10 februari 2023

Natuurgedreven: nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren

De toekomst van de Nederlandse landbouw is natuurpositief. Maar hoe ziet natuurpositieve landbouw eruit? Filmmaker Jasper Spanjaart ging voor het Wereld Natuur Fonds langs bij vier boerenbedrijven die in balans met natuur eiwitrijke gewassen zoals walnoten, haver, lupine en veldbonen verbouwen. Wat drijft deze ondernemers? En hoe zien zij het voedselsysteem van de toekomst?

De serie vertelt in vier afleveringen de persoonlijke verhalen van deze boeren. Over hun missie om natuur terug te brengen in het landschap, over hun wil om gezond voedsel te produceren en over het belang van eiwitrijke gewassen voor een toekomstbestendig voedselsysteem.

Het gaat ook over de lastige kant. Zoals een goede prijs krijgen voor je producten. En, hoe krijg je consumenten en de rest van de keten enthousiast voor plantaardige eiwitten uit Nederland?

Hoogleraar Agro-ecologie Pablo Tittonell, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, deelt gedurende de serie zijn kennis over natuurpositieve landbouw. En hij schetst het belang van meer plantaardig voedsel van eigen bodem voor meer natuur.

Aflevering 1: Bomen en noten 

In de eerste aflevering zijn we op bezoek bij de familie Van der Horst van de Kwaalburgse Hoeve. “Vroeger kon je hier over het kale boerenland het verderop gelegen dorp zien liggen,” vertelt Suze van der Horst, die in de toekomst het bedrijf van haar ouders zal overnemen. Stukje bij beetje werd de hoeve getransformeerd tot het diverse en natuurlijke landschap dat het nu is, met een vruchtbare bodem en oogst van kastanje-, hazelnoten- en walnotenbomen. Bekijk nu Natuurgedreven 

De minidocumentaire Natuurgedreven is gemaakt door Jasper Spanjaart (SPNJRT Media productions), in samenwerking met WWF-NL. Jasper: “Met deze serie wil ik een hoopvol beeld laten zien voor de toekomst van de Nederlandse landbouw en natuur. Ik hoop dat ik de inspiratie waarmee deze boeren iedere dag hard werken aan hun producten heb kunnen vastleggen, zodat we allemaal wat vaker en beter nadenken over onze eigen voedselkeuzes.” Lees meer over Jasper Spanjaart (SPNJRT) op zijn website.

'Natuurgedreven' op YouTube

Gerelateerde artikelen

Kari Schnellmann / WWF-Switzerland

Eten tot het op is

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: biodiversiteit op je bord.
Meer info
Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).