16 juni 2023

Centrale riolering op Bonaire om koraalriffen te beschermen

Momenteel is slechts 10% van de huishoudens op Bonaire aangesloten op centrale riolering. Dat percentage lijkt eindelijk te gaan toenemen. En dat is hard nodig om het koraal te beschermen. Hennyson Thielman, Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Milieu op Bonaire, kondigt aan dat binnenkort meer huishoudens op het rioolnetwerk worden aangesloten.

Afvalwater is schadelijk voor de mens, oceaan en het koraal

Veel afvalwater van huishoudens en bedrijven wordt ongezuiverd in de leefomgeving geloosd. Dat afvalwater is schadelijk voor mensen, de oceaan en ook voor de koraalriffen. De ongezuiverde lozing van afvalwater is een bedreiging voor de gezondheid van de inwoners en bezoekers van Bonaire. Ook kan het afvalwater ervoor zorgen dat het koraal afsterft. Er zijn verschillende bedreigingen voor het koraal zoals niet duurzame visserij en klimaatverandering, maar het afvalwater is in deze regio één van de grootste bedreigingen.

WEB klein drone-5.jpg

Het Wereld Natuur Fonds juicht daarom deze ontwikkeling van het rioleringsnetwerk op Bonaire toe. Enkele jaren geleden deed Kirsten Schuijt, de toenmalige algemeen directeur van Wereld Natuur Fonds, al een oproep aan het kabinet-Rutte IV om te investeren in een goed werkend afvalwaterzuiveringssysteem op Bonaire, St. Eustatius en Saba.

 

Water Circles

WWF-NL werkt in het project ‘Water Circles’ samen met lokale partners aan oplossingen voor afvalwater. Partners in dit project zijn:  het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA), Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB), Water Alliance.

Water Circles gaat maximaal 5 proefprojecten realiseren, waarbij gebruik gemaakt wordt van bewezen en robuuste technologieën op het gebied van (ecologische) afvalwaterzuivering. Door ervoor te zorgen dat afvalwater niet meer weglekt en wegspoelt, maar wordt behandeld en hergebruikt, wordt het koraal beter beschermd. Bij hergebruik kun je denken aan spoelwater, waswater, toiletwater, irrigatiewater voor landbouw en tuinen, water voor herbebossing en als aanvulling in vijvers, spaarbekkens en grondwater.

WEB klein-10.jpg

Oceanenexpert Monique van de Water: "We streven naar een win-win situatie: bescherming van de natuur en kostenbesparing van water voor de gebruiker."

 

Koraalziekten

Naast afvalwater is de koraalziekte Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD) een grote bedreiging voor het koraal. SCTLD is een zeer besmettelijke ziekte die koralen aantast, wat leidt tot het verlies van weefsel en uiteindelijk de dood van de koraalkolonies. Het werd voor het eerst geïdentificeerd in Florida in 2014. Sindsdien heeft het zich verspreid naar 22 landen in het Caribisch gebied. De afgelopen maanden werd SCTLD waargenomen in de wateren van Bonaire en Curaçao. Als er niet gauw wordt ingegrepen dan is dit desastreus voor de eilanden die sterk afhankelijk zijn van de prachtige koralen: dé trekpleister voor toeristen en de kraamkamer voor vis. WWF-NL heeft de natuurorganisaties benaderd om te helpen bij een plan van aanpak. "Ik ben hoopvol dat we door meerdere interventies voor verschillende bedreigingen. zoals het afvalwater, en in samenwerking met partners, het gaat lukken om de koralen gezond te houden.", aldus Monique.

Gerelateerde artikelen

©Vincent Kneefel / WWF Nederland

5e massale koraalverbleking op het Great Barrier Reef in 8 jaar

WWF-Australië is zeer bezorgd over de nieuwe massale koraalverbleking op het Groot Barrièrerif. Het is al de 5e sinds 2016.Er is sprake van massale koraalverbleking als door hittestress koralen in een groot gebied verbleken.
Meer info
© Dos Winkel / WWF

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt.
Meer info
©WWF NL - Capser Douma

Aangespoelde olie: "Op Bonaire dreigt een natuurramp"

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de olie die aanspoelt aan de oostkust van Bonaire. "Het is een beschermd natuurgebied. De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen en ook voor het zeegras en de mangroven en dus ook voor de mens.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).