Shutterstock
14 juli 2022

WWF tekent Green Deal: meer plantaardig voedsel van eigen bodem

Vandaag ondertekent het Wereld Natuur Fonds de nationale Green Deal Eiwitrijke Gewassen. Meer peulvruchten van Nederlandse bodem zijn nodig om te kunnen voorzien in de groeiende vraag naar plantaardig voedsel en draagt bij aan minder stikstof in de lucht en meer natuur. Met de deal werken overheid, telers, verwerkers en cateraars samen om de teelt van peulvruchten in ons land weer economisch aantrekkelijk te maken.

We eten in Nederland weer steeds meer peulvruchten. Naast de traditionele bruine bonen en kapucijners, worden ook limabonen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen populairder. “En dat is goed nieuws,” zegt Corné van Dooren, adviseur duurzame voedselconsumptie WWF-NL. “Peulvruchten zijn uitstekende vleesvervangers en goed voor de gezondheid én de natuur. Door mee te doen met deze deal dragen we ook bij aan het hogere doel van WWF-NL om met de consumptie van meer duurzaam geproduceerd plantaardig voedsel, biodiversiteitsverlies in Nederland tegen te gaan.”

Stikstofbinders en bodemverrijkers

De Green Deal Eiwitrijke Gewassen – ook wel Beandeal genoemd - focust op meer teelt van vlinderbloemige peulvruchten (zoals veldbonen, kikkererwten, kidneybonen en bruine bonen) voor Nederlandse consumptie. Deze peulvruchten staan bekend om de mooie eigenschap dat ze stikstof aan zich kunnen binden en zo bijdragen aan minder stikstof bemesting. Tegelijkertijd verbeteren ze de structuur en vruchtbaarheid van de bodem. Een combinatie van peulvruchten en granen op de akker is extra gunstig voor de bodem en natuur: er groeit minder onkruid en dat scheelt bijna de helft van de benodigde kunstmest.


© Maarten Kuiper

Concurreren met minder duurzaam buitenlands eiwit

Peulvruchten telen in Nederland is niet meer zo aantrekkelijk als vroeger. Tegenwoordig concurreren Nederlandse akkerbouwers met goedkoop en vaak minder duurzaam geteeld buitenlands eiwit. Henk Janknegt, voorzitter van de Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland en een van de ondertekenaars: “Veel boeren staan te popelen om deze stikstofbinders te telen. Ze kennen de waarde van deze rotatiegewassen, voor de bodem, de biodiversiteit en de opbrengst verhogende werking. Alleen kan de teelt financieel nog niet uit.”

Weer aantrekkelijk maken voor de hele keten

In de Green Deal Eiwitrijke Gewassen werken de ondertekenaars samen om peulvruchten weer economisch aantrekkelijk te maken voor de hele keten. Door onder andere het ontwikkelen van nieuwe gewassen die op Nederlandse bodem goed gedijen, het aanbieden van producten die goed aansluiten bij de wensen van verwerkers en door het aantrekkelijker te maken voor consumenten en cateraars om peulvruchten op het menu te zetten.

De komende jaren moeten deze inspanningen ervoor zorgen dat plantaardige eiwitten op grotere schaal in Nederland geteeld en geconsumeerd worden, de landbouw hiermee verder verduurzaamd en Nederland meer zelfvoorzienend wordt in plantaardige eiwitten.

Ondertekening Green Deal Eiwitrijke gewassen

De Green Deal Eiwitrijke Gewassen is getekend door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de minister van Economische Zaken en Klimaat, de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, negen provincies en 43 ketenpartijen, waaronder WWF-NL.

Gerelateerde artikelen

Ola Jennersten WWF-Sweden

Duurzaam eten

Voedselproductie, consumptie en -verspilling zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaken van verlies van plant- en diersoorten. Zo is niet-duurzame landbouw de grootste oorzaak van ontbossing en het verdwijnen van leefgebied voor diersoorten. Ook wordt 69 procent van het zoetwater wereldwijd verbruikt voor voedselproductie.
Meer info
Jacomijn Pluimers

Stop de afleiding, aan de slag met oplossingen voor natuur én boeren

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, vertelt over hoe we samen kunnen werken om zo de natuur én de boeren een oplossing te bieden.
Meer info
Pauliina Heinänen / WWF

Ook voor biodiversiteit maakt het veel uit wat je eet

Dat wat je eet invloed heeft op het klimaat is inmiddels welbekend. Daar is al veel over gepubliceerd. Wie keek er bijvoorbeeld niet naar één van de vele Netflix-documentaires over de gevolgen van de vlees- en zuivelindustrie. Maar wist je dat ons voedingspatroon ook veel impact heeft op de biodiversiteit? Door te letten op wat je eet, help je het biodiversiteitsverlies te stoppen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).