Op dinsdag 24 september werden de dieren na acht maanden voorbereiding vrijgelaten. Ze brachten die tijd door in een afgezet gebied om aan elkaar te wennen en om een kudde te vormen.
In de gaten
“Het is altijd lastig om de eerste te zijn. De herten moeten zelf uitzoeken waar de beste plekken voor voedsel en water zijn. En daar bovenop komt nog dat er mogelijk wolven en stropers rondlopen in het gebied”, aldus Grigory Mazmanyants van WWF-Rusland. “Daarom zullen specialisten van het reservaat en WWF de groep in de gaten houden via de zenders in de halsbanden, camera’s en de voederstations.”
Kaspische tijger
Meer dan 100 jaar geleden verdween het Bukharahert uit Ili-Balkhash en later uit heel Kazachstan. De herintroductie van de dieren - op initiatief van WWF-Rusland - is een belangrijk onderdeel van het tijgerherintroductieprogramma, waarmee de tijger teruggebracht wordt naar Kazachstan. Het programma wordt in samenwerking met de Kazachse overheid uitgevoerd. WWF en de overheid van Kazachstan hebben afgesproken vóór 2034 in totaal 50 tijgers uit te zetten in oorspronkelijk leefgebied van de uitgestorven Kaspische tijger.
Verdubbelen tijgers
Een eeuw geleden leefden er wereldwijd nog 100.000 tijgers. Rond 2010 waren het er nog maar 3.200 door verlies van leefgebied en stroperij. In dat jaar spraken de leiders van de tijgerlanden af dat ze er alles aan zouden doen om het aantal tijgers te hebben verdubbeld in 2022, het volgende Chinese Jaar van de Tijger. Inmiddels zijn er weer ongeveer 3900 tijgers in het wild. Dus er is nog veel werk aan de winkel.