Ranjan Ramchandani / WWF
09 juli 2020

Strikken decimeren dierenpopulaties in Zuidoost-Azië

Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië en verhogen het risico dat besmettelijke ziektes van dieren op mensen overgaan. Met het rapport Silence of the Snares: Southeast Asia's Snaring Crisis slaat WWF alarm dat het steeds stiller wordt in de bossen van Zuidoost-Azië door de gevaarlijke, stiekeme strikken. Naar schatting 12,3 miljoen valstrikken bedreigen het wild in de beschermde gebieden van Cambodja, Laos en Vietnam, de landen in het hart van de strikkencrisis.

"Strikken zijn de belangrijkste bedreiging voor tijgers in de regio en dragen in grote mate bij aan het feit dat ze nu vermoedelijk uitgestorven zijn in Cambodja, Laos en Vietnam. Als de betrokken overheden geen krachtige actie ondernemen zou een golf van uitsterving-door-strikken door Azië kunnen gaan", zegt Stuart Chapman, leider van het Tigers Alive Initiative van WWF.

Gevaar voor volksgezondheid

De simpele vallen, vaak gemaakt van staaldraad of kabel, brengen mensen en dieren heel nauw met elkaar in contact. Het dier moet immers met de hand uit de strik worden gehaald waardoor de kans toeneemt dat virussen overspringen op mensen, met alle gevolgen van dien. Wilde zwijnen, palmcivetkatten en schubdieren, dieren die vaak doelwit zijn van strikken, zijn door onderzoekers geïdentificeerd als behorend tot de soorten met het grootste risico om deze zogenaamde zoönosen over te dragen.

Bushmeat als delicatesse voor stadsbewoner

Voor een groot deel wordt de jacht met strikken gedreven door de commerciële vraag naar vlees van wilde dieren in stedelijke gebieden. Dit bushmeat wordt daar beschouwd als een delicatesse, een luxeproduct. De strikken treffen meer dan 700 soorten zoogdieren in de regio, waaronder enkele van de meest bedreigde zoals de Aziatische olifant, tijger, saola (‘Aziatische eenhoorn’) en banteng (een wild rund). Strikken doden en verminken zonder onderscheid, elk dier kan erin lopen. Dieren liggen soms dagen of weken weg te kwijnen voordat ze overlijden aan hun verwondingen. In het zeldzame geval dat een dier ontsnapt, zal het vaak later alsnog doodgaan aan de wond of een infectie.

Een saola


Halvering aantal tijgers in Maleisië door strikken

Een van de belangrijkste overgebleven tijgerlandschappen van Zuidoost-Azië, Belum-Temengor in Maleisië, zag tussen 2009-2018 het aantal tijgers afnemen met 50 procent, voornamelijk als gevolg van wijdverbreide stroperij met strikken. “Het simpelweg verwijderen van strikken is niet genoeg. De handhaving moet stukken beter en de wetten moeten strenger worden om een effectief afschrikmiddel tegen strikken te kunnen zijn. En de inheemse en lokale gemeenschappen zullen als partners moeten meedoen om deze dreiging een halt toe te roepen," zegt Sophia Lim, CEO bij WWF-Maleisië.


Strikken bedreigen de voedselzekerheid van inheemse gemeenschappen

Het commercieel strikken om te voorzien in de vraag naar bushmeat vanuit de stad, is nu een van de belangrijkste oorzaken van de strikkencrisis die zoveel wilde dieren het leven kost en de tijger lokaal heeft weggevaagd. Maar het vormt ook een bedreiging voor de voedselzekerheid van afgelegen of inheemse gemeenschappen. Uit studies is gebleken dat zij voor hun voedsel vaak afhankelijk zijn van wilde dieren. In de steden wordt het vlees van wilde dieren voornamelijk gegeten door de koopkrachtige midden- of hogere klasses en niet door armere mensen met minder voedselzekerheid.

Dringend actie nodig

Er is dringend actie nodig om deze bedreiging voor dieren in het wild, ecosystemen en de volksgezondheid aan te pakken. Overheden moeten de handel en consumptie van wildlife met een hoog risico op de overdracht van zoönosen voorkomen. Om deze maatregelen te laten slagen, zal de regio ook meer moeten investeren in het beheer van zijn beschermde gebieden.

Schubdier in een kooi Vickey Chauhan

Stop de illegale handel in wilde dieren

Onze wereld staat stil, maar voor veel wildlife is het juist extra gevaarlijk. De handel in wilde dieren gaat namelijk gewoon door. Stropers zien hun kans schoon door de corona-maatregelen. WWF werkt aan een wereld zonder stroperij en illegale wildlifemarkten. Zo kunnen we ook de kans op nieuwe virussen verkleinen. 

Kom in actie

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

De tijger in China, alom aanwezig in de samenleving maar bijna verdwenen in de natuur

Volgens de Chinese kalender is het op 1 februari 2022 Nieuwjaar. Dan gaat het Jaar van de Os over in het Jaar van de Tijger.
Meer info

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Meer info

13 Europese bizons vrijgelaten om de genetische diversiteit in zuidelijke Karpaten te vergroten

Een kudde van 13 vrouwelijke Europese bizons is net aangekomen in de zuidelijke Karpaten in Roemenië om vrij te worden gelaten in het wild. Dit vergroot de genetische diversiteit van de kuddes die er al rondlopen en zorgt ervoor dat de populatie op een gezonde manier kan blijven groeien.
Meer info
Sanskar Khedekar

Hoop op het behoud van de tijgers

Ondanks alle uitdagingen van het afgelopen jaar stopte de bescherming van de tijger niet. Haal samen met ons hoop uit een paar positieve momenten voor tijgers in 2020!
Meer info
Klein & Hubert / WWF

Ex-opvangtijger Pavlik gedood door stropers

Een tijgerwelp die vorig jaar in de wildernis van het Russische verre oosten werd vrijgelaten na een verblijf in een opvangcentrum, is in september dood aangetroffen, gedood door stropers. Twee mensen zijn aangehouden.
Meer info

Door de mazen van de wet - de rol van EU en VK in de handel in tijgers

Door zwakke wetgeving en beperkte controles op faciliteiten met in gevangenschap levende tijgers in de EU en het VK, is er een aanzienlijke kans dat delen van tijgers, zoals huiden en botten, in de illegale handel terechtkomen. De vraag naar tijgerproducten wordt daardoor in stand gehouden, of versterkt.
Dat is de conclusie van het rapport Falling Through the System: The role of the European Union captive tiger population in the trade in tigers van WWF en TRAFFIC.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).