WWF-Australië is zeer bezorgd over de nieuwe massale koraalverbleking op het Groot Barrièrerif. Het is al de vijfde keer dat dit gebeurt sinds 2016. De huidige hittegolf onder water is het hevigst in het zuidelijke deel van het rif. De afgelopen acht jaar is dit gebied grotendeels ontsnapt aan de ernstige gevolgen van het bleken, omdat eerdere opwarmingen noordelijker plaatsvonden.
Er is sprake van massale koraalverbleking als door hittestress koralen in een groot gebied verbleken. Dit grootste koraalrif ter wereld werd in 1998, 2002, 2016, 2017, 2020, 2022 en nu 2024 getroffen door massale koraalverbleking.
Hopen op aanzienlijke temperatuurdaling
"WWF maakt zich grote zorgen over het feit dat dit koraalbleekproces zich afspeelt in een gebied waar koralen nog niet eerder aan deze extreme temperaturen zijn blootgesteld. Tenzij we in de komende weken een aanzienlijke temperatuurdaling zien, is het risico op aanzienlijke koraalsterfte groot," aldus Richard Leck, hoofd Oceanen van WWF-Australië. "Vijf massale verblekingen in acht jaar laten zien dat de klimaatcrisis een enorme druk legt op het rif.”
Ontbossing één van de oorzaken
De regering van de Australische deelstaat Queensland heeft onlangs haar emissiereductiedoelstellingen aangescherpt, want de huidige ambitie was bij lange na niet genoeg om het rif een kans te geven. Queensland is ook een hotspot voor ontbossing. Bij het vernietigen van bomen komen enorme hoeveelheden koolstof vrij en neemt het sediment toe dat het koraal kan verstikken. Meer ambitie op het gebied van emissiedoelstellingen en strengere maatregelen tegen het kappen van bomen zijn de meest kritieke acties voor de toekomst van het rif. Uit de laatste nationale enquête blijkt dat 95% van de Australiërs voorstander is van meer investeringen in de natuur," aldus Richard Leck.
Koraalsterfte wereldwijd
Richard Leck: “De laatste wereldwijde koraalverbleking vond plaats van 2014 tot 2017 en het lijkt erop dat dit opnieuw een wereldwijde gebeurtenis zou kunnen zijn. Het bleken begon vorig jaar op het noordelijk halfrond en veroorzaakte er een catastrofale koraalsterfte in Florida en het Caribisch gebied. Wereldwijd is dringend meer natuur nodig om de effecten van de klimaatcrisis, zoals het opwarmen van de oceanen en daarmee het sterven van koraalriffen, tegen te gaan.
Meer natuur is minder klimaatverandering
Er worden wereldwijd veel stappen gezet om de opwarming van onze aarde tegen te gaan. Ook in Australië gaat Queensland de te nemen stappen aanscherpen en versnellen. We kunnen met meer natuur (en minder ontbossing) de negatieve effecten van onze klimaatcrisis afremmen en tegengaan. Hopelijk is dat snel genoeg om nog zoveel mogelijk koraal te behouden.
Lees hier meer over koraal en lees hier meer over de gevolgen van de klimaatcrisis voor de oceanen en wat jij kunt doen
Zie 5th mass bleaching event on the Great Barrier Reef in 8 years | WWF Australia voor meer informatie (Engelstalig)
Gerelateerde artikelen
Een Reis naar de Derawan-eilanden: Bescherming van Onze Blauwe Planeet
In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu
Gevaar olieramp Bonaire geweken
Aangespoelde olie: "Op Bonaire dreigt een natuurramp"
WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).