Ranjan Ramchandani / WWF
09 juli 2020

Strikken decimeren dierenpopulaties in Zuidoost-Azië

Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië en verhogen het risico dat besmettelijke ziektes van dieren op mensen overgaan. Met het rapport Silence of the Snares: Southeast Asia's Snaring Crisis slaat WWF alarm dat het steeds stiller wordt in de bossen van Zuidoost-Azië door de gevaarlijke, stiekeme strikken. Naar schatting 12,3 miljoen valstrikken bedreigen het wild in de beschermde gebieden van Cambodja, Laos en Vietnam, de landen in het hart van de strikkencrisis.

"Strikken zijn de belangrijkste bedreiging voor tijgers in de regio en dragen in grote mate bij aan het feit dat ze nu vermoedelijk uitgestorven zijn in Cambodja, Laos en Vietnam. Als de betrokken overheden geen krachtige actie ondernemen zou een golf van uitsterving-door-strikken door Azië kunnen gaan", zegt Stuart Chapman, leider van het Tigers Alive Initiative van WWF.

Gevaar voor volksgezondheid

De simpele vallen, vaak gemaakt van staaldraad of kabel, brengen mensen en dieren heel nauw met elkaar in contact. Het dier moet immers met de hand uit de strik worden gehaald waardoor de kans toeneemt dat virussen overspringen op mensen, met alle gevolgen van dien. Wilde zwijnen, palmcivetkatten en schubdieren, dieren die vaak doelwit zijn van strikken, zijn door onderzoekers geïdentificeerd als behorend tot de soorten met het grootste risico om deze zogenaamde zoönosen over te dragen.

Bushmeat als delicatesse voor stadsbewoner

Voor een groot deel wordt de jacht met strikken gedreven door de commerciële vraag naar vlees van wilde dieren in stedelijke gebieden. Dit bushmeat wordt daar beschouwd als een delicatesse, een luxeproduct. De strikken treffen meer dan 700 soorten zoogdieren in de regio, waaronder enkele van de meest bedreigde zoals de Aziatische olifant, tijger, saola (‘Aziatische eenhoorn’) en banteng (een wild rund). Strikken doden en verminken zonder onderscheid, elk dier kan erin lopen. Dieren liggen soms dagen of weken weg te kwijnen voordat ze overlijden aan hun verwondingen. In het zeldzame geval dat een dier ontsnapt, zal het vaak later alsnog doodgaan aan de wond of een infectie.

Een saola


Halvering aantal tijgers in Maleisië door strikken

Een van de belangrijkste overgebleven tijgerlandschappen van Zuidoost-Azië, Belum-Temengor in Maleisië, zag tussen 2009-2018 het aantal tijgers afnemen met 50 procent, voornamelijk als gevolg van wijdverbreide stroperij met strikken. “Het simpelweg verwijderen van strikken is niet genoeg. De handhaving moet stukken beter en de wetten moeten strenger worden om een effectief afschrikmiddel tegen strikken te kunnen zijn. En de inheemse en lokale gemeenschappen zullen als partners moeten meedoen om deze dreiging een halt toe te roepen," zegt Sophia Lim, CEO bij WWF-Maleisië.


Strikken bedreigen de voedselzekerheid van inheemse gemeenschappen

Het commercieel strikken om te voorzien in de vraag naar bushmeat vanuit de stad, is nu een van de belangrijkste oorzaken van de strikkencrisis die zoveel wilde dieren het leven kost en de tijger lokaal heeft weggevaagd. Maar het vormt ook een bedreiging voor de voedselzekerheid van afgelegen of inheemse gemeenschappen. Uit studies is gebleken dat zij voor hun voedsel vaak afhankelijk zijn van wilde dieren. In de steden wordt het vlees van wilde dieren voornamelijk gegeten door de koopkrachtige midden- of hogere klasses en niet door armere mensen met minder voedselzekerheid.

Dringend actie nodig

Er is dringend actie nodig om deze bedreiging voor dieren in het wild, ecosystemen en de volksgezondheid aan te pakken. Overheden moeten de handel en consumptie van wildlife met een hoog risico op de overdracht van zoönosen voorkomen. Om deze maatregelen te laten slagen, zal de regio ook meer moeten investeren in het beheer van zijn beschermde gebieden.

Stop de illegale handel in wilde dieren

Onze wereld staat stil, maar voor veel wildlife is het juist extra gevaarlijk. De handel in wilde dieren gaat namelijk gewoon door. Stropers zien hun kans schoon door de corona-maatregelen. WWF werkt aan een wereld zonder stroperij en illegale wildlifemarkten. Zo kunnen we ook de kans op nieuwe virussen verkleinen. 

Kom in actie

Gerelateerde artikelen

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Global Tiger Day 2020: gemengde geluiden

In vijf landen neemt het aantal tijgers toe, maar elders in Zuidoost-Azië hebben tijgers geen schijn van kans om zich van hun dieptepunt te herstellen door de miljoenen strikken die in de bossen verstopt liggen.
Meer info

Hoe pijnboompitten en paddenstoelen de Siberische tijger helpen

In 2010 kreeg een lokale ngo in het uiterste oosten van Rusland een ‘natuurbeschermingsconcessie’, een vergunning om een Koreaanse pijnboombos duurzaam te beheren. De ngo Sidatun organiseerde de oogst van niet-houtproducten uit het bos zo efficiënt dat het aantal tijgers in het gebied toenam van 4 toen naar 15 nu.
Meer info

Daling ijsbeerpopulaties verwacht voor eind van deze eeuw

Voor het einde van deze eeuw nemen bijna alle ijsbeerpopulaties af; dat is de conclusie van een internationale studie naar de gevolgen van klimaatverandering op de overleving van ijsberen. Uit de studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change, blijkt dat alleen de populaties in de zogeheten Last Ice Area in het noorden van Canada, dit doemscenario mogelijk ontlopen.
Meer info

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar illegale online handel van zeldzame vogels en reptielen in Nederland en België. De resultaten van het zogeheten Wildlife Cybercrime project zijn vandaag naar buiten gebracht.
Meer info

China: Schubdierschubben niet meer toegestaan in traditionele medicijnen

Nadat China eind vorige week al de beschermingsstatus van het Chinese schubdier verhoogde naar het hoogste niveau, maakte het land op 11 juni bekend dat het gebruik van schubdierschubben in traditionele medicijnen volledig wordt verboden. De schubben van het schubdier of pangolin mogen niet langer voorkomen op de ingrediëntenlijst in het handboek voor Chinese medicijnen. Dit is geweldig nieuws voor de pangolins in Afrika en Azië, het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld. Maar zolang de vraag naar schubdieren blijft bestaan zal de illegale handel niet stoppen, waarschuwt WWF.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).