naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF
28 november 2019

Eerste tijgers in 2025 in Kazachstan

De voortgang van het tijgerprogramma in Kazachstan is gegarandeerd dankzij een unieke samenwerking tussen WWF en de stichtingen Contribute en Pharus. Al in 2025 zullen de eerste tijgers rondlopen in het Ili-Balkasj Reservaat.

Ili-Balkasj

In de delta van de Ili-rivier, nabij het Balkasjmeer in Kazachstan, leefde tot in de jaren ’70 de Kaspische tijger. Toen in 2010 het aantal tijgers wereldwijd een alarmerend dieptepunt bereikte (3.200 dieren), kwam dit gebied in beeld voor een bijzonder project: de herintroductie van de tijger in Kazachstan.

WWF maakte samen met de Kazachse overheid een plan om het ecosysteem van het gebied te herstellen en het klaar te maken voor de komst van de Siberische tijger, die vrijwel hetzelfde DNA heeft als de uitgestorven Kaspische tijger. Het gebied, zo groot als de provincie Gelderland, kreeg een beschermde status als Ili-Balkasj Reservaat. Er kwam budget voor het beheer van het reservaat en er werden rangers en ander personeel aangesteld.

Stand van zaken nu

  • Leefgebied: In het reservaat wordt rivierbos aangeplant als leefgebied voor de prooidieren van de tijgers. Om te zorgen voor voldoende water wordt er gelobbyd voor een aangepast spuischema van een dam in de Ili-rivier. 
  • Rangers: Goed opgeleide rangers bewaken het natuurreservaat tegen stropers en bosbranden. Zij hebben de beschikking over 2 rangerstations, 10 auto’s, 2 blusvoertuigen, uitgebreide radiocommunicatie en 1 onbemand vliegtuig.
  • Bevolking: De lokale bevolking is nauw betrokken en wordt voorbereid op de komst van de tijgers naar het reservaat. De mensen krijgen training en hulp bij het veilig huisvesten van hun vee. Door het project komen er voor hen opleidingen en banen beschikbaar.
  • Prooidieren: In september 2019 zijn de eerste 5 Afghaanse edelherten uitgezet in het reservaat. De komende jaren komen daar nog honderden herten en wilde zwijnen bij.


Vervolgstappen

Voordat de eerste tijgers daadwerkelijk in het Ili-Balkasj reservaat kunnen rondlopen, moet nog veel gebeuren. Dankzij de unieke samenwerking tussen WWF en de stichtingen Contribute en Pharus zal er de komende jaren verder worden gewerkt aan het gereed maken van het leefgebied, het op peil brengen van de prooidierstand en het voorbereiden van de lokale bevolking op de komst van de tijger. Ook wordt er een tijdelijk verblijf gebouwd waar de tijgers na hun reis uit Rusland kunnen bijkomen en wennen aan de nieuwe omstandigheden. Vervolgens worden de tijgers met een halsbandzender om vrijgelaten, zodat we ze nog een tijdje kunnen volgen in hun nieuwe leefgebied.

In 2025 zullen de eerste 3 tot 5 tijgers worden vrijgelaten. Daarna kan de populatie worden opgebouwd naar zo’n 50 dieren in 2035. De populatie kan vervolgens zelf verder groeien naar circa 120 dieren in 2075.

Met hun bijdrage van €2,4 miljoen verspreid over 6 jaar geven Contribute en Pharus een belangrijke impuls aan de terugkeer van de tijger in Kazachstan en aan de internationale doelstelling om het aantal tijgers in het wild te verdubbelen.

Gerelateerde artikelen

Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Suyash Keshari / WWF-International

Terugblik op het Jaar van de Tijger 2022

Het Jaar van de Tijger is voorbij en het Jaar van het Konijn is alweer een paar weken oud. Als tijgerbeschermers kijken we terug op een drukke periode. Spannende vraag dit jaar was: hebben we het doel wat we in het vorige Tijgerjaar (2010) gesteld hebben, TX2, twee keer zoveel tijgers in 2022, behaald of niet?
Meer info
Shutterstock / Evgeniyqw / WWF

Nieuwe wet in USA gunstig voor wilde tijgers wereldwijd

De Amerikaanse Senaat keurde deze week wetgeving goed die zal helpen voorkomen dat tijgers die nu leven in gevangenschap, terechtkomen in de illegale handel. De handel in tijgerdelen en -producten is een grote bedreiging voor grote katten in het wild, houdt de vraag in stand en jaagt stroperij aan. Door deze wet wordt het moeilijker om producten van tijgers die leefden in gevangenschap in USA aan te bieden op de illegale markt. Dat heeft effect op de veiligheid van alle grote katten in het wild.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).