Richard Barrett / WWF-UK
22 augustus 2022

Kansen voor natuurherstel door uitbreiding leefgebied tijger

Volgens een rapport van WWF is er voor tijgers ruim 1,7 miljoen km2 potentieel geschikt landschap beschikbaar, bovenop het huidige leefgebied. Dit landschap ligt in gedeeltes verspreid over 15 landen. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op een extra gebied dat meer dan twee keer zo groot is als wat het nu is (ofwel 42 keer Nederland).

Het leefgebied van wilde tijgers

Beperking klimaatverandering

Het beschermen van veel van deze gebieden is essentieel voor de opslag van CO2, zo staat in het rapport: Restoring Asia's Roar: Opportunities for tiger recovery across their historical range.

Daarmee levert herstel niet alleen een bijdrage aan de wereldwijde doelstellingen om klimaatverandering te beperken, maar levert het ook grote ecologische voordelen op voor mensen, wilde dieren en de planeet.

Steun lokale bevolking onontbeerlijk

Maar het herstel van tijgers in deze landschappen zal alleen succesvol zijn met de volledige steun en deelname van lokale gemeenschappen, benadrukt het rapport.

Smriti Dahal, Community Lead bij WWF's Tigers Alive Initiative: "Het bestuderen van het sociale landschap van gebieden waar tijgers zouden kunnen gaan leven en het vroegtijdig betrekken van lokale gemeenschappen als gelijkwaardige partners in het proces, is van groot belang. Het terugbrengen van tijgers moet iedereen evenredig ten goede komen.”Natuurlijk gedrag

Volgens het rapport zou de uitbreiding van het tijgergebied in veel landschappen grotendeels het gevolg kunnen zijn van de bewegingen die tijgers toch al maken tussen gebieden. In elk land waar de tijger momenteel voorkomt behalve China, bevinden de meeste 'nieuwe' gebieden zich binnen 100 km van waar de huidige tijgerpopulaties zitten - ruim binnen de afstand waarover tijgers zich kunnen verspreiden.

Herintroductie

In potentiële herstelgebieden waar tijgers zijn uitgestorven, zoals Cambodja, Kazachstan en Laos, is actieve herintroductie misschien de enige optie voor het herstel van tijgers. Een plan voor de herintroductie van tijgers in Kazachstan tegen 2025 is al in uitvoering. Er is eerst begonnen met het herstel van de prooidierstand en overleg met de plaatselijke gemeenschappen.

Rapport 'Restoring Asia's Roar'

Gerelateerde artikelen

Steffan Widstrand / WWF

Vreedzaam samenleven met tijgers dankzij honing

De Sundarbans in India en Bangladesh is de enige plek ter wereld waar tijgers in mangrovebossen leven, aan de kust. Om in hun levensonderhoud te voorzien gaan elk jaar duizenden mensen deze bossen in om honing te verzamelen of vis en krab te vangen. En elk jaar worden er mensen aangevallen door tijgers en krokodillen.
Meer info
Shutterstock / Evgeniyqw / WWF

Nieuwe wet in USA gunstig voor wilde tijgers wereldwijd

De Amerikaanse Senaat keurde deze week wetgeving goed die zal helpen voorkomen dat tijgers die nu leven in gevangenschap, terechtkomen in de illegale handel. De handel in tijgerdelen en -producten is een grote bedreiging voor grote katten in het wild, houdt de vraag in stand en jaagt stroperij aan. Door deze wet wordt het moeilijker om producten van tijgers die leefden in gevangenschap in USA aan te bieden op de illegale markt. Dat heeft effect op de veiligheid van alle grote katten in het wild.
Meer info
naturepl.com / Francois Savigny / WWF

Verdubbeling aantal tijgers in Nepal

Goed nieuws voor tijger in Nepal! Dankzij goede bescherming van de belangrijkste leefgebieden van tijgers, samenwerking met lokale gemeenschappen en aanpak van stroperij en illegale handel in wilde dieren is het aantal tijgers in het wild meer dan verdubbeld.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).