Day's Edge Productions / WWF-US
09 mei 2023

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt tot en met april 2023 is de hoogste mate van ontbossing ooit geregistreerd in die periode, ondanks de daling aan het begin van 2023 in de Amazone.

De daling in de Amazone die in januari inzette kan wijzen op een ommekeer in de tendens tot vernietiging van het regenwoud, maar het is nog te vroeg om te weten of dit een verandering is die zal doorzetten. De cijfers zijn nog steeds hoog, we hebben het over 1.132 km2 in vier maanden. Het droge seizoen, doorgaans een tijd waarin veel ontbossing plaatsvindt, is nog niet eens begonnen.

Cerrado (het meest biodiverse savannegebied ter wereld) verdwijnt sneller dan de Amazone

In de Cerrado is de situatie duidelijk alarmerender. Volgens INPE is in de eerste vier maanden van dit jaar 17 procent meer natuur verloren gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om een gebied ter grootte van de provincie Limburg en het is bijna de helft meer dan het historisch gemiddelde.

“De verwoesting van de Cerrado is al jaren gaande: ruim de helft van dit unieke gebied is al vernietigd om plaats te maken voor de productie van soja waarvan ruim driekwart wordt gebruikt voor veevoer in Europa en China. De natuurvernietiging in Cerrado gaat twee keer zo snel als in de Amazone", zegt Edegar de Oliveira van WWF-Brazilië.

Soja, landbouwgrond met boom, Cerrado WW287359.jpg

Erfenis Bolsonaro

In beide landschappen houdt de explosieve toename van de ontbossing verband met verschillende maatregelen van de vorige regering onder Bolsonaro, zoals de verzwakking van de milieubescherming in Brazilië, de inperking van de landrechten van de inheemse bevolking en de uitingen van de regering die ronduit opriepen tot illegaal landgebruik. Daar bovenop kwamen nog de vele bezuinigingen en minder toezicht op maatregelen, het beheer van natuurlijke hulpbronnen en de bestrijding van ontbossing.

Premier Rutte op handelsmissie in Brazilië

Het bezoek van premier Rutte aan Brazilië deze week is een uitgelezen kans voor Nederland om te laten zien dat ons land president Lula wil helpen om ontbossing te stoppen. De uitvoering van de Europese Bossenwet staat hierbij centraal. Die wet moet ervoor zorgen dat er geen producten meer in ons boodschappenmandje liggen waarvoor natuur is vernietigd.

Nederland heeft als belangrijk import- en doorvoerland van soja uit Zuid-Amerika een grote verantwoordelijkheid en kan de nieuwe regering helpen om ontbossingsvrije handelsketens vanuit Brazilië voor elkaar te krijgen. Het is cruciaal dat alle natuur in Brazilië wordt beschermd tegen vernietiging, niet alleen de bossen, zodat ook de natuur van de Cerrado gezond blijft.

Gerelateerde artikelen

Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Historisch akkoord: EU neemt wet aan tegen ontbossing

Producten die verband houden met ontbossing worden niet meer toegelaten op de Europese markt. Enkele uren geleden werden de onderhandelingen over de wet over ontbossing afgerond en werd een historisch akkoord bereikt! Deze verordening is de eerste ter wereld die wereldwijde ontbossing aanpakt en de Europese voetafdruk op de natuur aanzienlijk zal verminderen. Dit resultaat is een belangrijke overwinning van de campagne #Together4Forests die WWF en ruim 200 andere organisaties twee jaar geleden lanceerden.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Bosgebied groter dan Nederland verwoest onder regering Bolsonaro

De afgelopen vier jaar steeg de ontbossing in de Amazone tot recordhoogte. Tussen augustus 2021 en juli 2022 werd zo’n 11.568 km2 regenwoud verwoest. Ter vergelijking: dat zijn de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht bij elkaar. In totaal ging tijdens de regering Bolsonaro een gebied ter grootte van heel Nederland verloren.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).