Elke 2 seconden verdwijnt een stuk bos ter grootte van een voetbalveld. Hierdoor is de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde verdwenen. Dit heeft grote consequenties voor de dieren die er wonen, maar ook voor onszelf. Samen kunnen we het tij keren. Met als doel om in 2050 een biljoen bomen te beschermen of te planten: de juiste boom op de juiste plek. Hierdoor creëren we levende bossen, voor een leefbare aarde.

Het bos: onze redder in nood

Wat willen we bereiken?

  • 470 miljard al bestaande bomen moeten beter worden beheerd. We pleiten voor internationale en lokale wetgeving die er voor moet zorgen dat meer stukken bos een beschermde status krijgt en lokale bevolking deze nationale parken goed managen.
  • 170 miljard bomen dreigen in de komende jaren gekapt te worden. We pleiten voor Europese wetgeving die ontbossingsvrije handelsketens verplicht. 
  • 360 miljard bomen moeten worden aangeplant. We zetten nu in op herstel van bos in een aantal urgente gebieden. Hier raakt door ontbossing en bosbranden het leefgebied van dieren ernstig verkleind en versnipperd.

En zo komen we uit op 1 biljoen bomen, die samen belangrijke, levende bossen vormen.

Onze veldprojecten

Een bos is niet alleen van levensbelang voor mensen. Ook heel veel dieren zijn afhankelijk van het bos, als voeding, bescherming of een thuis. Door ontbossing en bosbranden raakt hun leefgebied ernstig verkleind en versnipperd. Door bossen aan te planten en te beschermen kunnen we de kleine stukjes bos die er nog zijn met elkaar te verbinden.

Roemenië
Roemenië
Een afgebrand leefgebied voor de Europese bizon in de Karpaten wordt hersteld.
Brazilië
Brazilië
De pas ondekte groep jaguars krijgt meer leefgebied.

Wat kan ik doen?

Voice for the Planet
Voice for the Planet
Roep nu bedrijven, politiek en wereldleiders op om actie te ondernemen
Kom in actie!
Kom in actie!
Wil je nog meer doen voor de natuur?

Bossen worden bedreigd

We kunnen er niet om heen: zonder bos geen leven. Toch raken we onze belangrijke bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering kwijt. Hoe komt dit?

Gerelateerde artikelen

Koala Maryanne weer uitgezet na bosbranden

De hevige bosbranden in Australië begin dit jaar kostten tienduizenden koala’s het leven. Gelukkig wisten sommige kleintjes de vuurzee te overleven, zoals koala Maryanne. RSPCA-dierenarts Claire Philips en koalaverzorger Trudi Timbs vonden haar, ze was pas 12 maanden oud, mager, uitgedroogd en haar pootjes waren verbrand.

Meer info

Kuikens bruine raafkaketoe komen uit op verbrand Kangaroo Island

Kangaroo Island werd begin dit jaar zwaar getroffen door vernietigende natuurbranden. Op het eiland leefden zo’n 370 bruine raafkaketoes. Bijna 75% van deze populatie bedreigde vogels had zijn thuis in een 210.000 hectare groot verbrand gebied. Natuurorganisaties vreesden dat de soort voorgoed verdwenen was.
Meer info

Australië: Goed nieuws voor kangoeroe Clover

Veel dieren raakten gewond tijdens de hevige bosbranden in Australië. Gelukkig konden velen ook gered en ondergebracht worden in opvangcentra. De weg naar herstel is lang, maar gelukkig zijn er lichtpuntjes. Ontmoet Clover, een babykangoeroe die bijna omkwam door het vuur en nu weer langzaam opkrabbelt.
Meer info

Australië: maak kennis met de bewoners van de dierenopvang

Hoewel alle branden in Australië gedoofd zijn, wordt het land nog elke dag geconfronteerd met de enorme gevolgen. Niet alleen de grotere en bekende diersoorten, zoals de koala en de kangoeroe, werden hard getroffen, ook veel kleine en minder bekende dieren, zoals vogels en slangen, verloren van de ene op de andere dag hun leefgebied.
Meer info

De verborgen prijs van de Australische bosbranden

De bosbranden in Australië vernietigden veel natuur, kostten mensen het leven en bedreigden veel dieren. Maar ze veroorzaakten ook verborgen schade: onderzoekers en economen van WWF-Australië maakten een schatting van de kosten die gemaakt moeten worden om de vrijgekomen CO2 door de bosbranden te compenseren. Die kosten kunnen oplopen tot miljarden euro´s.
Meer info

Wilde tapir geboren in Brazilie

Een cameraval in het Guapiaçu Ecological Reserve legde pas geleden iets heel bijzonders vast: een babytapir! Het was meer dan honderd jaar geleden sinds er in de staat Rio de Janeiro in Brazilië een wilde tapir werd geboren
Meer info

Maya’s bos is onmisbaar voor lokale gemeenschappen en wilde dieren

“Natuurbescherming is niet alleen een mannending. Vrouwen zouden een gelijkwaardige rol moeten hebben”, zegt Maya Yogi. En ze kan het weten, want Maya werkt al bijna 20 jaar vol passie samen met de lokale gemeenschappen aan natuurherstel in het zuidwesten van Nepal. Dat ging niet zonder slag of stoot. Haar missie kostte Maya zelfs bijna haar leven.
Meer info

WWF positief over inzet op kwaliteit nieuwe bossenstrategie Schouten

De nieuwe bossenstrategie van minister Schouten zet sterk in op kwaliteit en connectiviteit van bos. Dit is belangrijk omdat vooral de kwaliteit van het bos als geheel telt.
Meer info

In de Amazone: Het bos verdedigen is levensgevaarlijk

“We moesten ons dorp verlaten en maandenlang in ballingschap leven. We konden niet meer voor onze families zorgen. Nog steeds worden we met de dood bedreigd.” Dit is het verhaal van twee Braziliaanse ‘defenders’; verdedigers van het bos. Voor hun eigen veiligheid en die van hun gemeenschap moeten ze anoniem blijven.
Meer info