Andrew Merry / Getty / WWF

Wereldwijde toename van bosbranden

Steeds vaker verliezen we grote bosgebieden door allesverzengende branden. Gebieden in Australië, Indonesië, de Amazone en zelfs in het koude Groenland. Ontbossing en klimaatverandering veroorzaken dit drama.

Wat is er aan de hand?

We kunnen er dus niet meer omheen: ons klimaat warmt op, en snel. Recordtemperaturen, extreme droogte, overstromingen, smeltend zee-ijs en harde wind; deze extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor en hebben een verwoestend effect op de natuur, dieren en mensen. De Noordpool stond zelfs in brand. Er werden ruim honderd branden gesignaleerd in Groenland, Siberië en delen van Alaska. Wat deze gebieden met elkaar gemeen hebben is grootschalige ontbossing. De effecten van klimaatverandering maken de situatie alleen maar erger.

Zuid-Amerika

2019 was een recordjaar van ontbossing en bosbranden in de Amazone. Maandenlang namen de brandhaarden bijna dagelijks toe. In augustus lag het aantal branden maar liefst drie keer hoger dan in augustus 2018. Bosbranden worden vaak veroorzaakt door ontbossing. In september alleen al werd in de Amazone een gebied ter grootte van Londen ontbost, een toename van 88% t.o.v. september 2018!

Ook Bolivia kreeg het zwaar te verduren. In totaal ging ruim 6 miljoen hectare in vlammen op, een gebied groter dan Nederland. Ruim 4.400 families werden getroffen en 98 mensen raakten gewond. De economische schade bedraagt 600 miljoen Amerikaanse dollar. In deze regio leven kwetsbare soorten als de jaguar, de luiaard en de miereneter die slachtoffer zijn geworden van de verwoestende bosbranden.

 

Geef een Bosje Bomen

Voor elk gegeven bosje herstellen wij bos.

Samen herstellen we het Atlantisch Regenwoud

Tangare: een kleurrijk Bosje

conversion image
€ 9,95

Voor kleurrijke mensen!

  • Voor €9,95 herstellen we 15m2 bos in het Atlantisch Regenwoud, zodat de kleurrijke tangare weer een bos heeft om een nestje in te bouwen.

Luiaard: een relaxed Bosje

conversion image
€ 19,95

Voor relaxte mensen!

  • Voor €19,95 herstellen we 30m2 bos in het Atlantisch Regenwoud, zodat de relaxte luiaard weer een bos heeft om lekker in te hangen.

Jaguar: een krachtig Bosje

conversion image
€ 29,95

Voor krachtige mensen!

  • Voor €29,95 herstellen we 45m2 bos in het Atlantisch Regenwoud, zodat de krachtige jaguar weer bos heeft om doorheen te sluipen.

Australië

Bosbranden zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel in Australië, de natuur is er door gevormd en heeft vuur nodig. Maar na een aantal jaren van extreme droogte en 2019 als het warmste en droogste jaar ooit, zijn de branden nu onbeheersbaar geworden. Blikseminslagen en brandstichting waren grote veroorzakers, de extreme wind en de uiterst droge omstandigheden zorgden voor een snelle verspreiding van het vuur. Veel bossen zullen tientallen jaren nodig hebben om te herstellen, en sommige soorten staan inmiddels op de rand van uitsterven, zoals de bergdwergbuidelmuis en de grote suikereekhoorn. De iconische koala’s kunnen de vlammenzee niet of moeilijk ontvluchten en sterven in grote aantallen of raken gewond. Pas als de branden geblust zijn, wordt de impact helemaal duidelijk.

 

Indonesië

Indonesië kampt elk jaar met bosbranden die o.a. ontstaan doordat boeren regenwouden afbranden voor de aanleg van oliepalmplantages. 2019 was een heel droog jaar en het aantal branden nam voor het eerst sinds 2015 weer enorm toe. De branden legden het openbare leven deels stil. Op Kalimantan sloten scholen en vliegvelden door de enorme luchtvervuiling, en ook Maleisië, Singapore en de Filipijnen ondervonden last van de giftige smog. Niet alleen de mens, maar ook dieren zoals de orang-oetans zijn slachtoffer van deze branden. Hun leefgebied wordt versnipperd of verwoest. Veel dieren raken gewond en moeten naar de toch al overvolle opvangcentra.

 

Structurele oplossingen

De toenemende branden zijn een wereldwijd probleem dat we alleen kunnen oplossen door structureel te werken aan meer klimaatbestendige gebieden, het stoppen van ontbossing, herstel van bossen en het tegengaan van klimaatverandering.

Bryce Harper / WWF-Aus

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!