Shutterstock / Evgeniyqw / WWF
08 december 2022

Nieuwe wet in USA gunstig voor wilde tijgers wereldwijd

De Amerikaanse Senaat keurde deze week wetgeving goed die zal helpen voorkomen dat tijgers die nu leven in gevangenschap, terechtkomen in de illegale handel. De handel in tijgerdelen en -producten is een grote bedreiging voor grote katten in het wild, houdt de vraag in stand en jaagt stroperij aan. 

Door deze wet wordt het moeilijker om producten van tijgers die leefden in gevangenschap in USA aan te bieden op de illegale markt. Dat heeft effect op de veiligheid van alle grote katten in het wild.

De wet zal ook het welzijn van tijgers en andere grote katten in gevangenschap verbeteren en de openbare veiligheid helpen garanderen. De eigenaren van de dieren en de ontmoetingsplekken en attractieparken waar je ze tegen betaling kunt zien en aaien, zijn voortaan verplicht een vergunning te hebben voor het houden van grote katten. Daardoor is er straks meer informatie beschikbaar over wie grote katten bezit, wanneer ze worden verkocht of verhandeld, en wat er met hun onderdelen gebeurt als ze overlijden.

Het heeft jaren aan lobby gekost om deze Big Cat Public Safety Act in Amerika aangenomen te krijgen. Bijna 690.000 supporters van WWF-US stuurden berichten naar het Congres om te pleiten voor strengere regels en betere bescherming van tijgers in gevangenschap.

Een tijger in Bhutan, foto genomen door een cameraval WW243045

Meer tijgers in gevangenschap dan in het wild

In de VS leven ongeveer 5.000 tijgers in gevangenschap, meer dan de ongeveer 4500 die er zijn in het wild. Er is weinig toezicht op deze en andere grote katten. Dit betekent dat ze gemakkelijk van de radar kunnen verdwijnen en op de zwarte markt terecht kunnen komen.

Door een federale vergunning te eisen voor eigendom krijgen we een beter inzicht in de toestand van tijgers in gevangenschap. Dit helpt ook de wilde tijgers te beschermen, omdat het waarschijnlijk de vraag naar delen en producten van wilde tijgers zal doen afnemen.

Geen instagrammable selfies meer

Contact tussen de dieren en mensen is voortaan vanwege de veiligheid verboden; knuffelen en selfies maken met jonge tijgers of leeuwen is niet langer meer mogelijk. Dat is een enorme winst. We hopen dat dit zal leiden tot het aanzienlijk minder fokken met grote katten dan nu het geval is en dat op termijn het aantal tijgers in de VS drastisch kleiner zal zijn.

De tijgerbezitters die een vergunning hebben gekregen kunnen nog steeds fokken, maar hebben nu minder stimulans om te fokken, gezien het verbod op contact met het publiek.

Tijger in India, witte oren WW1132311

Tiger farms in Azië

Landen in Azië waar tijgerboerderijen zijn, reageren altijd defensief als de VS druk uitoefent om ze geleidelijk af te schaffen. Dus ook vanuit dit perspectief is dit een grote politieke overwinning.

"Nu het Jaar van de Tijger ten einde loopt, is er geen beter moment voor de Amerikaanse regering om iets te doen aan dit reeds lang bestaande natuurbeschermingsprobleem", aldus Leigh Henry van WWF-US. "We hopen dat andere regeringen, vooral die met tijgerfokkerijen binnen hun grenzen, spoedig het Amerikaanse voorbeeld zullen volgen."

Rol van EU in de illegale tijgerhandel

In 2020 publiceerden WWF en TRAFFIC een rapport over de rol van de EU in de tijgerhandel. Het rapport laat zien dat ook in Europa en de VK een aanzienlijke kans bestaat dat delen van tijgers, zoals huiden en botten, in de illegale handel terechtkomen. Dat is te wijten aan zwakke wetgeving en beperkte controles op faciliteiten met in gevangenschap levende tijgers. Sindsdien werken de EU-lidstaten aan de ontwikkeling van EU-richtlijnen inzake tijgerhandel. Dit jaar hebben Slowakije en Tsjechië met steun van TRAFFIC het voortouw genomen.

Gerelateerde artikelen

Richard Barrett / WWF-UK

Kansen voor natuurherstel door uitbreiding leefgebied tijger

Volgens een nieuw rapport van WWF is er 1,7 miljoen km2 potentieel geschikt landschap voor tijgers beschikbaar, bovenop het huidige leefgebied. Dit landschap ligt in gedeeltes verspreid over 15 landen. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op een extra gebied dat meer dan twee keer zo groot is als wat het nu is (ofwel meer dan 7 keer de grootte van Groot-Brittannië).
Meer info
naturepl.com / Francois Savigny / WWF

Verdubbeling aantal tijgers in Nepal

Goed nieuws voor tijger in Nepal! Dankzij goede bescherming van de belangrijkste leefgebieden van tijgers, samenwerking met lokale gemeenschappen en aanpak van stroperij en illegale handel in wilde dieren is het aantal tijgers in het wild meer dan verdubbeld.
Meer info
Shutterstock / Paco Como

Nepal verdubbelt het aantal wilde tijgers

Op 29 juli, de internationale Dag van de Tijger, maakt Nepal bekend dat het is gelukt om hun aantal tijgers in het wild te verdubbelen. In 2009 had Nepal een wilde tijgerpopulatie van ongeveer 121 en het aantal was aan het afnemen. In 2010, het vorige jaar van de tijger, had de tijgerpopulatie in Azië een dieptepunt bereikt van 3200. Om verdere daling en mogelijk uitsterven te voorkomen maakten tijgerlanden en natuurbeschermers de afspraak om de wilde populatie tijgers wereldwijd tegen 2022 te verdubbelen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).