10 februari 2023

Natuurgedreven: nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren

De toekomst van de Nederlandse landbouw is natuurpositief. Maar hoe ziet natuurpositieve landbouw eruit? Filmmaker Jasper Spanjaart ging voor het Wereld Natuur Fonds langs bij vier boerenbedrijven die in balans met natuur eiwitrijke gewassen zoals walnoten, haver, lupine en veldbonen verbouwen. Wat drijft deze ondernemers? En hoe zien zij het voedselsysteem van de toekomst?

De serie vertelt in vier afleveringen de persoonlijke verhalen van deze boeren. Over hun missie om natuur terug te brengen in het landschap, over hun wil om gezond voedsel te produceren en over het belang van eiwitrijke gewassen voor een toekomstbestendig voedselsysteem.

Het gaat ook over de lastige kant. Zoals een goede prijs krijgen voor je producten. En, hoe krijg je consumenten en de rest van de keten enthousiast voor plantaardige eiwitten uit Nederland?

Hoogleraar Agro-ecologie Pablo Tittonell, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, deelt gedurende de serie zijn kennis over natuurpositieve landbouw. En hij schetst het belang van meer plantaardig voedsel van eigen bodem voor meer natuur.

Aflevering 1: Bomen en noten 

In de eerste aflevering zijn we op bezoek bij de familie Van der Horst van de Kwaalburgse Hoeve. “Vroeger kon je hier over het kale boerenland het verderop gelegen dorp zien liggen,” vertelt Suze van der Horst, die in de toekomst het bedrijf van haar ouders zal overnemen. Stukje bij beetje werd de hoeve getransformeerd tot het diverse en natuurlijke landschap dat het nu is, met een vruchtbare bodem en oogst van kastanje-, hazelnoten- en walnotenbomen. Bekijk nu Natuurgedreven 

De minidocumentaire Natuurgedreven is gemaakt door Jasper Spanjaart (SPNJRT Media productions), in samenwerking met WWF-NL. Jasper: “Met deze serie wil ik een hoopvol beeld laten zien voor de toekomst van de Nederlandse landbouw en natuur. Ik hoop dat ik de inspiratie waarmee deze boeren iedere dag hard werken aan hun producten heb kunnen vastleggen, zodat we allemaal wat vaker en beter nadenken over onze eigen voedselkeuzes.” Lees meer over Jasper Spanjaart (SPNJRT) op zijn website.

'Natuurgedreven' op YouTube

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Jerry Monkman / WWF

Gezond eten binnen de grenzen van één aarde

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: moeten we naar een planeetaardige Schijf van Vijf?
Meer info
Bas Meelker / WWF

De Biodiversiteitsmonitor – goed voor natuur en boeren!

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL vertelt over de Biodiversiteitsmonitor.
Meer info
Elizabeth Dalziel / WWF-UK

5 redenen om nu te starten met 0% BTW op groente en fruit

Deze eerste week van maart is het weer de Nationale week zonder vlees & zuivel. Een week met als doel: een versnelling naar meer plantaardig eten in Nederland. WWF is dit jaar ook partner, net als 60 andere organisaties, bedrijven en supermarkten. Want om natuur te kunnen beschermen, is het belangrijk dat we meer plantaardig eten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).