Elke 2 seconden verdwijnt een stuk bos ter grootte van een voetbalveld. Hierdoor is de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde verdwenen. Dit heeft grote consequenties voor het leven op aarde, en ook voor onszelf. Samen kunnen we het tij keren. Door de juiste boom op de juiste plek te beschermen of te planten. Het doel: 1 biljoen bomen voor 2050 wereldwijd.

Wat kan ik doen?

Voice for the Planet
Voice for the Planet
Roep nu bedrijven, politiek en wereldleiders op om actie te ondernemen

Bomen zijn onmisbaar

Een bos is veel meer dan een optelsom van een aantal bomen. Een bos is een uitgebalanceerd ecosysteem van bomen, planten, dieren en insecten. Die allemaal van elkaar afhankelijk zijn om te overleven. Ook voor ons als mens is bos van levensbelang. Het geeft ons voedsel, zorgt voor onze waterhuishouding en is een belangrijke partner in de strijd tegen klimaatverandering. Maar toch verliezen we ze in een alarmerend tempo.

Door wereldwijde ontbossing zijn we inmiddels de helft van de bossen op aarde verloren. Waren er zo’n 200 jaar geleden nog 6 biljoen bomen op aarde, nu zijn het er nog maar 3 biljoen. En deze negatieve trend dendert maar door; elke 2 seconden verliezen we een bos ter grootte van een voetbalveld. Met dit verlies worden ook de effecten van klimaatverandering steeds beter merkbaar. Niet alleen ver weg, maar ook in ons eigen land hebben we te maken met stormen, lange tijd van droogte en recordtemperaturen.

Met ons ambitieuze doel om 1 biljoen bomen voor 2050 op de juiste plek te beschermen of juist te planten, bouwen we aan levende en klimaatbestendige bossen, die blijven groeien. Hierdoor houden we de aarde leefbaar voor mens en dier.

Onze projecten

Een bos is niet alleen van levensbelang voor mensen. Ook heel veel dieren zijn afhankelijk van het bos, als voeding, bescherming of een thuis. We komen nu in actie voor drie urgente gebieden. Door ontbossing en bosbranden raakt het leefgebied van jaguars, Europese bizons en koala’s ernstig verkleind en versnipperd. Door bossen aan te planten en te beschermen kunnen we de kleine stukjes bos die er nog zijn met elkaar te verbinden.

Bossen worden bedreigd

We kunnen er niet om heen: zonder bos geen leven. Toch raken we onze belangrijke bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering kwijt. Hoe komt dit?

Gerelateerde artikelen

Wilde tapir geboren in Brazilie

Een cameraval in het Guapiaçu Ecological Reserve legde pas geleden iets heel bijzonders vast: een babytapir! Het was meer dan honderd jaar geleden sinds er in de staat Rio de Janeiro in Brazilië een wilde tapir werd geboren
Meer info

Maya’s bos is onmisbaar voor lokale gemeenschappen en wilde dieren

“Natuurbescherming is niet alleen een mannending. Vrouwen zouden een gelijkwaardige rol moeten hebben”, zegt Maya Yogi. En ze kan het weten, want Maya werkt al bijna 20 jaar vol passie samen met de lokale gemeenschappen aan natuurherstel in het zuidwesten van Nepal. Dat ging niet zonder slag of stoot. Haar missie kostte Maya zelfs bijna haar leven.
Meer info

WWF positief over inzet op kwaliteit nieuwe bossenstrategie Schouten

De nieuwe bossenstrategie van minister Schouten zet sterk in op kwaliteit en connectiviteit van bos. Dit is belangrijk omdat vooral de kwaliteit van het bos als geheel telt.
Meer info

In de Amazone: Het bos verdedigen is levensgevaarlijk

“We moesten ons dorp verlaten en maandenlang in ballingschap leven. We konden niet meer voor onze families zorgen. Nog steeds worden we met de dood bedreigd.” Dit is het verhaal van twee Braziliaanse ‘defenders’; verdedigers van het bos. Voor hun eigen veiligheid en die van hun gemeenschap moeten ze anoniem blijven.
Meer info

TV-actie NPO Zapp Your Planet - SOS Koala

In een week tijd zijn duizenden kinderen in Nederland voor Zapp Your Planet - SOS Koala in actie gekomen.
Meer info

Geen geïsoleerd bosbrandprobleem, maar een breed klimaatprobleem

Meer info

Australië: Speurhonden op zoek naar koala’s

De afgelopen dagen heeft de regen de brandweerlieden geholpen om enige controle te krijgen over de branden in Australië, al is het gevaar nog lang niet geweken. Gesteund door de vele donaties die binnenkomen, zet WWF-Australië ondertussen alles op alles om overlevende dieren op te speuren en te redden. Speciale teams met speurhonden gaan op pad om overlevende koala's te vinden.
Meer info

Noodhulp wordt op grote schaal ingezet

Veel mensen en dieren worden getroffen door de hevige bosbranden in Australië. Dankzij veel geweldige donateurs, kon het Wereld Natuur Fonds al een miljoen euro aan noodhulp toezeggen aan Australië. En deze noodhulp wordt op grote schaal ingezet.
Meer info

1 miljoen voor Australië

Met dank aan de grote betrokkenheid en gulle hand van ruim 100.000 Nederlanders heeft WWF-NL in de afgelopen dagen meer dan 1 miljoen euro opgehaald voor noodhulp aan Australië tijdens de verschrikkelijke bosbranden.
Meer info