naturepl.com / Francois Savigny / WWF
29 juli 2022

Historische mijlpaal: ruime verdubbeling aantal tijgers in Nepal 

Op Wereld Tijger Dag heeft de premier van Nepal, Sher Bahadur Deuba, de resultaten bekend gemaakt van de laatste tijgertelling in zijn land. Het Wereld Natuur Fonds reageert verheugd op het historische resultaat, want sinds 2009 is het aantal tijgers in Nepal gestegen naar 355, een toename van 190 procent.  

Ruim 18.000 km2, een gebied vergelijkbaar met de helft van de oppervlakte van België, is het afgelopen jaar uitgekamd voor de telling van tijgers in het wild. De collega's van WWF in Nepal zijn onder meer betrokken geweest bij de analyse van de data. De positieve trend geeft hoop voor tijgers in Nepal op de lange termijn, aldus Gert Polet, tijgerexpert van WWF-NL.  

"Een diepe buiging voor het bereiken van deze historische mijlpaal. Ga er maar aanstaan met al die bedreigingen waar tijgers mee te maken hebben. De Nepalese overheid heeft zich jarenlang enorm ingezet om samen met lokale gemeenschappen en natuurorganisaties de natuur te beschermen. Je ziet dat het vruchten afwerpt. Niet alleen tijgers en andere dieren profiteren van betere bescherming van de leefgebieden, maar ook de mens die afhankelijk is van wat de natuur levert."
 
 

Chinese Jaar van de Tijger

In 2010 hebben de landen waar nog tijgers in het wild voorkomen besloten dat het aantal tijgers verdubbeld moest zijn in 2022, het volgende Chinese Jaar van de Tijger. De komende maanden zullen de andere landen hun aantallen bekend maken en dan weten we of het doel is behaald. In totaal leven er op dit moment wereldwijd naar schatting 3900 tijgers.

Gerelateerde artikelen

Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Suyash Keshari / WWF-International

Terugblik op het Jaar van de Tijger 2022

Het Jaar van de Tijger is voorbij en het Jaar van het Konijn is alweer een paar weken oud. Als tijgerbeschermers kijken we terug op een drukke periode. Spannende vraag dit jaar was: hebben we het doel wat we in het vorige Tijgerjaar (2010) gesteld hebben, TX2, twee keer zoveel tijgers in 2022, behaald of niet?
Meer info
Shutterstock / Evgeniyqw / WWF

Nieuwe wet in USA gunstig voor wilde tijgers wereldwijd

De Amerikaanse Senaat keurde deze week wetgeving goed die zal helpen voorkomen dat tijgers die nu leven in gevangenschap, terechtkomen in de illegale handel. De handel in tijgerdelen en -producten is een grote bedreiging voor grote katten in het wild, houdt de vraag in stand en jaagt stroperij aan. Door deze wet wordt het moeilijker om producten van tijgers die leefden in gevangenschap in USA aan te bieden op de illegale markt. Dat heeft effect op de veiligheid van alle grote katten in het wild.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).