Antonio Olmos
11 juni 2018

Werken als tijgerbeschermer: niet altijd ongevaarlijk…

Werken met tijgers is gevaarlijk. Maar tijgerbeschermer Pavel laat zich door dit gevaar niet tegenhouden. Zelfs nádat hij door een tijgerin werd aangevallen gaat hij door met zijn zo belangrijke werk: het beschermen van bedreigde tijgers in Rusland.

 

Russische tijgerbeschermer Pavel Fomenko heeft nog moeite met praten: in zijn kaak zitten twee titanium plaatjes die hij kreeg tijdens een operatie aan zijn gezicht. De operatie was nodig omdat hij twee maanden geleden werd aangevallen door een tijgerin (wat zeldzaam is!). Maar Pavel laat zich niet tegenhouden: hij is alweer aan het werk. Zo is hij met zijn team onder andere bezig met de operatie van een Siberische tijger die gewond raakte tijdens een aanval door stropers. De gewonde tijgerin heeft al twee operaties achter de rug. Pavel: “Helaas zal deze tijger nooit meer terug kunnen keren in het wild. Het is ontzettend verdrietig om te zien dat dit prachtige dier door toedoen van de mens niet terug kan naar de natuur.”

De aanval van een tijgerin

Pavel Fomenko is hoofd bescherming van zeldzame dieren bij WWF in het verre oosten van Rusland. Hij houdt zich onder andere bezig met het opvangen en medisch verzorgen van gewonde of verweesde tijgers zodat ze voorbereid kunnen worden op een terugkeer naar de wilde natuur. Ook monitort hij aantallen tijgers, helpt hij bij het opsporen van stropers en doet hij onderzoek wanneer tijgers gestroopt zijn. Toen hij twee maanden geleden een Siberische tijgerin vaccineerde viel ze hem aan en liep Pavel zware verwondingen op aan zijn hoofd en hand.

Pavel zegt dat de aanval zeker niet de schuld van de tijger is: “Dit was typisch het gedrag van een moeder die haar jongen beschermt. Ik was even afgeleid en provoceerde daardoor de aanval. Dit soort noodsituaties kunnen voorkomen als je dit werk doet. Het is voor mij en mijn collega’s helaas onmogelijk om altijd honderd procent veilig te zijn. We werken nu eenmaal dagelijks met gevaarlijke roofdieren, echte tijgers – en met stropers die wij beschouwen als roofdieren in de gedaante van een mens.”

Pavel noemt de aanval van de tijgerin slechts "a kiss from a tiger".

Terugkeren naar de wilde natuur

De tijgerin die Pavel aanviel moest samen met haar twee jongen worden ondergebracht in het opvangcentrum nadat de moeder meerdere malen in een dorp honden had gedood. Pavel zet zich nu samen met experts in om de tijgerin en haar jongen gezond te houden en ervoor te zorgen dat ze snel weer vrijgelaten kunnen worden in het wild. Ver weg van dorpen en honden. Pavel: “De tijgerin en haar jongen zullen snel weer terug kunnen keren naar huis. Zo zal alles uiteindelijk goedkomen.”

De afgelopen halve eeuw zijn de aantallen Siberische tijgers gegroeid, mede dankzij betrokken, onverschrokken tijgerbeschermers als Pavel. En Pavel geeft niet op. Zolang er tijgers rondlopen in het Russische verre Oosten geeft hij aan zich in te blijven zetten om hen te beschermen.

Gerelateerde artikelen

Kijk live naar het nest van zwartsnavelooievaars

Begin mei verschenen de eerste babyooievaars in één van de nesten van zwartsnavelooievaars in de provincie Amurskaya in Rusland. De nesten werden bovenop palen gebouwd die door WWF zijn neergezet om deze bedreigde diersoort te helpen. Het prachtige moment is vastgelegd door de online camera’s van WWF.
Meer info

WWF-India helpt lokale bevolking rond tijgerreservaat tijdens lockdown

De Indiase overheid heeft de lockdown in het land tot zeker half mei verlengd. Dat heeft ook grote gevolgen voor de mensen die rond de nationale parken leven. Honderden lokale vissers en honingverzamelaars mogen al sinds maart vanwege het coronavirus niet meer het beroemde Sundarbans Tijger Reservaat in. Dit is een ramp voor de mensen die voor hun inkomsten en voedsel afhankelijk zijn van het mangrovegebied. WWF-India en partners hebben daarom eerste levensbehoeften geregeld voor zeker 1400 huishoudens.
Meer info

Illegale handel in wilde dieren, bushmeat en pandemieën

In het rapport De vernietiging van de natuur en de opkomst van pandemieën onderzocht WWF de oorzaken van de COVID-19 pandemie. De onderzoekers beschrijven hoe de vernietiging van ecosystemen en de overexploitatie van dierlijke hulpbronnen, zoals de handel in wilde dieren, een belangrijk aandeel hebben in het ontstaan van deze ziekten. Zolang er nog dagelijks veel mensen ziek worden en overlijden heeft de volksgezondheid de allerhoogste prioriteit. Ondertussen wordt er nagedacht over de onderliggende factoren die de opkomst van epidemieën mogelijk maken. Het is van levensbelang dat we beter begrijpen wat de rol van natuurlijke ecosystemen is als verdediging tegen de verspreiding van ziekten.
Meer info