Peulvruchten
Niet alleen lekker en heel gezond, maar ook veel duurzamer om te verbouwen dan andere gewassen.
Aardig eten met bonen
Wat zijn peulvruchten?
Peulvruchten zijn zaden met of zonder omhulsel. Van sommige peulvruchten eet je alleen de zaden zoals kikkererwten, doperwten en linzen. En van anderen peulvruchten eet je de zaden en het omhulsel, denk dan aan snijbonen of sperziebonen.
Er zijn drie soorten peulvruchten namelijk; bonen, linzen en erwten. Er zijn meer dan tien verschillen soorten bonen, linzen en ertwen zoals:
Waarom meer peulvruchten eten?
Natuurlijk omdat bonen lekker zijn, maar wat niet iedereen weet is dat ze ontzettend gezond zijn. Ze zitten vol met vezels, eiwitten, ijzer, vitamin B1 en andere voedingsstoffen. Maar ze zijn ook goed voor de biodiversiteit, de bodem en het klimaat.
Peulvruchten zijn een eiwithoudend gewas en die hebben grote voordelen. Dit soort gewassen leggen stikstof vast en verbeteren de stuctuur en vruchtbaarheid van de bodem waardoor er minder onkruid groeit. Daarom is het bij eiwithoudende gewassen niet nodig om kunstmest te geven. Via peulvruchten kunnen we dus stikstof omzetten in plantaardige eiwitten en er is veel minder land nodig voor de productie. Daardoor geven peulvruchten ook minder druk op ontbossing. Dat is een mooie oplossing aangezien ons huidige voedselsysteem de grootste bedreiging voor de natuur is wereldwijd.
Wat doet WWF?
Samen met de lokale bevolking, boeren, vissers, overheden, bedrijven en voedselproducenten werken we aan oplossingen. We willen met respect voor de natuur en de aarde gezond voedsel produceren en consumeren. WWF heeft de Green deal Eiwitrijke Gewassen getekend. Die als doel heeft om de Nederlandse teelt en verwerking van eiwitrijke gewassen te vergroten voor humane consumptie.
Wat kan jij doen?
Bonen recepten- en inspiratieboekje
Om mensen te inspireren en motiveren om meer met peulvruchten te gaan koken hebben we een recepten- en inspiratieboekje samengesteld. Download het boekje met gezonde, duurzame, vegatarische peulvruchtenrecepten.
Hoe aardig eet jij?
Met een paar simpele aanpassingen op je bord kan je al zorgen voor meer natuur. Dat noemen we Aardig Eten. Want het is aardig voor de natuur en aardig voor jezelf. Benieuwd hoe aardig jij zelf eet? Doe dan de test.
Resultaten en Updates
Ons Nederlandse voedselsysteem: Puzzelstukjes op zijn plaats
Eten tot het op is
Boontje komt om zijn loontje
Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic
Voedsel en landbouw eindelijk onderdeel van de klimaatafspraken?
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).