16 juni 2023

Centrale riolering op Bonaire om koraalriffen te beschermen

Momenteel is slechts 10% van de huishoudens op Bonaire aangesloten op centrale riolering. Dat percentage lijkt eindelijk te gaan toenemen. En dat is hard nodig om het koraal te beschermen. Hennyson Thielman, Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Milieu op Bonaire, kondigt aan dat binnenkort meer huishoudens op het rioolnetwerk worden aangesloten.

Afvalwater is schadelijk voor de mens, oceaan en het koraal

Veel afvalwater van huishoudens en bedrijven wordt ongezuiverd in de leefomgeving geloosd. Dat afvalwater is schadelijk voor mensen, de oceaan en ook voor de koraalriffen. De ongezuiverde lozing van afvalwater is een bedreiging voor de gezondheid van de inwoners en bezoekers van Bonaire. Ook kan het afvalwater ervoor zorgen dat het koraal afsterft. Er zijn verschillende bedreigingen voor het koraal zoals niet duurzame visserij en klimaatverandering, maar het afvalwater is in deze regio één van de grootste bedreigingen.

WEB klein drone-5.jpg

Het Wereld Natuur Fonds juicht daarom deze ontwikkeling van het rioleringsnetwerk op Bonaire toe. Enkele jaren geleden deed Kirsten Schuijt, de toenmalige algemeen directeur van Wereld Natuur Fonds, al een oproep aan het kabinet-Rutte IV om te investeren in een goed werkend afvalwaterzuiveringssysteem op Bonaire, St. Eustatius en Saba.

 

Water Circles

WWF-NL werkt in het project ‘Water Circles’ samen met lokale partners aan oplossingen voor afvalwater. Partners in dit project zijn:  het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA), Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB), Water Alliance.

Water Circles gaat maximaal 5 proefprojecten realiseren, waarbij gebruik gemaakt wordt van bewezen en robuuste technologieën op het gebied van (ecologische) afvalwaterzuivering. Door ervoor te zorgen dat afvalwater niet meer weglekt en wegspoelt, maar wordt behandeld en hergebruikt, wordt het koraal beter beschermd. Bij hergebruik kun je denken aan spoelwater, waswater, toiletwater, irrigatiewater voor landbouw en tuinen, water voor herbebossing en als aanvulling in vijvers, spaarbekkens en grondwater.

WEB klein-10.jpg

Oceanenexpert Monique van de Water: "We streven naar een win-win situatie: bescherming van de natuur en kostenbesparing van water voor de gebruiker."

 

Koraalziekten

Naast afvalwater is de koraalziekte Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD) een grote bedreiging voor het koraal. SCTLD is een zeer besmettelijke ziekte die koralen aantast, wat leidt tot het verlies van weefsel en uiteindelijk de dood van de koraalkolonies. Het werd voor het eerst geïdentificeerd in Florida in 2014. Sindsdien heeft het zich verspreid naar 22 landen in het Caribisch gebied. De afgelopen maanden werd SCTLD waargenomen in de wateren van Bonaire en Curaçao. Als er niet gauw wordt ingegrepen dan is dit desastreus voor de eilanden die sterk afhankelijk zijn van de prachtige koralen: dé trekpleister voor toeristen en de kraamkamer voor vis. WWF-NL heeft de natuurorganisaties benaderd om te helpen bij een plan van aanpak. "Ik ben hoopvol dat we door meerdere interventies voor verschillende bedreigingen. zoals het afvalwater, en in samenwerking met partners, het gaat lukken om de koralen gezond te houden.", aldus Monique.

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).