Antonio Olmos
11 juni 2018

Werken als tijgerbeschermer: niet altijd ongevaarlijk…

Werken met tijgers is gevaarlijk. Maar tijgerbeschermer Pavel laat zich door dit gevaar niet tegenhouden. Zelfs nádat hij door een tijgerin werd aangevallen gaat hij door met zijn zo belangrijke werk: het beschermen van bedreigde tijgers in Rusland.

 

Russische tijgerbeschermer Pavel Fomenko heeft nog moeite met praten: in zijn kaak zitten twee titanium plaatjes die hij kreeg tijdens een operatie aan zijn gezicht. De operatie was nodig omdat hij twee maanden geleden werd aangevallen door een tijgerin (wat zeldzaam is!). Maar Pavel laat zich niet tegenhouden: hij is alweer aan het werk. Zo is hij met zijn team onder andere bezig met de operatie van een Siberische tijger die gewond raakte tijdens een aanval door stropers. De gewonde tijgerin heeft al twee operaties achter de rug. Pavel: “Helaas zal deze tijger nooit meer terug kunnen keren in het wild. Het is ontzettend verdrietig om te zien dat dit prachtige dier door toedoen van de mens niet terug kan naar de natuur.”

De aanval van een tijgerin

Pavel Fomenko is hoofd bescherming van zeldzame dieren bij WWF in het verre oosten van Rusland. Hij houdt zich onder andere bezig met het opvangen en medisch verzorgen van gewonde of verweesde tijgers zodat ze voorbereid kunnen worden op een terugkeer naar de wilde natuur. Ook monitort hij aantallen tijgers, helpt hij bij het opsporen van stropers en doet hij onderzoek wanneer tijgers gestroopt zijn. Toen hij twee maanden geleden een Siberische tijgerin vaccineerde viel ze hem aan en liep Pavel zware verwondingen op aan zijn hoofd en hand.

Pavel zegt dat de aanval zeker niet de schuld van de tijger is: “Dit was typisch het gedrag van een moeder die haar jongen beschermt. Ik was even afgeleid en provoceerde daardoor de aanval. Dit soort noodsituaties kunnen voorkomen als je dit werk doet. Het is voor mij en mijn collega’s helaas onmogelijk om altijd honderd procent veilig te zijn. We werken nu eenmaal dagelijks met gevaarlijke roofdieren, echte tijgers – en met stropers die wij beschouwen als roofdieren in de gedaante van een mens.”

Pavel noemt de aanval van de tijgerin slechts "a kiss from a tiger".

Terugkeren naar de wilde natuur

De tijgerin die Pavel aanviel moest samen met haar twee jongen worden ondergebracht in het opvangcentrum nadat de moeder meerdere malen in een dorp honden had gedood. Pavel zet zich nu samen met experts in om de tijgerin en haar jongen gezond te houden en ervoor te zorgen dat ze snel weer vrijgelaten kunnen worden in het wild. Ver weg van dorpen en honden. Pavel: “De tijgerin en haar jongen zullen snel weer terug kunnen keren naar huis. Zo zal alles uiteindelijk goedkomen.”

De afgelopen halve eeuw zijn de aantallen Siberische tijgers gegroeid, mede dankzij betrokken, onverschrokken tijgerbeschermers als Pavel. En Pavel geeft niet op. Zolang er tijgers rondlopen in het Russische verre Oosten geeft hij aan zich in te blijven zetten om hen te beschermen.

Gerelateerde artikelen

World Wildlife Day

Vandaag, 3 maart, is het World Wildlife Day. Een goed moment om stil te staan bij alle wilde dieren die onze aarde rijk is. Wij hebben meer aan ze te danken dan je in eerste instantie denkt: ons welzijn, onze welvaart en zelfs ons leven!
Van de grote, machtige tijger tot de kleine, hardwerkende bij: wilde dieren dragen met hun enorme verscheidenheid op meer manieren bij aan ons leven en welzijn dan je denkt. Hier zijn drie redenen waarom ze voor ons allemaal een prioriteit zouden moeten zijn. Niet alleen vandaag.
Meer info

Nieuwe Rode Lijst: Lichtpunten ondanks biodiversiteitscrisis

De vandaag gepubliceerde update van de Rode Lijst van bedreigde planten- en diersoorten van IUCN laat zien dat bedreigde diersoorten zich ook kunnen herstellen: acht vogelsoorten en twee zoetwatervissen zijn er beter aan toe. Fokprogramma’s gekoppeld aan goed beheer van wilde populaties speelden bij deze successen van natuurbescherming een sleutelrol. Toch staan er weer méér soorten op de lijst van met uitsterven bedreigde soorten, ruim 30.000. En er is toenemend bewijs dat de opwarming van de aarde negatieve effecten heeft op de biodiversiteit.
Meer info

WWF Living Planet Report: Nederlandse natuur in grote problemen

Onze unieke Nederlandse natuur op land staat er slechter voor dan ooit. Sinds 1990 zijn populaties wilde dieren in zowel open natuurgebieden zoals heide, als in het agrarisch landschap, gemiddeld gehalveerd. Diverse vogel-, vlinder- en reptielensoorten die vroeger algemeen voorkwamen zijn tegenwoordig zeldzaam.
Meer info