Elke 2 seconden verdwijnt een stuk bos ter grootte van een voetbalveld. Hierdoor is de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde verdwenen. Dit heeft grote consequenties voor de dieren die er wonen, maar ook voor onszelf. Samen kunnen we het tij keren. Met als doel om in 2050 een biljoen bomen te beschermen of te planten: de juiste boom op de juiste plek. Hierdoor creëren we levende bossen, voor een leefbare aarde.

Het bos: onze redder in nood

Wat willen we bereiken?

  • 470 miljard al bestaande bomen moeten beter worden beheerd. We pleiten voor internationale en lokale wetgeving die er voor moet zorgen dat meer stukken bos een beschermde status krijgt en lokale bevolking deze nationale parken goed managen.
  • 170 miljard bomen dreigen in de komende jaren gekapt te worden. We pleiten voor Europese wetgeving die ontbossingsvrije handelsketens verplicht. 
  • 360 miljard bomen moeten worden aangeplant. We zetten nu in op herstel van bos in een aantal urgente gebieden. Hier raakt door ontbossing en bosbranden het leefgebied van dieren ernstig verkleind en versnipperd.

En zo komen we uit op 1 biljoen bomen, die samen belangrijke, levende bossen vormen.

Onze veldprojecten

Een bos is niet alleen van levensbelang voor mensen. Ook heel veel dieren zijn afhankelijk van het bos, als voeding, bescherming of een thuis. Door ontbossing en bosbranden raakt hun leefgebied ernstig verkleind en versnipperd. Door bossen aan te planten en te beschermen kunnen we de kleine stukjes bos die er nog zijn met elkaar te verbinden.

Roemenië
Roemenië
Een afgebrand leefgebied voor de Europese bizon in de Karpaten wordt hersteld.
Brazilië
Brazilië
De pas ondekte groep jaguars krijgt meer leefgebied.

Wat kan ik doen?

Voice for the Planet
Voice for the Planet
Roep nu bedrijven, politiek en wereldleiders op om actie te ondernemen
Kom in actie!
Kom in actie!
Wil je nog meer doen voor de natuur?

Bossen worden bedreigd

We kunnen er niet om heen: zonder bos geen leven. Toch raken we onze belangrijke bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering kwijt. Hoe komt dit?

Gerelateerde artikelen

Sterke EU-bossenwet moet wereldwijde ontbossing stoppen

De Europese Unie is nog altijd één van de topimporteurs van soja, palmolie en hout uit gebieden waarvoor vaak bossen en andere waardevolle natuurgebieden zijn vernietigd. Europa heeft geen wetgeving tegen ontbossing. Vanaf vandaag kunnen alle Europeanen aan de Europese Commissie laten weten dat er een krachtige wet moet komen die ervoor zorgt dat uitsluitend ontbossingsvrije producten de EU bereiken. Meer dan 100 natuur- en mensenrechtenorganisaties in Europa zijn daarom de campagne #Together4Forests gestart.
Meer info

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019.
Meer info

75% natuurbranden wereldwijd veroorzaakt door mensen

Van de Amazone, Californië, Siberië tot Australië: wereldwijd zijn sinds april al 13% meer natuurbranden dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal branden neemt niet alleen toe, de branden worden ook heviger én duren langer.
Meer info

Acht nieuwe bizons in de zuidelijke Karpaten

Acht nieuwe Europese bizons - de grootste landzoogdieren van Europa - bereikten afgelopen week Bison Hillock in Armeniş, Roemenië. Daar voegen ze zich binnenkort bij de vier al vrij rondlopende kuddes in de zuidelijke Karpaten. Rewilding Europe en WWF in Roemenië hebben nu met succes het aantal bizons in het wild verhoogd tot de grootste populatie die het land in de afgelopen 200 jaar heeft gezien.
Meer info

Nieuw WWF-rapport: bijna 3 miljard dieren slachtoffer van bosbranden Australië

Begin dit jaar woedden in Australië heftige bosbranden. Uit een nieuw WWF-rapport blijkt dat de schade nog groter is dan aanvankelijk gedacht. Bijna 3 miljard dieren werden getroffen door de branden: 143 miljoen zoogdieren, 2.46 miljard reptielen, 180 miljoen vogels en 51 miljoen kikkers werden gedood, raakten gewond of verloren hun leefgebied.
Meer info

Koala Maryanne weer uitgezet na bosbranden

De hevige bosbranden in Australië begin dit jaar kostten tienduizenden koala’s het leven. Gelukkig wisten sommige kleintjes de vuurzee te overleven, zoals koala Maryanne. RSPCA-dierenarts Claire Philips en koalaverzorger Trudi Timbs vonden haar, ze was pas 12 maanden oud, mager, uitgedroogd en haar pootjes waren verbrand.

Meer info

Kuikens bruine raafkaketoe komen uit op verbrand Kangaroo Island

Kangaroo Island werd begin dit jaar zwaar getroffen door vernietigende natuurbranden. Op het eiland leefden zo’n 370 bruine raafkaketoes. Bijna 75% van deze populatie bedreigde vogels had zijn thuis in een 210.000 hectare groot verbrand gebied. Natuurorganisaties vreesden dat de soort voorgoed verdwenen was.
Meer info

Australië: Goed nieuws voor kangoeroe Clover

Veel dieren raakten gewond tijdens de hevige bosbranden in Australië. Gelukkig konden velen ook gered en ondergebracht worden in opvangcentra. De weg naar herstel is lang, maar gelukkig zijn er lichtpuntjes. Ontmoet Clover, een babykangoeroe die bijna omkwam door het vuur en nu weer langzaam opkrabbelt.
Meer info

Australië: maak kennis met de bewoners van de dierenopvang

Hoewel alle branden in Australië gedoofd zijn, wordt het land nog elke dag geconfronteerd met de enorme gevolgen. Niet alleen de grotere en bekende diersoorten, zoals de koala en de kangoeroe, werden hard getroffen, ook veel kleine en minder bekende dieren, zoals vogels en slangen, verloren van de ene op de andere dag hun leefgebied.
Meer info