WWF / Simon Rawles

Peulvruchten

Niet alleen lekker en heel gezond, maar ook veel duurzamer om te verbouwen dan andere gewassen.

Aardig eten met bonen

Wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten zijn zaden met of zonder omhulsel. Van sommige peulvruchten eet je alleen de zaden zoals kikkererwten, doperwten en linzen. En van anderen peulvruchten eet je de zaden en het omhulsel, denk dan aan snijbonen of sperziebonen.

Er zijn drie soorten peulvruchten namelijk; bonen, linzen en erwten. Er zijn meer dan tien verschillen soorten bonen, linzen en ertwen zoals:

Overzicht bonen, linzen en erwten

Waarom meer peulvruchten eten?

Natuurlijk omdat bonen lekker zijn, maar wat niet iedereen weet is dat ze ontzettend gezond zijn. Ze zitten vol met vezels, eiwitten, ijzer, vitamin B1 en andere voedingsstoffen. Maar ze zijn ook goed voor de biodiversiteit, de bodem en het klimaat. 

Peulvruchten zijn een eiwithoudend gewas en die hebben grote voordelen. Dit soort gewassen leggen stikstof vast en verbeteren de stuctuur en vruchtbaarheid van de bodem waardoor er minder onkruid groeit. Daarom is het bij eiwithoudende gewassen niet nodig om kunstmest te geven. Via peulvruchten kunnen we dus stikstof omzetten in plantaardige eiwitten en er is veel minder land nodig voor de productie. Daardoor geven peulvruchten ook minder druk op ontbossing. Dat is een mooie oplossing aangezien ons huidige voedselsysteem de grootste bedreiging voor de natuur is wereldwijd. 

Wat doet WWF?

Samen met de lokale bevolking, boeren, vissers, overheden, bedrijven en voedselproducenten werken we aan oplossingen. We willen met respect voor de natuur en de aarde gezond voedsel produceren en consumeren. WWF heeft de Green deal Eiwitrijke Gewassen getekend. Die als doel heeft om de Nederlandse teelt en verwerking van eiwitrijke gewassen te vergroten voor humane consumptie.

Meer info

Wat kan jij doen?

Corné van Dooren
Adviseur Duurzaam Eten
"Boontje komt om zijn loontje"
Lees de blog van Corné

Resultaten en Updates

Shutterstock

WWF tekent Green Deal: meer plantaardig voedsel van eigen bodem

Vandaag ondertekent het Wereld Natuur Fonds de nationale Green Deal Eiwitrijke Gewassen. Meer peulvruchten van Nederlandse bodem zijn nodig om te kunnen voorzien in de groeiende vraag naar plantaardig voedsel en draagt bij aan minder stikstof in de lucht en meer natuur. Met de deal werken overheid, telers, verwerkers en cateraars samen om de teelt van peulvruchten in ons land weer economisch aantrekkelijk te maken.
Meer info
Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Voedsel en landbouw eindelijk onderdeel van de klimaatafspraken?

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over de kansen van voedsel en landbouw. 
Meer info

Natuurpositieve boer zoekt consument

Medewerker Natasje vertelt over haar bezoek aan Burgerboerderij de Patrijs, dat een indrukwekkende transitie doorgaat.
Meer info
naturepl.com / Jerry Monkman / WWF

Gezond eten binnen de grenzen van één aarde

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: moeten we naar een planeetaardige Schijf van Vijf?
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).