Richard Barrett / WWF-UK
22 augustus 2022

Kansen voor natuurherstel door uitbreiding leefgebied tijger

Volgens een nieuw rapport van WWF is er 1,7 miljoen km2 potentieel geschikt landschap voor tijgers beschikbaar, bovenop het huidige leefgebied. Dit landschap ligt in gedeeltes verspreid over 15 landen. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op een extra gebied dat meer dan twee keer zo groot is als wat het nu is (ofwel meer dan 7 keer de grootte van Groot-Brittannië).

Het leefgebied van wilde tijgers

Beperking klimaatverandering

Het rapport Restoring Asia's Roar: Opportunities for tiger recovery across their historical range stelt uitdrukkelijk dat veel van deze herstelgebieden cruciaal zijn voor de opslag van CO2. Een voorbeeld is het Cardamom-regenwoud in Zuidwest-Cambodja.

De bescherming van deze bolwerken van biodiversiteit en andere belangrijke landschappen voor het herstel van de tijger draagt niet alleen bij aan de wereldwijde doelstellingen om klimaatverandering te beperken, maar levert ook grote ecologische voordelen op voor mensen, wilde dieren en de planeet.

Steun lokale bevolking onontbeerlijk

Maar het herstel van tijgers in deze landschappen zal alleen succesvol zijn met de volledige steun en deelname van lokale gemeenschappen, benadrukt het rapport.

Bij de conclusie dat er 1,7 miljoen km2 extra beschikbaar is, is de menselijke impact in het gebied een belangrijke factor geweest. Het in aanmerking nemen van zowel sociale (met inbegrip van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen) als politieke steun voor natuurbehoud is een essentieel onderdeel van elke afspraak die wordt gemaakt voor tijgerherstel.

Smriti Dahal, Community Lead bij WWF's Tigers Alive Initiative: "Het bestuderen van het sociale landschap van gebieden waar tijgers zouden kunnen gaan leven en het vroegtijdig betrekken van lokale gemeenschappen als gelijkwaardige partners in het proces, is van cruciaal belang. Het terugbrengen van tijgers moet iedereen evenredig ten goede komen. Willen we de herstelgebieden voor tijgers zeker stellen dan zullen in samenwerking met de lokale gemeenschappen op hen toegesneden gebiedsgebonden beschermingsmaatregelen moeten worden ingevoerd.”Natuurlijk gedrag

Volgens het rapport zou de uitbreiding van het tijgergebied in veel landschappen grotendeels het gevolg kunnen zijn van de bewegingen die tijgers toch al maken tussen gebieden. In elk land waar de tijger momenteel voorkomt behalve China, bevinden de meeste 'nieuwe' gebieden zich binnen 100 km van waar de huidige tijgerpopulaties zitten - ruim binnen de afstand waarover tijgers zich kunnen verspreiden.

Recente bewijzen van dergelijk gedrag komen uit de uitlopers van de Himalaya in Bhutan en Oost-Nepal. In 2020 hebben camera's in het Ilam-district van Nepal bijvoorbeeld een tijger vastgelegd op een hoogte van 3165 meter – nooit eerder kwam in Nepal een tijger zo hoog en nooit zo ver, 250 km, ten oosten van het bekende tijgergebied in het land.

Herintroductie

In potentiële herstelgebieden waar tijgers zijn uitgestorven, zoals Cambodja, Kazachstan en Laos, is actieve herintroductie misschien de enige optie voor het herstel van tijgers. Een plan voor de herintroductie van tijgers in Kazachstan tegen 2025 is al in uitvoering. Er is eerst begonnen met het herstel van de prooidierstand en overleg met de plaatselijke gemeenschappen.

Rapport 'Restoring Asia's Roar'

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Francois Savigny / WWF

Verdubbeling aantal tijgers in Nepal

Goed nieuws voor tijger in Nepal! Dankzij goede bescherming van de belangrijkste leefgebieden van tijgers, samenwerking met lokale gemeenschappen en aanpak van stroperij en illegale handel in wilde dieren is het aantal tijgers in het wild meer dan verdubbeld.
Meer info
Shutterstock / Paco Como

Nepal verdubbelt het aantal wilde tijgers

Op 29 juli, de internationale Dag van de Tijger, maakt Nepal bekend dat het is gelukt om hun aantal tijgers in het wild te verdubbelen. In 2009 had Nepal een wilde tijgerpopulatie van ongeveer 121 en het aantal was aan het afnemen. In 2010, het vorige jaar van de tijger, had de tijgerpopulatie in Azië een dieptepunt bereikt van 3200. Om verdere daling en mogelijk uitsterven te voorkomen maakten tijgerlanden en natuurbeschermers de afspraak om de wilde populatie tijgers wereldwijd tegen 2022 te verdubbelen.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië

Tijgerbeschermers in Maleisië maakten onlangs een sprong van blijdschap: op de geheugenkaart van één van de cameravallen die in het Maleisische regenwoud waren opgesteld, stonden nieuwe beelden van een tijgerin met maar liefst 4 welpen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).