Day's Edge Productions / WWF-US
09 mei 2023

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt tot en met april 2023 is de hoogste mate van ontbossing ooit geregistreerd in die periode, ondanks de daling aan het begin van 2023 in de Amazone.

De daling in de Amazone die in januari inzette kan wijzen op een ommekeer in de tendens tot vernietiging van het regenwoud, maar het is nog te vroeg om te weten of dit een verandering is die zal doorzetten. De cijfers zijn nog steeds hoog, we hebben het over 1.132 km2 in vier maanden. Het droge seizoen, doorgaans een tijd waarin veel ontbossing plaatsvindt, is nog niet eens begonnen.

Cerrado (het meest biodiverse savannegebied ter wereld) verdwijnt sneller dan de Amazone

In de Cerrado is de situatie duidelijk alarmerender. Volgens INPE is in de eerste vier maanden van dit jaar 17 procent meer natuur verloren gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om een gebied ter grootte van de provincie Limburg en het is bijna de helft meer dan het historisch gemiddelde.

“De verwoesting van de Cerrado is al jaren gaande: ruim de helft van dit unieke gebied is al vernietigd om plaats te maken voor de productie van soja waarvan ruim driekwart wordt gebruikt voor veevoer in Europa en China. De natuurvernietiging in Cerrado gaat twee keer zo snel als in de Amazone", zegt Edegar de Oliveira van WWF-Brazilië.

Soja, landbouwgrond met boom, Cerrado WW287359.jpg

Erfenis Bolsonaro

In beide landschappen houdt de explosieve toename van de ontbossing verband met verschillende maatregelen van de vorige regering onder Bolsonaro, zoals de verzwakking van de milieubescherming in Brazilië, de inperking van de landrechten van de inheemse bevolking en de uitingen van de regering die ronduit opriepen tot illegaal landgebruik. Daar bovenop kwamen nog de vele bezuinigingen en minder toezicht op maatregelen, het beheer van natuurlijke hulpbronnen en de bestrijding van ontbossing.

Premier Rutte op handelsmissie in Brazilië

Het bezoek van premier Rutte aan Brazilië deze week is een uitgelezen kans voor Nederland om te laten zien dat ons land president Lula wil helpen om ontbossing te stoppen. De uitvoering van de Europese Bossenwet staat hierbij centraal. Die wet moet ervoor zorgen dat er geen producten meer in ons boodschappenmandje liggen waarvoor natuur is vernietigd.

Nederland heeft als belangrijk import- en doorvoerland van soja uit Zuid-Amerika een grote verantwoordelijkheid en kan de nieuwe regering helpen om ontbossingsvrije handelsketens vanuit Brazilië voor elkaar te krijgen. Het is cruciaal dat alle natuur in Brazilië wordt beschermd tegen vernietiging, niet alleen de bossen, zodat ook de natuur van de Cerrado gezond blijft.

Gerelateerde artikelen

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).