naturepl.com / Francois Savigny / WWF
29 juli 2022

Historische mijlpaal: ruime verdubbeling aantal tijgers in Nepal 

Op Wereld Tijger Dag heeft de premier van Nepal, Sher Bahadur Deuba, de resultaten bekend gemaakt van de laatste tijgertelling in zijn land. Het Wereld Natuur Fonds reageert verheugd op het historische resultaat, want sinds 2009 is het aantal tijgers in Nepal gestegen naar 355, een toename van 190 procent.  

Ruim 18.000 km2, een gebied vergelijkbaar met de helft van de oppervlakte van België, is het afgelopen jaar uitgekamd voor de telling van tijgers in het wild. De collega's van WWF in Nepal zijn onder meer betrokken geweest bij de analyse van de data. De positieve trend geeft hoop voor tijgers in Nepal op de lange termijn, aldus Gert Polet, tijgerexpert van WWF-NL.  

"Een diepe buiging voor het bereiken van deze historische mijlpaal. Ga er maar aanstaan met al die bedreigingen waar tijgers mee te maken hebben. De Nepalese overheid heeft zich jarenlang enorm ingezet om samen met lokale gemeenschappen en natuurorganisaties de natuur te beschermen. Je ziet dat het vruchten afwerpt. Niet alleen tijgers en andere dieren profiteren van betere bescherming van de leefgebieden, maar ook de mens die afhankelijk is van wat de natuur levert."
 
 

Chinese Jaar van de Tijger

In 2010 hebben de landen waar nog tijgers in het wild voorkomen besloten dat het aantal tijgers verdubbeld moest zijn in 2022, het volgende Chinese Jaar van de Tijger. De komende maanden zullen de andere landen hun aantallen bekend maken en dan weten we of het doel is behaald. In totaal leven er op dit moment wereldwijd naar schatting 3900 tijgers.

Gerelateerde artikelen

DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Strengere controles in EU op de handel in tijgers

Om ervoor te zorgen dat de EU geen rol speelt in de illegale handel in tijgers heeft de Europese Commissie nieuwe richtlijnen bekendgemaakt. Die richtlijnen leiden tot scherpere controles op de commerciële handel in levende, in gevangenschap gefokte tijgers en hun lichaamsdelen, binnen en buiten de Europese Unie.
Meer info
Shutterstock / Raju Soni / WWF

Aantal wilde tijgers in India blijft groeien

Bij gelegenheid van 50 jaar Project Tiger maakte de Indiase premier Modi bekend dat het aantal tijgers in het land weer is gestegen. De populatie wilde tijgers wordt volgens de resultaten van de All India Tiger Estimation in 2022 geschat op minimaal 3167. Bij de laatste AITE in 2018, bedroeg het aantal 2461.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).