Edward Parker / WWF
08 september 2022

Nederlandse import heeft grote impact op natuurverlies wereldwijd

Handelsland Nederland heeft een cruciale rol in het stoppen van wereldwijde ontbossing en andere natuurvernietiging. Dat laat het nieuwe WWF-NL rapport 'The impact of Dutch imports on nature loss worldwide' zien.

Voor de productie van onze vraag naar soja, palmolie, maïs, kokosnoot, cacao, koffie, rundvlees & leer en hout is jaarlijks een oppervlak van vier keer Nederland nodig in landen als Brazilië, Kameroen en Indonesië. Landen waar de productie nog steeds gepaard gaat met natuurvernietiging en schending van mensenrechten.

Meeste impact door handel

Nederland exporteert een groot deel van alle import weer naar het buitenland. Vaak nadat het hier is verwerkt tot andere producten. Zo gaat 85% van alle soja in de vorm van onder andere vlees, sojaolie en zuivel naar andere landen. En wordt meer dan de helft van alle geïmporteerde palmolie, cacao, koffie, kokosnoot, hout en rundvlees en leer weer doorgevoerd.

Nederland is een grote speler in de handel in deze producten. Het benadrukt de cruciale rol die Nederland heeft in het stoppen van wereldwijde ontbossing en andere natuurvernietiging.

Natuur, dieren en lokale bevolking de dupe

Uit het rapport blijkt verder dat bijna de helft van het land dat nodig is om te voldoen aan de Nederlandse vraag naar grondstoffen, in landen ligt met een hoog of zeer hoog risico op ontbossing. Voor palmolie is dit zelfs 86% en voor cacao 80%.  Deze landen hebben vaak een slechte staat van dienst op het gebied van arbeidsrechten en bestuur.

Chimpansee met baby tweeling WW22099

Nederland importeert bijna een kwart van alle cacao die wereldwijd geproduceerd wordt. Cacao is in landen als Kameroen een van de grootste veroorzakers van natuurverlies. Kameroen behoort tot de landen met de meest rijke natuur van Afrika; het is het leefgebied van bosolifanten, chimpansees en westelijke laaglandgorilla's. Maar door het gebrek aan transparantie in de handelsketens is de kans groot dat Nederland cacao invoert waarvoor natuur vernietigd is en mensenrechten worden geschonden.

Lees het rapport

'The impact of Dutch imports on nature loss worldwide'

Nu kans strengere Europese regels grijpen

In de week van 12 september aanstaande stemt het Europees Parlement over de Europese Bossenwet. Het WWF vindt dat Europa deze kans moet grijpen om de wet aan te scherpen en zo niet alleen bossen, maar ook andere natuur zoals moerassen, savannes en graslanden te beschermen.

"We zien in landen met een hoog risico op ontbossing meestal ook een grote kans op vernietiging van andere, unieke natuur. Zo hebben de savannes van de Cerrado in Brazilië zwaar te lijden onder de grootschalige sojateelt. Daarom is het cruciaal dat de nieuwe Europese wetgeving niet alleen ontbossing aanpakt, maar ook vernietiging van andere natuur meeneemt. Anders weten we straks nog niet 100% zeker dat voor de boodschappen in ons winkelmandje geen natuur is vernietigd,” vertelt Seline Meijer, voedselexpert WWF-NL.

Oproep aan bedrijven

WWF-NL vindt dat bedrijven, zoals handelaren in veevoer, met een concreet stappenplan moeten komen hoe ze ervoor gaan zorgen dat in 2025 natuurvernietiging en mensenrechtenschendingen uit de toeleveringsketens zijn verdwenen.

Ook moet de transparantie van toeleveringsbedrijven sterk verbeteren en alle goederen, zowel van directe als indirecte leveranciers, moeten traceerbaar zijn. Financiële instellingen kunnen beleid en monitoring invoeren om ervoor te zorgen dat er geen kredieten worden verschaft of investeringen worden gedaan in activiteiten waar elders natuur voor wordt vernietigd of die gepaard gaan met sociale misstanden.

Wat kun jij doen?

Je kan zelf iedere dag bijdragen aan meer natuur met de keuzes die je maakt op je bord. Geen zorgen, je hoeft niet ineens helemaal anders te eten. Alle kleine veranderingen maken samen veel impact. Met deze ideeën draag je bij aan minder ontbossing in de wereld:

  • Kies vaker voor plantaardig eten in plaats van dierlijk. Door een dag extra vegetarisch te eten bijvoorbeeld, of door melk af en toe te vervangen met een plantaardig alternatief. Bekijk onze tips!
  • Kies vaker voor lokale producten en duurzame producten, Shop bijvoorbeeld bij een duurzame boer in de buurt of kies producten met het EU Biologisch keurmerk.
  • Vraag om grotere transparantie van je supermark en favoriete merken om er zeker van te zijn dat je geniet van producten waarvoor geen natuur vernietigd is of mensenrechten worden geschonden.
  • Benieuwd hoeveel soja er verborgen zit in de dierlijke producten in jouw koelkast? Check het hier.

Gerelateerde artikelen

Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Voedsel en landbouw eindelijk onderdeel van de klimaatafspraken?

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over de kansen van voedsel en landbouw. 
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).