Duurzaam vissen: het kan!
Wat is er aan de hand?
Onze consumptie van vis is in de afgelopen 50 jaar verdubbeld. En het groeit nog steeds. 3 miljard mensen zijn afhankelijk van de visserij voor hun inkomsten en voedsel. Bijna een derde van alle onderzochte visbestanden zijn overbevist. Dat wil zeggen dat er meer vis wordt gevangen dan er weer bij komt. Daarnaast wordt nog eens 60% van de visbestanden op een maximum bevist. Dat betekent dat als dat zo doorgaat of zelfs toeneemt, ook daar overbevissing gaat plaatsvinden.
Langdurige overbevissing zorgt ervoor dat soorten (lokaal) uitsterven. De negatieve impact door illegale en ongereguleerde visserij, zoals bijvoorbeeld met dynamiet en cyanide vissen, is bij deze alarmerende cijfers nog niet eens meegerekend. Het probleem is dus nog urgenter dan de huidige cijfers aangeven. Verder zijn bijvangst en spooknetten een groot probleem, omdat er miljoenen dieren in de visnetten en vislijnen belanden terwijl er niet eens op ze gevist wordt. Zij worden daardoor 'per ongeluk' gedood. Het gaat hier ook vaak om bedreigde dieren zoals haaien, zeeschildpadden, walvissen en dolfijnen.
Stijgende gemiddelde wereldwijde visconsumptie
9,9 kilo
per persoon in 1960
20,3 kilo
per persoon in 2017
Wat zijn spooknetten?
Elk jaar belanden er tussen de half en 1 miljard kilo vistuig (lijnen, netten en ander vismateriaal) in de oceanen. ‘Spookvistuig’ is de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verstrikkingen in spooknetten zijn vastgelegd voor meer dan 5,400 dieren van 40 verschillende soorten. Lees voor meer informatie het Engelstalige WWF rapport 'Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris'.
Duurzaam vissen: het kan!
Alleen door goed beheer kan op zo’n manier gevist worden dat de vispopulaties in evenwicht blijven. Belangrijke maatregelen zijn vangstbeperkingen, het verminderen van bijvangst en het beschermen van de voedsel- en paaigebieden van vis. Duurzame visserijen kunnen gecertificeerd worden. Dit geldt ook voor kweekvis. Deze labels en plaatsing in het groen op de VISwijzer helpen consumenten een duurzame keuze te maken.
Wat doet WWF?
WWF brengt als natuurorganisatie het belang van een gezond ecosysteem als basis voor economisch handelen naar voren. Wereldwijd wordt gewerkt aan goed visserijbeheer en wordt er samengewerkt met vissers om te verduurzamen. WWF levert ook input bij de MSC certificering van een aantal visbestanden en levert hier een kritische blik zodat de standaard hoog blijft.
WWF heeft als doel dat duurzame visserij in 2030 is verdubbeld. Hiernaast staan tien voorbeelden waarop wordt ingezet om tot die verdubbeling te komen.
Standpunten WWF rond duurzame vis zijn:
- Visserij is mogelijk, maar alleen op een duurzame manier: dus met zo min mogelijk bijvangst, en ten minste op het niveau van de Maximum Sustainable Yield (MSY).
- WWF adviseert overheden om de voorgestelde vangstquota te volgen. WWF volgt daarmee het internationaal wetenschappelijk advies.
- WWF wil samen met de visserijsector werken aan verduurzaming, bijvoorbeeld door het invoeren van innovatieve vismethoden waarmee bijvangst verminderd wordt.
- WWF werkt samen met de industrie en andere partijen om vervuiling in zee en in de viskweek tegen te gaan.
- WWF wil dat belangrijke voedsel- en paaigronden voor vis en ander zeeleven beschermd worden.
- WWF vindt het ook belangrijk dat het kweken van vis op een duurzame manier gebeurt.
- Consumenten worden geïnformeerd over duurzame vis middels het MSC, het ASC label en de VISwijzer zodat mensen een bewuste keuze kunnen maken.
-
1
Beschermde zeegebieden
WWF zet zich in voor netwerken van beschermde zeegebieden. Op dit moment is 7.6% van de zee beschermd.
-
2
Remote Electronic Monitoring
WWF lobbyt om een monitoringssysteem in te voeren dat op afstand gegevens verzamelt, monitort en controleert met als doel de bijvangst voor een groot deel te voorkomen.
-
3
Subsidies duurzame visserij
WWF overlegt met overheden over subsidies voor duurzame.
-
4
Veilig bevrijden van bijvangst
WWF geeft workshops en ontwikkelt en verspreidt materiaal dat vissers uitlegt hoe ze zeedieren zoals dolfijnen, zeeschildpadden en walvishaaien weer veilig uit visnettentuig kunnen verwijderen en ze weer overboord kunnen zetten wanneer ze nog leven.
-
5
Pingers
In de Amazonerivier worden veel rivierdolfijnen per ongeluk gevangen. Samen met de lokale bewoners hebben we een methode ontwikkeld om te voorkomen dat de dolfijnen per ongeluk in de visnetten terechtkomen. Door middel van ‘pingers’ zenden we een hoog geluid uit dat de dolfijnen irritant vinden, waardoor ze afstand houden van de visnetten.
-
6
TED's voor schildpadden
WWF werkt aan de ontwikkeling en de verplichte invoer van TED's. Dat zijn Turtle Excluder Devices, een aanpassing aan de netten waardoor de bijgevangen zeeschildpadden kunnen ontsnappen zonder dat dit ten koste gaat van de garnalenvangst.
-
7
Circelhaken
WWF werkt met partners aan het vissen met cirkelvormige haken, in de C-vorm, in plaats van J-vormige haken. Door deze haken te gebruiken worden er veel minder zeeschildpadden gevangen als bijvangst.
-
8
Vistuig merken
Om te voorkomen dat visnetten in spooknetten veranderen, zet WWF zich in voor vistuig dat eenvoudig traceerbaar is naar de eigenaar. Op die manier kunnen de eigenaren beboet worden voor het achterlaten van visnetten in zee. Het inleveren van afgedankt vistuig wordt beloont zodat het gerecycled kan worden.
-
9
Zonnereflectoren
We helpen met instrumenten zoals zonnereflectoren, waardoor de netten makkelijker terug te vinden zijn.
Waar zijn we actief?
Onze focusgebieden voor de oceanen
Resultaten & updates
Uiteraard houden we je op de hoogte van de voortgang die we boeken! Lees de laatste updates:
Camera’s op vissersboten om zeedieren te beschermen
Honderden vissersschepen bedreigen natuur bij Galapagoseilanden
Zorgen over de Atlantische blauwvintonijn na MSC-certificering
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!