Klein & Hubert / WWF
15 oktober 2020

Ex-opvangtijger Pavlik gedood door stropers

Een tijgerwelp die vorig jaar in de wildernis van het Russische verre oosten werd vrijgelaten na een verblijf in een opvangcentrum, is in september dood aangetroffen, gedood door stropers. Twee mensen zijn aangehouden.

De welp, bekend als Pavlik, en zijn zusje Elena werden in het voorjaar van 2018 gevangen genomen, amper een half jaar oud. Pogingen om hun moeder ervan te weerhouden te jagen op honden van dorpelingen waren mislukt. Om escalatie van dit probleem te voorkomen moest de tijgerin worden gevangen en opgenomen in een opvangcentrum.

Ernstig verzwakte welpen

Deskundigen leidden uit het gedrag van de tijgerin af dat ze jongen had. Na weken zoeken werden die inderdaad gevonden, volkomen verzwakt zonder het voedsel dat hun moeder voor ze regelde. In het opvangcentrum werden de twee welpen met hun moeder herenigd en kregen ze speciale zorg en de tijd om weer op krachten te komen. In juni 2019 werden zij met hulp van WWF weer in het wild vrijgelaten.

"Het doet echt pijn als het dier dat je met je eigen handen redt wordt gedood door stropers", zegt Pavel Fomenko, expert zeldzame soorten bij WWF in Rusland en nauw betrokken bij deze tijgerfamilie. “Het is nu heel belangrijk om precies te bekijken wat er is gedaan en wat er moet worden gedaan als je tijgers uit een opvang weer loslaat in het wild, vooral aan de rand van hun territorium.”

Zendersignaal gestopt

Nadat het signaal van de gps-halsband van Pavlik op 8 september was stilgevallen, ging een gespecialiseerd team vanuit de provincie Primorsky naar hem op zoek. Na twee weken vonden zij de resten van de tijger dicht bij een dorp in de naburige provincie Amurskaya. Pavlik was doodgeschoten, hij had zijn halsband nog om. De lokale handhavingsinstanties werden onmiddellijk op de hoogte gesteld en hielden twee mensen aan; tegen hen is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Pavlik was ongeveer drie jaar, nog te jong om zelf jongen te hebben gemaakt.

"De dood van Pavlik bevestigt weer eens hoe belangrijk het is om te blijven strijden tegen stroperij en conflicten tussen mensen en grote roofdieren goed op te lossen. Maar ook moeten we zorgen dat het publiek bewuster wordt van de rol van tijgers en  dat er een einde komt aan de illegale winning van natuurlijke hulpbronnen. Het is allemaal nodig als we in 2022 twee keer zoveel tijgers willen hebben."


Traditionele Chinese geneeskunde

Rusland herbergt naar schatting 600 tijgers, die zowel in aantal toenemen als zich verspreiden naar nieuwe gebieden. Stroperij blijft echter een aanzienlijke bedreiging, waarbij tijgerproducten grotendeels worden verhandeld over de nabijgelegen grens met China voor gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde, maar ook voor amuletten en decoratieve artikelen en luxeproducten.

Het rapport Skin and Bones Unresolved van TRAFFIC uit 2019 toonde aan dat er in Rusland tussen 2000 en 2018 34 inbeslagnames van tijgers waren, voornamelijk huiden (minstens 78 betrokken tijgers) en botten (41). Maar vermoedelijk is het exacte aantal gestroopte tijgers hoger.

Gerelateerde artikelen

Sanskar Khedekar

Hoop op het behoud van de tijgers

Ondanks alle uitdagingen van het afgelopen jaar stopte de bescherming van de tijger niet. Haal samen met ons hoop uit een paar positieve momenten voor tijgers in 2020!
Meer info

Door de mazen van de wet - de rol van EU en VK in de handel in tijgers

Door zwakke wetgeving en beperkte controles op faciliteiten met in gevangenschap levende tijgers in de EU en het VK, is er een aanzienlijke kans dat delen van tijgers, zoals huiden en botten, in de illegale handel terechtkomen. De vraag naar tijgerproducten wordt daardoor in stand gehouden, of versterkt.
Dat is de conclusie van het rapport Falling Through the System: The role of the European Union captive tiger population in the trade in tigers van WWF en TRAFFIC.
Meer info

Global Tiger Day 2020: gemengde geluiden

In vijf landen neemt het aantal tijgers toe, maar elders in Zuidoost-Azië hebben tijgers geen schijn van kans om zich van hun dieptepunt te herstellen door de miljoenen strikken die in de bossen verstopt liggen.
Meer info
naturepl.com / Konstantin Mikhailov / WWF

Hoe pijnboompitten en paddenstoelen de Siberische tijger helpen

In 2010 kreeg een lokale ngo in het uiterste oosten van Rusland een ‘natuurbeschermingsconcessie’, een vergunning om een Koreaanse pijnboombos duurzaam te beheren. De ngo Sidatun organiseerde de oogst van niet-houtproducten uit het bos zo efficiënt dat het aantal tijgers in het gebied toenam van 4 toen naar 15 nu.
Meer info

Strikken decimeren dierenpopulaties in Zuidoost-Azië

Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië en verhogen het risico dat besmettelijke ziektes van dieren op mensen overgaan. Met het rapport Silence of the Snares: Southeast Asia's Snaring Crisis slaat WWF alarm dat het steeds stiller wordt in de bossen van Zuidoost-Azië door de gevaarlijke, stiekeme strikken. Naar schatting 12,3 miljoen valstrikken bedreigen het wild in de beschermde gebieden van Cambodja, Laos en Vietnam, de landen in het hart van de strikkencrisis.
Meer info
WWF-India

WWF-India helpt lokale bevolking rond tijgerreservaat tijdens lockdown

De Indiase overheid heeft de lockdown in het land tot zeker half mei verlengd. Dat heeft ook grote gevolgen voor de mensen die rond de nationale parken leven. Honderden lokale vissers en honingverzamelaars mogen al sinds maart vanwege het coronavirus niet meer het beroemde Sundarbans Tijger Reservaat in. Dit is een ramp voor de mensen die voor hun inkomsten en voedsel afhankelijk zijn van het mangrovegebied. WWF-India en partners hebben daarom eerste levensbehoeften geregeld voor zeker 1400 huishoudens.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.