Rohan Kelly / Newspix

Australië staat in brand

Het leefgebied van koala’s en andere bijzondere Australische soorten wordt verwoest door bosbranden.

 • Meest verwoestende branden uit geschiedenis
 • Ruim 1 miljard dieren kwamen om
 • Al ruim 1 miljoen euro gedoneerd!

In een korte periode hebben we samen veel bereikt tijdens deze actie voor noodhulp aan Australië tijdens de verschrikkelijke bosbranden. Met dank aan de grote betrokkenheid en gulle hand van ruim 100.000 Nederlanders heeft WWF-NL sinds de start op 6 januari meer dan 1 miljoen euro opgehaald. We zijn er stil van... 

Australië kampt met de meest verwoestende branden uit de geschiedenis. Tot nu toe werd al 10 miljoen hectare (twee keer Nederland!) verwoest en kwamen 27 mensen om. Ook voor de wilde dieren van Australië betekent de vuurzee een enorme ramp: naar schatting 1 miljard zoogdieren, vogels en reptielen zijn omgekomen door de vlammen. Kangoeroes, koala’s en wallabies verliezen hun thuis en kunnen nergens anders heen. Dappere brandweerlieden zetten alles op alles om de branden te stoppen. Maar als de vuren geblust zijn, moet ook nog worden hersteld wat vernietigd is.

Australië is geen geval op zich, ook andere gebieden werden in 2019 hard getroffen door branden, zoals de Amazone, Siberië en Indonesië. Er is sprake van een snelle wereldwijde toename van allesverzengende branden. Wat deze gebieden met elkaar gemeen hebben is grootschalige ontbossing. De effecten van klimaatverandering maken de situatie alleen maar erger.

Julie Fletcher / WWF-Australia

Wat gebeurt er met jouw donatie?

Het redden en opvangen van dieren heeft prioriteit, maar ook op de lange termijn is genoeg te doen. De natuur die vernietigd wordt door de branden, moet hersteld worden. WWF en partnerorganisaties zetten alles op alles om te zorgen dat de dieren weer een thuis hebben om naar terug te keren.

(Alle giften gaan naar de projecten in Australië waarbij we noodhulp bieden aan de getroffen dieren en gaan werken aan het herstel van hun verwoeste leefgebied. Mocht de opbrengst veel meer zijn dan deze projecten, dan gaat het overige geld naar vergelijkbare projecten wereldwijd die werken aan noodhulp en herstel.)

 • 1

  Op Kangaroo Island in het zuiden van Australië worden gewonde dieren gered en wordt geprobeerd de bruine raafkaketoe en de smalvoetbuidelmuis voor uitsterven te behoeden.

 • 2

  Opvangcentra van Zoos Victoria leveren ondersteuning van gespecialiseerde dierenartsen bij het diagnosticeren van gewonde dieren, ook bieden de artsen zorg en medische behandelingen.

 • 3

  In Queensland worden speciale detectiehonden ingezet om in getroffen gebieden te zoeken naar koala’s die de branden overleefd hebben.

Bryce Harper / WWF-Aus

Wat kan ik nog meer doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!

Blijf op de hoogte van de voortgang, dankzij jullie steun.

Updates & meer informatie

Wereldwijde bosbranden

Australië is geen geval op zich, ook andere gebieden werden in 2019 hard getroffen door branden, zoals de Amazone, Siberië en Indonesië. Er is sprake van een snelle wereldwijde toename van allesverzengende branden.
Meer info

Australiërs in actie voor hun ernstig bedreigde diersoorten

Steun de Australiërs in hun roep om strengere wetten zodat de bijzondere Australische natuur beter wordt beschermd.
Meer info

TV-actie NPO Zapp Your Planet - SOS Koala

In een week tijd zijn duizenden kinderen in Nederland voor Zapp Your Planet - SOS Koala in actie gekomen.
Meer info

Geen geïsoleerd bosbrandprobleem, maar een breed klimaatprobleem

Meer info

Australië: Speurhonden op zoek naar koala’s

De afgelopen dagen heeft de regen de brandweerlieden geholpen om enige controle te krijgen over de branden in Australië, al is het gevaar nog lang niet geweken. Gesteund door de vele donaties die binnenkomen, zet WWF-Australië ondertussen alles op alles om overlevende dieren op te speuren en te redden. Speciale teams met speurhonden gaan op pad om overlevende koala's te vinden.
Meer info

Noodhulp wordt op grote schaal ingezet

Veel mensen en dieren worden getroffen door de hevige bosbranden in Australië. Dankzij veel geweldige donateurs, kon het Wereld Natuur Fonds al een miljoen euro aan noodhulp toezeggen aan Australië. En deze noodhulp wordt op grote schaal ingezet.
Meer info

Zapp Your Planet: SOS Koala

In een week tijd zijn duizenden kinderen in Nederland samen met WWF en NPO Zapp in actie gekomen met Zapp Your Planet: SOS Koala. Dankzij alle geweldige acties kunnen we zo’n 12.000 jonge boompjes planten, zodat koala’s straks weer een thuis hebben. 

Bekijk de actie
 

Bekijk hier actueel de vele bosbranden in Australië.

Bosbranden op Google Maps

Eenmalige gift

Actie
Help mee de koala’s en hun leefgebied te beschermen!

Wat WWF met je gift doet:

 • je helpt mee aan het planten van de eerste 10.000 bomen in kritiek leefgebied voor koala’s

 • je draagt bij aan noodhulp en medicijnen voor gewonde koala’s

 • je helpt mee om bestaande bossen en de dieren die er leven te beschermen