tijger Dag: resultaten van de laatste telling leveren een nieuw geschat aantal op van bijna 3.000 tijgers. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van de laatste telling in 2014.
Meer info

Smokkelaars veroordeeld tot lange straffen

Vorig jaar is een criminele bende opgepakt bij de grens tussen Rusland en China. De smokkelaars hadden veel dierlijke producten bij zich, zoals tijgervachten en berenpoten. Ze zijn nu veroordeeld tot gevangenisstraffen.
Meer info

China stelt toestaan binnenlandse handel in tijgerbotten en neushoornhoorn uit

China wilde de handel in tijgerbotten en neushoornhoorn weer toestaan. Maar na alle geschokte internationale reacties die meteen na die aankondiging op 29 oktober opkwamen, hebben ze het opheffen van het verbod op de binnenlandse handel uitgesteld. WWF is daar erg blij mee.
Meer info

WWF: “Onbegrijpelijk dat China binnenlandse handel in tijgerbotten en neushoornhoorn toestaat”

Totaal onverwacht heeft de Chinese overheid vandaag bekend gemaakt dat het gebruik van tijgerbotten en hoorn van neushoorns in ziekenhuizen weer wordt toegestaan.
Meer info

Schrijf je in

Blijf op de hoogte!

Sanskar Khedekar

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!