Bijvangst
Jaarlijks duizenden doden... zinloos.
Waarom is bijvangst een probleem?
Behalve de vis die de vissers willen vangen, komen er ook veel andere zeedieren in de netten terecht. Haaien, walvissen, schildpadden en dolfijnen zwemmen per ongeluk een net in en kunnen hier niet meer uit ontsnappen. Walvissen kunnen daardoor niet meer naar boven zwemmen en kunnen niet meer ademhalen. Haaien worden vaak omhoog gehaald in het net door de vissers, maar niet meer terug de zee ingegooid. Zo sterven jaarlijks duizenden haaien, schildpadden en walvissen als bijvangst. Volkomen zinloos dus, en hopelijk in de toekomst vaak ook te voorkomen.
Verborgen gevaar: spooknetten
Per jaar komt er ongeveer 11 miljoen ton plastic afval in zee terecht, wat de leefomgeving van zeedieren enorm vervuilt. Een deel van dit plastic afval bestaat uit verloren of weggegooid vistuig, ook wel ‘spooknetten’ genoemd. Zeedieren zoals vissen, walvissen, haaien, roggen, dolfijnen en krabben komen in deze netten en lijnen vast te zitten. De netten drijven rond in zee en ‘spookvissen’ verder zonder dat dit de bedoeling is. De visnetten zijn ooit gemaakt om dieren te vangen, dus kunnen ze er meestal met geen mogelijkheid uit ontsnappen en sterven langzaam. De netten zijn gemaakt van sterke materialen zoals plastic en netten die verloren zijn gegaan zullen daardoor nog lange tijd in de zee rondzwerven. Ongeveer 29% van alle vislijnen en 6% van de visnetten blijft na het vissen achter in zee. Zo’n 45% van de zeedieren heeft hier last van, maar ook vogels en koraalriffen ondervinden problemen door dit visserij-afval.
Zeeschildpadden zitten vast
Bij het vissen op tonijn raken wereldwijd honderdduizenden zeeschildpadden jaarlijks verstrikt in visnetten, of ze blijven hangen aan vishaken of vislijnen. Ze kunnen dan niet meer naar boven om zuurstof te halen en verdrinken. Gebrek aan regelgeving en handhaving zorgt er bovendien voor dat er weinig grip is op bijvangst.
Heek te jong gevangen
Jaarlijks verdwijnen vele tonnen te jonge heek als bijvangst in de netten van de vissers. Daardoor zijn inmiddels grote hoeveelheden van deze vissoort uit de Argentijnse Zee verdwenen. En zelfs de jonge dieren zijn inmiddels commercieel van waarde geworden. Het resultaat is dat ze zich niet voort kunnen planten en de soort snel achteruit gaat.
Wat doet WWF?
WWF werkt samen met partners en lokale bevolking aan de ontwikkeling van alternatieve, duurzame vismaterialen, om bijvangst te verminderen. We werken ook aan het opruimen en voorkomen van spooknetten. Zo wordt het water weer een veilige leefomgeving.
-
1
Cirkelhaken
WWF werkt met partners aan ontwikkeling van cirkelvormige haken, in plaats van J-vormige haken. Door deze haken te gebruiken worden er veel minder zeeschildpadden gevangen als bijvangst. Ze kunnen de cirkelvormige haken namelijk moeilijker inslikken.
-
2
Pingers
In de Amazonerivier worden veel rivierdolfijnen per ongeluk gevangen. Samen met de lokale bewoners ontwikkelen we een methode om te voorkomen dat de dolfijnen per ongeluk in de visnetten terechtkomen. Door middel van ‘pingers’ zenden we een hoog geluid uit dat de dolfijnen irritant vinden en waardoor ze afstand houden tot het net.
-
3
Spooknetten opruimen
Stichting Duik de Noordzee schoon houdt zich bezig met het opruimen van verloren vistuig. Duikers zoeken de zee af naar spooknetten en hebben intussen al 32000 kilo opgeruimd. WWF ondersteunt dit project.
-
4
Onderzoeken waar het afval vandaan komt
WWF steunt het Arctic Marine Litter Project, een project dat wil achterhalen welke visserij verantwoordelijk is voor de spooknetten en ander plastic afval in Denemarken. Zo kunnen we gerichte maatregelen nemen om te voorkomen dat de netten in de oceaan terecht komen.
-
5
Oproepen tot sterkere regelgeving
WWF wil graag betere, internationale regelgeving om ervoor te zorgen dat er minder afval in de zee terecht komt. Als dit goed gehandhaafd wordt is er hopelijk minder afval dat moet worden opgeruimd.
-
6
Uitleg aan vissers
WWF ontwikkelt en verspreid materiaal dat vissers uitlegt hoe ze zeedieren zoals dolfijnen, zeeschildpadden en walvishaaien weer veilig uit vistuig kunnen verwijderen wanneer ze nog leven.
Waar zijn we actief?
Onze focusgebieden voor de oceanen
Voor welke dieren zijn we actief?
Inwoners van de zee die we willen beschermen
Resultaten & updates
Camera’s op vissersboten om zeedieren te beschermen
Belang van schelpdierriffen op de Europese kaart
In actie voor de Europese steur
Verloren vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren
Massale sterfte van zeeleven in Russisch Noordpoolgebied
Na tien jaar Caribisch Nederland is actie voor koraal nog steeds nodig
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!