©WWF NL - Capser Douma
28 februari 2024

Aangespoelde olie: "Op Bonaire dreigt een natuurramp"

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de olie die aanspoelt aan de oostkust van Bonaire. "Het is een beschermd natuurgebied. De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen en ook voor het zeegras en de mangroven en dus ook voor de mens. De kans is groot dat er de komende dagen nog meer olie aanspoelt. Op basis van de beelden die ik gezien heb, durf ik dit al wel een potentiële natuurramp te noemen.", zegt Monique van de Water, programmamanager van WWF in Caribisch Nederland. 

De olie is afkomstig uit een schip dat begin deze maand kapseisde bij Tobago, op zo'n 700 kilometer oostwaarts van Bonaire. Over de exacte omvang van de schade aan de oostkant van het eiland is nog weinig te zeggen. Het is ook nog mogelijk dat er olieresten naar de westkust van het eiland drijven. Dat zou dan een ramp op een ramp zijn, want aan die kant van het eiland is vorig jaar een koraalziekte geconstateerd waardoor het koraal kan afsterven. De afgelopen dagen is alles op alles gezet om de kustlijn schoon te maken.  

           

            ©Casper Douma


Jonge karkó-schelpen
 

Het Dutch Caribbean programma van WWF-NL maakt zich hard voor het versterken en weerbaar maken van kustsystemen tegen bedreigingen zoals klimaatverandering. Uitgerekend afgelopen week heeft het Caribisch team van WWF gekweekte jonge karkó-schelpen in de zee rond het nu getroffen gebied uitgezet. Het doel van dit project is om de populatie te versterken. Karkó’s voeden zich met kleine algen en andere organismen die op het zeegras leven, waardoor het zeegras gezond blijft. Gelukkig is er tot nu toe nauwelijks olie aangetroffen in het gebied waar de schelpen zijn uitgezet.  

         © Elly Albers

           ©Elly Elbers

Een van de oudste beschermde zeegebieden 

Bijzondere diersoorten zoals zeeschildpadden en haaien zijn afhankelijk van de koraalriffen rond Bonaire. Maar ook de Bonairianen die hun inkomsten vaak verdienen via (duik)toerisme visserij. Allerlei vissoorten groeien op tussen het koraal. De zee rond Bonaire is één van de oudste beschermde zeegebieden ter wereld. 

Gerelateerde artikelen

Casper Douma

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

WWF lanceert een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in het Nederlands Caribisch gebied.
Meer info
© Dos Winkel / WWF

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt.
Meer info

Natuurlijke oplossingen op Bonaire voor een veiligere en gezondere leefomgeving

Meer groen en waterbeheer zorgt voor een veiligere en gezondere leefomgeving in het benedenstroomse stedelijk gebied in Kralendijk. Dat blijkt uit onderzoek van WUR dat is uitgevoerd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL)
Meer info

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
Casper Douma / WWF

Er is hoop! Groene oplossingen voor klimaatverandering

WWF-medewerker Evita Sanches vertelt over duurzame oplossingen voor klimaatverandering op Curaçao.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).