Richard Barrett / WWF-UK
22 augustus 2022

Kansen voor natuurherstel door uitbreiding leefgebied tijger

Volgens een rapport van WWF is er voor tijgers ruim 1,7 miljoen km2 potentieel geschikt landschap beschikbaar, bovenop het huidige leefgebied. Dit landschap ligt in gedeeltes verspreid over 15 landen. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op een extra gebied dat meer dan twee keer zo groot is als wat het nu is (ofwel 42 keer Nederland).

Het leefgebied van wilde tijgers

Beperking klimaatverandering

Het beschermen van veel van deze gebieden is essentieel voor de opslag van CO2, zo staat in het rapport: Restoring Asia's Roar: Opportunities for tiger recovery across their historical range.

Daarmee levert herstel niet alleen een bijdrage aan de wereldwijde doelstellingen om klimaatverandering te beperken, maar levert het ook grote ecologische voordelen op voor mensen, wilde dieren en de planeet.

Steun lokale bevolking onontbeerlijk

Maar het herstel van tijgers in deze landschappen zal alleen succesvol zijn met de volledige steun en deelname van lokale gemeenschappen, benadrukt het rapport.

Smriti Dahal, Community Lead bij WWF's Tigers Alive Initiative: "Het bestuderen van het sociale landschap van gebieden waar tijgers zouden kunnen gaan leven en het vroegtijdig betrekken van lokale gemeenschappen als gelijkwaardige partners in het proces, is van groot belang. Het terugbrengen van tijgers moet iedereen evenredig ten goede komen.”



Natuurlijk gedrag

Volgens het rapport zou de uitbreiding van het tijgergebied in veel landschappen grotendeels het gevolg kunnen zijn van de bewegingen die tijgers toch al maken tussen gebieden. In elk land waar de tijger momenteel voorkomt behalve China, bevinden de meeste 'nieuwe' gebieden zich binnen 100 km van waar de huidige tijgerpopulaties zitten - ruim binnen de afstand waarover tijgers zich kunnen verspreiden.

Herintroductie

In potentiële herstelgebieden waar tijgers zijn uitgestorven, zoals Cambodja, Kazachstan en Laos, is actieve herintroductie misschien de enige optie voor het herstel van tijgers. Een plan voor de herintroductie van tijgers in Kazachstan tegen 2025 is al in uitvoering. Er is eerst begonnen met het herstel van de prooidierstand en overleg met de plaatselijke gemeenschappen.

Rapport 'Restoring Asia's Roar'

Gerelateerde artikelen

Steffan Widstrand / WWF

Vreedzaam samenleven met tijgers dankzij honing

De Sundarbans in India en Bangladesh is de enige plek ter wereld waar tijgers in mangrovebossen leven, aan de kust. Om in hun levensonderhoud te voorzien gaan elk jaar duizenden mensen deze bossen in om honing te verzamelen of vis en krab te vangen. En elk jaar worden er mensen aangevallen door tijgers en krokodillen.
Meer info
DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Strengere controles in EU op de handel in tijgers

Om ervoor te zorgen dat de EU geen rol speelt in de illegale handel in tijgers heeft de Europese Commissie nieuwe richtlijnen bekendgemaakt. Die richtlijnen leiden tot scherpere controles op de commerciële handel in levende, in gevangenschap gefokte tijgers en hun lichaamsdelen, binnen en buiten de Europese Unie.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).