22 februari 2024

Week zonder vlees en zuivel: Drie keer jouw impact

Van 4 tot en met 10 maart is het de Week zonder vlees en zuivel. Meer dan 2,5 miljoen Nederlanders eten tijdens deze week een keer helemaal plantaardig. Super aardig voor de natuur. En: wat meer plantaardig op ons bord is ook nog eens gezonder. Iets voor jou? Check de voordelen van meer plantaardig eten en maak het jezelf makkelijk met tips en recepten. 

Ons eetgedrag is de grootste oorzaak van natuurverlies wereldwijd. Maar met een paar simpele aanpassingen op je bord maak je al een wereld van verschil. Bijvoorbeeld door wat vaker te kiezen voor plantaardige producten zoals peulvruchten, noten, soja en vleesvervangers en wat minder vaak voor vlees en zuivel. En dat is niet alleen aardig voor de natuur, maar ook voor jezelf! 

Tips hoe jij met voedsel meer impact kan maken!

Iets veranderen in je eetgewoontes is nog niet altijd makkelijk. Wil je wel, maar lukt het nog niet zo. Maak het dan vooral een beetje klein en makkelijk voor jezelf. Deze tips en recepten helpen je op weg. 

  • Minimale inspanning, maximaal resultaat. Klinkt dat goed? Check dan snel onze 6 tips om plantaardiger te eten. 
     
  • Op de website van de Week zonder vlees en zuivel, vind je veel lekkere recepten die je makkelijk op tafel zet. Niet alleen voor de avond, maar ook voor je ontbijt, lunch en tussendoor. Want ook daarmee kan je een stapje zetten! 
     
  • Wil je plantaardig eten met bonen? In dit receptenboekje staat niet alleen leuke info over bonen, maar vooral veel recepten voor soepen, salades, smeersels, wokgerechten, stoofjes, en extra snelle happen. Allemaal met bonen natuurlijk. 

Hoe aardig eet jij?

Met een paar simpele aanpassingen op je bord kan je al zorgen voor meer natuur. Dat noemen we Aardig Eten. Want het is aardig voor de natuur en aardig voor jezelf. Benieuwd hoe aardig jij zelf eet? 

Doe dan de test

Jouw impact met meer plantaardig op je bord

🌳 Meer natuur  

Meer plantaardig betekent meer natuur. Want voor plantaardig voedsel is veel minder ruimte nodig dan voor het houden van vee en het verbouwen van soja voor veevoer. Op dit moment gebruiken we wereldwijd 80% van al het boerenland voor de productie van vlees, zuivel en eieren. Met ieder beetje meer plantaardig, draag je dus direct bij aan meer ruimte voor natuur. En worden minder bossen gekapt in belangrijke natuurgebieden zoals de Cerrado in Brazillie. Als het in Nederland zou lukken om in 2050 allemaal minimaal 2/3 van onze eiwitten uit plantaardige producten te halen, dan is zelfs meer dan een miljoen hectare minder ruimte nodig voor voedselproductie. Ruimte die weer natuur kan worden, leefgebied voor wilde dieren en die bijdraagt aan een leefbaar klimaat.  
 

👩🏽‍🌾 Steun duurzame boeren  

Steeds meer boeren in Nederland willen switchen naar landbouw die goed is voor de natuur. Bijvoorbeeld met de teelt van bonen. Want deze eiwitrijke peulvruchten zijn een goede vleesvervanger en het verbouwen ervan draagt bij aan een gezonde bodem. Wist je dat op dit moment maar 1% van alle landbouwgrond in Nederland wordt gebruikt voor het verbouwen van plantaardige eiwitten (in vergelijking met 65% voor dierlijke eiwitten)? Hap jij vaker in een bonenburger van Nederlandse bodem, dan steun je boeren die dit percentage nog wel een beetje willen opkrikken! 

  

💚 Gezonder eten 

Onderzoek laat zien dat meer plantaardig eten voordelen heeft voor je gezondheid. Zoals minder kans op hart- en vaatzieken en een lagere bloeddruk als je minder vlees eet en meer peulvruchten, noten, volkoren granen, groente en fruit. Het is dan ook niet voor niks dat de gezondheidsraad adviseert om minder dierlijk en meer plantaardig te eten. Van peulvruchten weten we dat ze gezond zijn voor je bloedvaten en je buik. Ze zijn rijk aan eiwitten, de bouwstenen van je lichaam en zijn het daarmee hele goede vleesvervangers. 

Rapport "Gezond eten binnen de grenzen van één aarde"

WWF liet uitrekenen hoe we in Nederland binnen de grenzen van 1 aarde kunnen eten. In dit voedingspatroon is ruimte voor 0,5-1,5 porties vlees per week en ongeveer de helft van de kaas die we nu eten.

Gerelateerde artikelen

Voedselbos Ketelbroek

Natuurpositieve landbouw: van droom naar realiteit

WWF-medewerker Floor Ambrosius vertelt je alles over voedselbossen.
Meer info
WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info

Ons Nederlandse voedselsysteem: Puzzelstukjes op zijn plaats

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: hoe leggen we samen de grote voedselpuzzel?
Meer info
Kari Schnellmann / WWF-Switzerland

Eten tot het op is

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: biodiversiteit op je bord.
Meer info
Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).