Kazachstan krijgt weer wilde tijgers!
Kazachstan krijgt weer wilde tijgers!
WWF en de overheid van Kazachstan gaan op termijn in totaal 25 tot 30 Siberische tijgers uitzetten in oorspronkelijk leefgebied van de uitgestorven Kaspische tijger. Het startsein voor dit ambitieuze project werd vandaag gegeven in het Holland Paviljoen op de World Expo in Astana.
De komende decennia zullen wilde Siberische tijgers vanuit het Russische Verre Oosten worden overgebracht naar een gebied ter grootte van de provincie Gelderland.
Askar Myrzakhmetov, minister van Landbouw van Kazachstan, zei trots te zijn dat Kazachstan het eerste land in de wereld is waar straks een tijgersoort uit een ander land wordt uitgezet. De Kaspische tijger is naar alle waarschijnlijkheid sinds 1948 uitgestorven in Kazachstan.
Historische mijlpaal
De Nederlandse ambassadeur in Kazachstan, Dirk Jan Kop, sprak tijdens zijn speech van ‘een historische mijlpaal’. Marco Lambertini, directeur-generaal van WWF International, roemde het leiderschap en de visie van de Kazachse overheid: “Het herintroduceren van dit majestueuze toproofdier is niet alleen een belangrijke stap in het veiligstellen van de toekomst van tijgers in het wild. Het is ook van belang voor de bescherming van de unieke natuur in de Ili-Balkhash regio en de watervoorraden waar de bevolking van afhankelijk is.“ Het tijgerherintroductieprogramma geeft daarnaast ook een boost aan de afspraken van de 13 tijgerlanden om het aantal tijgers te verdubbelen.
Grootte van Gelderland
Er moet de komende jaren nog veel gebeuren voor de eerste tijgers vanuit het Russische Verre Oosten overgebracht kunnen worden. Kazachse en Russische experts hebben onderzocht welk gebied in Kazachstan het meest geschikt is.
Als eerste krijgt het aangewezen gebied van ruim 5.000 km2 (vergelijkbaar met de provincie Gelderland) nu de status van natuurreservaat. Daarnaast moeten de uitgestrekte oeverbossen worden hersteld en prooidieren worden teruggebracht zoals het Bochara hert. Ook moeten rangers worden opgeleid om de wilde dieren te beschermen tegen illegale activiteiten.
Chinese Jaar van de Tijger
Een eeuw geleden leefden er wereldwijd nog 100.000 tijgers. Rond 2010 waren het er nog maar zo’n 3.200 als gevolg van verlies van leefgebied en stroperij. Inmiddels staat de teller weer op zo’n 3.900 maar er moet nog veel gebeuren wil het aantal in 2022, het volgende Chinese Jaar van de Tijger, verdubbeld zijn.
Gerelateerde artikelen
Vliegende tijgers
Wereld Natuur Fonds brengt tijgers terug naar historische grond in Kazachstan
Eerste tijgers in 2025 in Kazachstan
Afghaanse edelherten uitgezet in natuurreservaat Kazachstan voor tijgerproject
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).