Casper Douma
23 april 2024

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

Wie nu voor het eerst de koraalriffen in de Nederlandse Cariben ziet, is vast aangenaam verrast door hun kleurenpracht en schoonheid. Wie dit echter tientallen jaren geleden zag en de riffen nu ziet, schrikt waarschijnlijk. De riffen zijn lang niet meer zo groot, sterk en gezond als toen.

Om dat perspectief en nog veel meer bijzonders over de koralen te tonen, lanceert WWF een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in het Nederlands Caribisch gebied.

Koraalrif heeft hoogste biodiversiteit

Het is algemeen bekend dat koralen voedsel, inkomen en bescherming bieden aan kustbewoners, dus ook aan de inwoners van de Cariben. Een koraalrif is een complex ecosysteem waarvan wordt aangenomen dat het de hoogste biodiversiteit heeft van alle ecosystemen ter wereld. Helaas is de oppervlakte van de Nederlands-Caribische riffen aanzienlijk gekrompen en is ook de biodiversiteit er flink afgenomen door bedreigingen zoals de klimaatcrisis en vervuiling.

De riffen van toen in beeld

Deze koraaltentoonstelling, geschikt voor tieners en volwassenen, belicht hoe de riffen door de jaren heen zijn veranderd en wat er momenteel wordt gedaan om ze te beschermen en herstellen.

Via verschillende verhalen en uiteraard veel (historische) foto’s, kunnen bezoekers op een interactieve manier meer leren over de Caribische riffen, zoals waarom ze ook voor mensen van levensbelang zijn en waardoor ze worden bedreigd. En natuurlijk is er ook informatie over hoe wij allemaal, burgers en overheden, de riffen beter kunnen beschermen.

Ziek koraal

Veel actie voor koraal

Op de Cariben zijn meerdere organisaties actief om de riffen te beschermen en herstellen. Enkele van deze organisaties en hun werk komen ook in de tentoonstelling voorbij. Zo zien we koraalherstelwerk van Reef Renewal Bonaire en Reef Renewal Curaçao, maar ook Turning the Tide op Aruba en Intellireefs op St. Maarten. De herstelprojecten voor zee-egels op Sint Eustatius en Saba, en RoffaReefs op Bonaire zijn ook inbegrepen. Het doel van RoffaReefs is het verzamelen van viseieren van vissen die relevant zijn voor koraalriffen. Zee-egels zijn ook belangrijk, want door te grazen op algen, de belangrijkste concurrenten van koralen, houden zij de koralen gezond.

Herstelwerk van Reef Renewal Bonaire

Deel je beeldmateriaal

De online koraaltentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij de waardevolle bijdrage van wetenschappers, universiteiten en natuurorganisaties die informatie en beeldmateriaal hebben aangeleverd. Ook een aantal individuen heeft foto’s en video’s uit hun persoonlijke collectie gedeeld, waarvoor veel dank.

WWF nodigt organisaties en individuen uit om beeldmateriaal van koraalriffen van alle zes de eilanden te blijven sturen naar caribbean@wwf.nl. De online tentoonstelling 'Historic Reefs of the Dutch Caribbean' is een collectie die regelmatig zal worden bijgewerkt met nieuwe informatie en beeldmateriaal.

Duiker in Fuikbaai

Gerelateerde artikelen

©Vincent Kneefel / WWF Nederland

5e massale koraalverbleking op het Great Barrier Reef in 8 jaar

WWF-Australië is zeer bezorgd over de nieuwe massale koraalverbleking op het Groot Barrièrerif. Het is al de 5e sinds 2016.Er is sprake van massale koraalverbleking als door hittestress koralen in een groot gebied verbleken.
Meer info
© Dos Winkel / WWF

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt.
Meer info
©WWF NL - Capser Douma

Aangespoelde olie: "Op Bonaire dreigt een natuurramp"

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de olie die aanspoelt aan de oostkust van Bonaire. "Het is een beschermd natuurgebied. De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen en ook voor het zeegras en de mangroven en dus ook voor de mens.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).