Adriano Gambarini / WWF-Brazil
14 september 2022

Belangrijke stap voor de natuur: Europa stemt voor sterke wet tegen wereldwijde ontbossing

1,2 miljoen mensen deden een oproep via #together4forest en hun stem is gehoord! Het Europees parlement heeft gestemd voor een sterke Europese bossenwet. Een belangrijke stap om producten waarvoor natuur vernietigd is van de Europese markt te weren.

Meer natuur beschermd

Met het huidige wetsvoorstel worden niet alleen bossen beschermd, maar ook meer natuur zoals delen van savannes. Daarnaast staan er strenge traceerbaarheidseisen in, meer productcontroles en zijn extra producten toegevoegd zoals mais en rubber.

Andere belangrijke elementen: lokale en inheemse volken worden beter beschermd in dit wetsvoorstel en niet alleen de bedrijven die de producten op de markt brengen moeten zich aan de regels houden, maar ook financiële instellingen die deze bedrijven financieren.

“Dit wetsvoorstel is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat er straks geen producten meer in ons boodschappenmandje liggen waarvoor natuur is vernietigd. Het laat ook zien dat de oproep van meer dan een miljoen Europese burgers om bossen en natuur beter te beschermen is gehoord,” aldus Seline Meijer, voedselexpert WWF-NL.

Original_WW294508.JPG

Grassen en wetlands ontbreken nog

De wet zoals die er nu ligt is een grote verbetering, maar mist nog wel een cruciaal ingrediënt. Meer natuur wordt meegenomen, maar graslanden en wetlands zoals de Pampa's of de Pantanal worden nog buiten beschouwing gelaten. WWF pleit ervoor om alle soorten natuur aan de wet toe te voegen en zo verplaatsing van natuurvernietiging naar deze gebieden te voorkomen.

Hoe nu verder?

De stemming geeft een krachtig signaal af aan de EU-lidstaten om bossen en andere natuur beter te beschermen. De komende maanden vinden onderhandelingen plaats over de definitieve wet. WWF volgt deze natuurlijk op de voet.

Original_WW1116394.jpg

Waarom een sterke wet?

Bossen, savannes en andere onmisbare ecosystemen worden in rap tempo vernietigd voor de productie van vlees, zuivel, palmolie en soja gebruikt als basis voor veevoer. In 2017 kon 16 procent van de wereldwijde ontbossing worden gelinkt aan de Europese consumptie. Nederland heeft als handelsland ook een cruciale rol in het stoppen van wereldwijde ontbossing en andere natuurvernietiging. Dat bleek eerder deze week ook uit het WWF-NL rapport 'The impact of Dutch imports on nature loss worldwide'.

Gerelateerde artikelen

Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Christian Ziegler / WWF

Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios

Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog te veel op brandbestrijding in plaats van preventie. Ze presenteerden deze maand de eerste resultaten van een tweejarige pilot op Chios, die de jaarlijkse ongecontroleerde natuurbranden moet helpen voorkomen. En die ook nog winst voor natuur oplevert.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).