Brent Stirton / Getty Images

Bossen

We kunnen niet zonder bossen. Ze zorgen voor zuurstof en regen, ze bieden een thuis aan bijzondere planten, dieren én mensen en ze spelen een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering. Zonder bos is er geen leven.

Het thuis van driekwart van het leven op land

Helder gezang van vogels, stromend water in de beekjes, zonnestralen tussen de blaadjes en geheimzinnige dieren verstopt in het struikgewas: je vindt het in het bos. Van het regenwoud op Borneo tot het groene hart van Afrika en van de Europese bossen tot de jungles in Zuid-Amerika. Elk bos is uniek en er leven verschillende dier- en plantsoorten die samen de gezondheid van het bos in stand houden. Een olifant baant zich bijvoorbeeld een weg door dikke struiken waardoor een gorilla zich makkelijker kan verplaatsen in het gebied. En deze verspreidt weer bepaalde zaden op zijn tocht en zorgt zo voor meer bomen.

Helaas zijn het zware tijden voor veel bosgebieden. Elke minuut verdwijnen 30 voetbalvelden aan bos, en ontbossing is dan ook de grootste bedreiging voor de bestaande bossen. De grootste oorzaak van ontbossing is het plaats maken voor landbouw en veeteelt. Daarnaast wordt bos vernietigd voor bijvoorbeeld de aanleg van palmolieplantages, de papierindustrie en mijnbouw. Over de hele wereld verliezen dieren zo hun leefgebied.

Naast ontbossing worden bossen ook bedreigd door brand. De afgelopen jaren werden meerdere gebieden getroffen door vernietigende natuurbranden. In al deze gebieden wordt grootschalig ontbost en de effecten van klimaatverandering verergeren de situatie.

naturepl.com / Anup Shah / WWF

Het succes van bosherstel

Om de natuur weer een kans te geven herstellen we stukken bos. Dit doen we door inheemse boomsoorten aan te planten. En het werkt! Een jaar na het planten zijn gebieden al bijna onherkenbaar. De jaguar in het Atlantisch Regenwoud heeft er ook baat bij: door het herstelde bos heeft hij meer leefruimte.

Bekijk de video en leer in 1 minuut hoe we bos herstellen.

Lees meer over het project in Zuid-Amerika

Meer lezen over bossen?

Bestel een van deze prachtige boeken of laat je liefde voor bomen zien met het Bomen notitieboekje

Wat bomen ons vertellen

Fascinerend boek over bomen van topwetenschapper Valerie Trouet

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Reinier van den Berg - Bladgoud

De onschatbare waarde van bomen

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Notitieboekje van steenpapier - A5 - Bomen - ringband - MOYU x WWF

Het duurzaamste notitieboekje met bomen omslag en ringband

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Onze held in het veld

De grootste jungle ter wereld staat onder druk. De prachtige Amazone wordt in hoog tempo vernietigd. Gelukkig zijn er mensen die zich inzetten voor de toekomst van dit onmisbare gebied, zoals Txai Suruí. De Braziliaanse Txai is één van de gezichten van natuurbescherming.

“De laatste jaren is er enorm veel veranderd. Er is zóveel ontbossing in de Amazone. Toen ik als kind opgroeide in het Uru-eu-wau-wau-gebied zag ik heel veel dieren. Vogels, insecten, miereneters… Maar ook toen al ging het slecht en was er ontbossing, nu is het alleen nog vele malen erger."

Lees Txais verhaal
 

Lees welke bosgebieden we beschermen en over de dieren die er leven

WWF
Orang-oetan
Orang-oetan
Het gebied waarin orang-oetans leven wordt steeds kleiner.
Mahmud Yani / WWF-Indonesia
Tropisch Afrika
Tropisch Afrika
Ola Jennersten / WWF-Sweden
Tijger
Tijger
Het aantal wilde tijgers is met meer dan 95% afgenomen.
naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF
Jaguar
Jaguar
Zijn botten en poten worden gebruikt als ingrediënt in traditionele medicijnen.
naturepl.com / Mark Carwardine / WWF
Neushoorn
Neushoorn
Er zijn nog maar 25.000 neushoorns op de wereld.
National Geographic Stock / Scott Warren / WWF
Zuid-Amerika
Zuid-Amerika

Gerelateerde artikelen

Adriano Gambarini / WWF-Brazil

Belangrijke stap voor de natuur: Europa stemt voor sterke wet tegen wereldwijde ontbossing

1,2 miljoen mensen deden een oproep via #together4forest en hun stem is gehoord! Het Europees parlement heeft gestemd voor een sterke Europese bossenwet. Een belangrijke stap om producten waarvoor natuur vernietigd is van de Europese markt te weren.
Meer info
Edward Parker / WWF

Nederlandse import heeft grote impact op natuurverlies wereldwijd

Handelsland Nederland heeft een cruciale rol in het stoppen van wereldwijde ontbossing en andere natuurvernietiging. Dat laat het nieuwe WWF-NL rapport The impact of Dutch imports on nature loss worldwide zien.

Voor de productie van onze vraag naar soja, palmolie, maïs, kokosnoot, cacao, koffie, rundvlees & leer en hout is jaarlijks een oppervlak van vier keer Nederland nodig in landen als Brazilië, Kameroen en Indonesië. Landen waar de productie nog steeds gepaard gaat met natuurvernietiging en schending van mensenrechten.
Meer info
Adriano Gambarini / WWF Living Amazon Initiative / WWF-Brazil

Versterking voor de beste beschermers van het bos

Inheemse gebieden spelen een belangrijke rol in het behoud van de Amazone. De inheemse gemeenschappen – de beste beschermers van het bos die vaak al eeuwen verbonden zijn met hun land – bewaken deze gebieden goed. De afgelopen 35 jaar vond slechts 1,6 procent van alle ontbossing in Brazilië plaats in deze beschermde regio’s.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).