naturepl.com / Francois Savigny / WWF
29 juli 2022

Historische mijlpaal: ruime verdubbeling aantal tijgers in Nepal 

Op Wereld Tijger Dag heeft de premier van Nepal, Sher Bahadur Deuba, de resultaten bekend gemaakt van de laatste tijgertelling in zijn land. Het Wereld Natuur Fonds reageert verheugd op het historische resultaat, want sinds 2009 is het aantal tijgers in Nepal gestegen naar 355, een toename van 190 procent.  

Ruim 18.000 km2, een gebied vergelijkbaar met de helft van de oppervlakte van België, is het afgelopen jaar uitgekamd voor de telling van tijgers in het wild. De collega's van WWF in Nepal zijn onder meer betrokken geweest bij de analyse van de data. De positieve trend geeft hoop voor tijgers in Nepal op de lange termijn, aldus Gert Polet, tijgerexpert van WWF-NL.  

"Een diepe buiging voor het bereiken van deze historische mijlpaal. Ga er maar aanstaan met al die bedreigingen waar tijgers mee te maken hebben. De Nepalese overheid heeft zich jarenlang enorm ingezet om samen met lokale gemeenschappen en natuurorganisaties de natuur te beschermen. Je ziet dat het vruchten afwerpt. Niet alleen tijgers en andere dieren profiteren van betere bescherming van de leefgebieden, maar ook de mens die afhankelijk is van wat de natuur levert."
 
 

Chinese Jaar van de Tijger

In 2010 hebben de landen waar nog tijgers in het wild voorkomen besloten dat het aantal tijgers verdubbeld moest zijn in 2022, het volgende Chinese Jaar van de Tijger. De komende maanden zullen de andere landen hun aantallen bekend maken en dan weten we of het doel is behaald. In totaal leven er op dit moment wereldwijd naar schatting 3900 tijgers.

Gerelateerde artikelen

Richard Barrett / WWF-UK

Kansen voor natuurherstel door uitbreiding leefgebied tijger

Volgens een nieuw rapport van WWF is er 1,7 miljoen km2 potentieel geschikt landschap voor tijgers beschikbaar, bovenop het huidige leefgebied. Dit landschap ligt in gedeeltes verspreid over 15 landen. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op een extra gebied dat meer dan twee keer zo groot is als wat het nu is (ofwel meer dan 7 keer de grootte van Groot-Brittannië).
Meer info
Shutterstock / Paco Como

Nepal verdubbelt het aantal wilde tijgers

Op 29 juli, de internationale Dag van de Tijger, maakt Nepal bekend dat het is gelukt om hun aantal tijgers in het wild te verdubbelen. In 2009 had Nepal een wilde tijgerpopulatie van ongeveer 121 en het aantal was aan het afnemen. In 2010, het vorige jaar van de tijger, had de tijgerpopulatie in Azië een dieptepunt bereikt van 3200. Om verdere daling en mogelijk uitsterven te voorkomen maakten tijgerlanden en natuurbeschermers de afspraak om de wilde populatie tijgers wereldwijd tegen 2022 te verdubbelen.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië

Tijgerbeschermers in Maleisië maakten onlangs een sprong van blijdschap: op de geheugenkaart van één van de cameravallen die in het Maleisische regenwoud waren opgesteld, stonden nieuwe beelden van een tijgerin met maar liefst 4 welpen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).