César David Martinez

Ontbossing

De grote bedreiging voor het voortbestaan van kwetsbare gebieden is ontbossing. Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen.

Wat is er aan de hand?

Bossen zorgen voor schoon water, ze bieden een thuis aan mensen en dieren, en ze zijn een belangrijke bondgenoot in onze strijd tegen klimaatverandering. Toch gaan we niet goed met bossen om: iedere twee seconden verdwijnt er maar liefst een voetbalveld aan bos. Een aantal belangrijke en onmisbare gebieden staat ontzettend onder druk door aanhoudende en grootschalige ontbossing. Geschat wordt dat in 2030 80% van de wereldwijde ontbossing plaatsvindt in slechts 11 gebieden. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Amazone, Borneo en Sumatra, het Congobekken, de Cerrado, maar ook het oosten van Australië.

Gebieden worden ontbost om verschillende redenen, hoewel landbouw verantwoordelijk is voor 80% van de wereldwijde ontbossing. Daarnaast verdwijnen bossen door houtkap, voor pulpplantages (voor de productie van papier), voor de aanleg van wegen en door mijnbouw.

Ruimte voor plantages

Er wordt ook gekapt in bosgebieden zodat er ruimte vrijkomt voor kleinere en grotere plantages. Deze plantages zijn vaak bedoeld voor soja, palmolie of weides voor vee. 

Soja

Sojateelt neemt wereldwijd meer dan 100 miljoen hectare land in beslag, een gebied zo groot als Frankrijk, Duitsland, België en Nederland bij elkaar. Dit wordt voor een groot deel gebruikt voor veevoer, waarvan Nederland een grote importeur is. In Brazilië vindt het grootste deel van de sojateelt plaats in de Cerrado, een gebied met waardevolle bossen en savannes. Maar ook het Amazone-regenwoud wordt bedreigd.

Palmolie 

Palmolie is een belangrijke grondstof voor veel producten en de vraag ernaar stijgt hard. Maar de uitbreiding van palmolieplantages in Zuidoost Azië en andere tropische gebieden leidt tot grootschalige ontbossing. Prachtige diersoorten als de olifant, de neushoorn, orang-oetan en de tijger verdwijnen, omdat hun leefgebied wordt bedreigd door oprukkende oliepalmplantages.

Alain Compost / WWF

Mijnbouw

De zoektocht naar waardevolle grondstoffen als goud, diamant of bauxiet (als basis voor aluminium) gaat vaak ten koste van kwetsbare natuurgebieden. Vooral de grootschalige exploitatie via dagbouw leidt vaak tot ontbossing en 'littekens' in het landschap. Daarnaast zijn er gelukszoekers, die weliswaar veel kleinschaliger werken, maar door het gebruik van chemicaliën verontreiniging van rivieren veroorzaken.

Papier

Ook de snelgroeiende vraag naar papier leidt tot ontbossing, ondanks het digitale tijdperk. Wereldwijd wordt één op de drie gekapte bomen verwerkt tot pulp, het halffabrikaat van papier.

Luchtfoto Regenwoud, Fiji Global Warming Images / WWF

Bescherming Bossen

Om bedreigde bossen te beschermen werkt het Wereld Natuur Fonds aan beschermde gebieden, ontbossingsvrije handelsketens, een bosvriendelijke infrastructuur en de economische waarde van het bos. Dat doen we door de lokale bevolking en natuurorganisaties te helpen, maar ook door beleid te beïnvloeden en samen te werken met bedrijven die duurzaam willen produceren.

Meer info

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de bossen

Daniël Nelson
Tropisch Afrika
Het groene hart van Afrika met de Congorivier als levensader, en gorilla’s als zijn bewoners.
Brent Chambers
Zuid-Amerika
Jungle, savanne, jaguars en rivieren; dat is de diversiteit van Zuid-Amerika.
Gerald S. Cubitt / WWF
Borneo, Sumatra en Papoea
Orang-oetans, zeldzame Sumatraanse neushoorns en schitterende jungle.

Voor welke dieren zijn we actief?

Dieren die we willen beschermen

WWF
Orang-Oetan
Orang-Oetan
Het gebied waarin orang-oetans leven wordt steeds kleiner.
naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF
Jaguar
Jaguar
Zijn botten en poten worden gebruikt als ingrediënt in traditionele medicijnen.
Michael Brooks
Luipaard
Luipaard
Er wordt nog steeds grof geld betaald voor een bontjas van een luipaardvacht.
Bernard De Wetter / WWF
Panda
Panda
Steeds minder bamboebossen voor de panda.
naturepl.com / Mark Carwardine / WWF
Neushoorn
Neushoorn
Er zijn nog maar 30.000 neushoorns op de wereld.
Ola Jennersten / WWF-Sweden
Tijger
Tijger
Het aantal wilde tijgers is met meer dan 95% afgenomen.

Resultaten en Updates

Adriano Gambarini / WWF-Brazil

Belangrijke stap voor de natuur: Europa stemt voor sterke wet tegen wereldwijde ontbossing

1,2 miljoen mensen deden een oproep via #together4forest en hun stem is gehoord! Het Europees parlement heeft gestemd voor een sterke Europese bossenwet. Een belangrijke stap om producten waarvoor natuur vernietigd is van de Europese markt te weren.
Meer info
Edward Parker / WWF

Nederlandse import heeft grote impact op natuurverlies wereldwijd

Handelsland Nederland heeft een cruciale rol in het stoppen van wereldwijde ontbossing en andere natuurvernietiging. Dat laat het nieuwe WWF-NL rapport The impact of Dutch imports on nature loss worldwide zien.

Voor de productie van onze vraag naar soja, palmolie, maïs, kokosnoot, cacao, koffie, rundvlees & leer en hout is jaarlijks een oppervlak van vier keer Nederland nodig in landen als Brazilië, Kameroen en Indonesië. Landen waar de productie nog steeds gepaard gaat met natuurvernietiging en schending van mensenrechten.
Meer info
Adriano Gambarini / WWF Living Amazon Initiative / WWF-Brazil

Versterking voor de beste beschermers van het bos

Inheemse gebieden spelen een belangrijke rol in het behoud van de Amazone. De inheemse gemeenschappen – de beste beschermers van het bos die vaak al eeuwen verbonden zijn met hun land – bewaken deze gebieden goed. De afgelopen 35 jaar vond slechts 1,6 procent van alle ontbossing in Brazilië plaats in deze beschermde regio’s.
Meer info
Jaap van der Waarde / WWF-Netherlands

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!