Adam Dederer

Australië bosbranden

Het leefgebied van koala’s en andere bijzondere Australische soorten werd verwoest door bosbranden.

  • Meest verwoestende branden uit geschiedenis
  • Bijna 3 miljard dieren getroffen
  • Noodhulp, natuurherstel, preventie

Australië kampte begin 2020 met de heftigste branden uit de geschiedenis. Een gebied van ruim 11 miljoen hectare (bijna 3 keer Nederland) ging in vlammen op, 34 mensen kwamen om, zo’n 3.000 huizen werden verwoest en bijna 3 miljard dieren werden getroffen. Koala’s, kangoeroes, bruine raafkaketoes en vele andere dieren kwamen om, raakten gewond of verloren hun leefgebied.

Heel Nederland kwam begin 2020 in actie voor Australië, en hoe! Met giften, activiteiten van vrijwilligers, speciale aankopen in de webshop, inzamelacties, Tikkies, SMS en de SOS Koala-jeugdactie haalde Nederland ruim 1,6 miljoen euro op voor WWF Australië. Ook nog eens 1.200 mensen werden donateur en duizenden hartverwarmende kaarten van kinderen voor de brandweermannen kwamen binnen. Ontzettend bedankt allemaal!
Bekijk hieronder wat het team en hun partners dankzij deze bijdrage allemaal konden en kunnen doen. 

Australië is geen geval op zich, ook andere gebieden werden in 2019 hard getroffen door branden, zoals de Amazone, Siberië en Indonesië. Er is sprake van een snelle wereldwijde toename van allesverzengende branden. Wat deze gebieden met elkaar gemeen hebben is grootschalige ontbossing. De effecten van klimaatverandering maken de situatie alleen maar erger.

Dankzij jouw donatie

Resultaten & Updates

Andrew Merry / Getty / WWF

Wereldwijde bosbranden

Een snelle wereldwijde toename van allesverzengende branden: ontbossing en klimaatverandering zijn grote oorzaken. Ontdek welke gebieden zijn getroffen.
Meer info
WWF-Australia / patchworks

Een koala-tag op zonne-energie: innovatie beschermt Australische natuur

Anderhalf jaar na de verwoestende branden in Australië wordt er hard gewerkt aan het herstellen van verbrande stukken natuur en het beter beschermen van de dieren die er leven. Dankzij de vele donaties vanuit Nederland en andere landen wereldwijd, kon WWF Australië het project Regenerate Australia lanceren. Dit is het grootste natuurherstelprogramma in de geschiedenis van Australië! Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het verdubbelen van het aantal koala’s in het oosten van het land voor 2050, het herstellen van 12,6 miljoen hectare natuur, en de overstap naar duurzame energie.
Meer info

70 procent minder koalas in verbrande gebieden

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. 12 miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.
Een nieuw rapport van WWF-Australia laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport bleek dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.
Meer info
Shutterstock / Anna Levan / WWF

Nieuw WWF-rapport: bijna 3 miljard dieren slachtoffer van bosbranden Australië

Begin dit jaar woedden in Australië heftige bosbranden. Uit een nieuw WWF-rapport blijkt dat de schade nog groter is dan aanvankelijk gedacht. Bijna 3 miljard dieren werden getroffen door de branden: 143 miljoen zoogdieren, 2.46 miljard reptielen, 180 miljoen vogels en 51 miljoen kikkers werden gedood, raakten gewond of verloren hun leefgebied.
Meer info

Koala Maryanne weer uitgezet na bosbranden

De hevige bosbranden in Australië begin dit jaar kostten tienduizenden koala’s het leven. Gelukkig wisten sommige kleintjes de vuurzee te overleven, zoals koala Maryanne. RSPCA-dierenarts Claire Philips en koalaverzorger Trudi Timbs vonden haar, ze was pas 12 maanden oud, mager, uitgedroogd en haar pootjes waren verbrand.

Meer info
Paul Fahy

Kuikens bruine raafkaketoe komen uit op verbrand Kangaroo Island

Kangaroo Island werd begin dit jaar zwaar getroffen door vernietigende natuurbranden. Op het eiland leefden zo’n 370 bruine raafkaketoes. Bijna 75% van deze populatie bedreigde vogels had zijn thuis in een 210.000 hectare groot verbrand gebied. Natuurorganisaties vreesden dat de soort voorgoed verdwenen was.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Zapp Your Planet: SOS Koala

In een week tijd zijn duizenden kinderen in Nederland samen met WWF en NPO Zapp in actie gekomen met Zapp Your Planet: SOS Koala. Dankzij alle geweldige acties kunnen we zo’n 12.000 jonge boompjes planten, zodat koala’s straks weer een thuis hebben.