©Vincent Kneefel / WWF Nederland
12 maart 2024

5e massale koraalverbleking op het Great Barrier Reef in 8 jaar

WWF-Australië is zeer bezorgd over de nieuwe massale koraalverbleking op het Groot Barrièrerif. Het is al de vijfde keer dat dit gebeurt sinds 2016. De huidige hittegolf onder water is het hevigst in het zuidelijke deel van het rif. De afgelopen acht jaar is dit gebied grotendeels ontsnapt aan de ernstige gevolgen van het bleken, omdat eerdere opwarmingen noordelijker plaatsvonden.

Er is sprake van massale koraalverbleking als door hittestress koralen in een groot gebied verbleken. Dit grootste koraalrif ter wereld werd in 1998, 2002, 2016, 2017, 2020, 2022 en nu 2024 getroffen door massale koraalverbleking.

Hopen op aanzienlijke temperatuurdaling

"WWF maakt zich grote zorgen over het feit dat dit koraalbleekproces zich afspeelt in een gebied waar koralen nog niet eerder aan deze extreme temperaturen zijn blootgesteld. Tenzij we in de komende weken een aanzienlijke temperatuurdaling zien, is het risico op aanzienlijke koraalsterfte groot," aldus Richard Leck, hoofd Oceanen van WWF-Australië. "Vijf massale verblekingen in acht jaar laten zien dat de klimaatcrisis een enorme druk legt op het rif.”

Ontbossing één van de oorzaken

De regering van de Australische deelstaat Queensland heeft onlangs haar emissiereductiedoelstellingen aangescherpt, want de huidige ambitie was bij lange na niet genoeg om het rif een kans te geven. Queensland is ook een hotspot voor ontbossing. Bij het vernietigen van bomen komen enorme hoeveelheden koolstof vrij en neemt het sediment toe dat het koraal kan verstikken. Meer ambitie op het gebied van emissiedoelstellingen en strengere maatregelen tegen het kappen van bomen zijn de meest kritieke acties voor de toekomst van het rif. Uit de laatste nationale enquête blijkt dat 95% van de Australiërs voorstander is van meer investeringen in de natuur," aldus Richard Leck.

Koraalsterfte wereldwijd

Richard Leck: “De laatste wereldwijde koraalverbleking vond plaats van 2014 tot 2017 en het lijkt erop dat dit opnieuw een wereldwijde gebeurtenis zou kunnen zijn.  Het bleken begon vorig jaar op het noordelijk halfrond en veroorzaakte er een catastrofale koraalsterfte in Florida en het Caribisch gebied. Wereldwijd is dringend meer natuur nodig om de effecten van de klimaatcrisis, zoals het opwarmen van de oceanen en daarmee het sterven van koraalriffen, tegen te gaan.

Meer natuur is minder klimaatverandering

Er worden wereldwijd veel stappen gezet om de opwarming van onze aarde tegen te gaan. Ook in Australië gaat Queensland de te nemen stappen aanscherpen en versnellen. We kunnen met meer natuur (en minder ontbossing) de negatieve effecten van onze klimaatcrisis afremmen en tegengaan. Hopelijk is dat snel genoeg om nog zoveel mogelijk koraal te behouden.

Lees hier meer over koraal en lees hier meer over de gevolgen van de klimaatcrisis voor de oceanen en wat jij kunt doen

Zie 5th mass bleaching event on the Great Barrier Reef in 8 years | WWF Australia voor meer informatie (Engelstalig)

Gerelateerde artikelen

Casper Douma

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

WWF lanceert een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in het Nederlands Caribisch gebied.
Meer info
© Dos Winkel / WWF

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt.
Meer info
©WWF NL - Capser Douma

Aangespoelde olie: "Op Bonaire dreigt een natuurramp"

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de olie die aanspoelt aan de oostkust van Bonaire. "Het is een beschermd natuurgebied. De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen en ook voor het zeegras en de mangroven en dus ook voor de mens.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info

Centrale riolering op Bonaire om koraalriffen te beschermen

Momenteel is slechts 10% van de huishoudens op Bonaire aangesloten op centrale riolering. Dat percentage lijkt eindelijk te gaan toenemen. En dat is hard nodig om het koraal te beschermen. Hennyson Thielman, Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Milieu op Bonaire, kondigt aan dat binnenkort meer huishoudens op het rioolnetwerk worden aangesloten.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).