Volop aandacht voor Koraal Actie Plan in de Nederlandse Cariben
Volop aandacht voor Koraal Actie Plan in de Nederlandse Cariben
Terwijl de temperaturen in Europees Nederland dichtbij het vriespunt lagen, bezocht Kirsten Schuijt, directeur van het Wereld Natuur Fonds (WWF) de warme, zonnige Caribisch Nederlandse eilanden om aandacht te vragen voor een Koraal Actie Plan. De timing van dit bezoek aan Bonaire, Sint Eustatius en Saba was niet heel toevallig, want in dezelfde periode was er ook een delegatievan de Nederlandse overheid aanwezig.
WWF is gevraagd bij te dragen aan de invulling van het programma van een delegatie uit Den Haag met Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en overheidsvertegenwoordigers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Alleen samen redden we het koraal
Een mooie kans om samen met onze partnerorganisaties aan de Nederlandse overheid te laten zien hoe de koraalriffen er in deze regio aan toe zijn en dat een integraal Koraal Actie Plan noodzakelijk is. Niemand kan alleen de koraalriffen redden, maar iedereen moet samenwerken aan de verschillende oplossingen. Want er zijn wel degelijk oplossingen die samen voor positieve impact op de riffen kunnen zorgen. Verschillende ministeries, lokale eilandoverheden, het bedrijfsleven, natuurorganisaties en ook individuen hebben hierbij allemaal een belangrijke rol.
Nederlandse Cariben kan niet zonder koraalriffen
Kirsten Schuijt: "Ik ben zeer onder de indruk van de schoonheid en rijkdom van de gezonde koraalriffen in dit gebied. Helaas heb ik ook gezien dat er riffen in slechte conditie zijn en ik maak me zorgen om de snelheid en omvang waarmee de gezondheid van de riffen is verslechterd. Het is de hoogste tijd om alle bedreigingen zo snel mogelijk in goede samenwerking met alle betrokkenen aan te pakken. Rioolwaterzuivering, het tegengaan van (plastic)vervuiling en bodemerosie, verduurzaming van visserij, bescherming van de kwetsbaarste gebieden, allemaal zaken waar we snel mee aan de slag moeten, willen we de gezonde koraalriffen gezond houden."
"Dat is niet alleen cruciaal voor de natuur, maar ook voor de lokale bewoners. De koraalriffen vormen een goede bron van inkomsten voor de eilanden, want zowel toerisme als visserij profiteren direct van de riffen. Daarnaast zorgen de riffen ook voor een natuurlijke kustbescherming wat - met het oog op klimaatverandering - steeds belangrijker zal worden. Met effectieve koraalbescherming kunnen dus verschillende maatschappelijke opgaven aangepakt worden."
Koraalriffen zijn aan het verdwijnen
In het Nederlandse Cariben wordt al sinds 1973 de kwaliteit van de koraalriffen gemonitord. Hieruit blijkt dat rond Bonaire, Saba en Sint Eustatius 70% - 85% van de koraalbedekking is verdwenen. Als deze trend doorzet, is de verwachting dat in 2030 de koraalbedekking rond Bonaire onder de 1% zakt. Dat zou rampzalig zijn. Als er niet snel drastische beleidsveranderingen worden doorgevoerd is het een kwestie van tijd en zullen deze complexe rifsystemen voorgoed zijn verdwenen uit het Nederlandse Cariben.
Koraal is het goud onder water
Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties ging samen met WWF en partnerorganisaties het water op om te zien wat er gebeurt als we niet goed omgaan met ons koraal. Knops: “Het was een eye opener om te zien hoeveel druk er op het rif komt te staan als er enorme cruiseschepen schade aanrichten of als de riolering niet goed geregeld is, waardoor uitwerpselen in het water belanden en de koralen beschadigen. Het koraal is goud onder water.”
Tijd voor actie
Ondanks jarenlange bescherming en inzet van lokale natuurorganisaties in samenwerking met WWF, gaan de riffen nog steeds achteruit. Dit komt onder andere door zaken waar alleen de eilandoverheden en de nationale overheid het verschil kunnen maken zoals watervervuiling, erosie, overbevissing, massatoerisme en kustontwikkeling. Kirsten: ”Vanuit de politieke delegatie werd het belang van het koraal onderschreven. WWF gaat de komende periode graag met de overheid samenwerken om het Koraal Actie Plan ook daadwerkelijk handen en voeten te geven.”
Lees hier hoe WWF de natuur in Caribisch Nederland beschermt
Gerelateerde artikelen
Walvisjacht IJsland is enorme stap terug
Bouwen mét natuur, niet er bovenop!
Caribische natuur in de hoofdrol
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).