"MSC-label voor blauwvintonijn is onverantwoord"

Monique van de Water:

Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

Nog geen 10 jaar geleden leek het erop dat de blauwvintonijn, de reus onder de tonijnen, in de Europese wateren zou uitsterven door zware overbevissing. WWF en andere natuurorganisaties hebben zwaar gevochten voor het behoud van deze bijzondere vis. En met succes, want dankzij strenge maatregelen neemt sinds enkele jaren het aantal langzaam weer toe. Hoe kan het dan dat het bekende MSC-label voor duurzaam gevangen vis zijn keurmerk toekent aan de Atlantische blauwvintonijnvisserij? We vragen het aan Monique van de Water, tonijnexpert van WWF.

Monique van de Water
Monique van de Water
Sr. advisor Marine and Freshwater
"Er zijn nog zo veel onzekere factoren dat wij vinden dat je niet eens een MSC-label voor blauwvintonijn zou moeten wíllen overwegen."

Hoe kon dit gebeuren, Monique?

“Dan moeten we even terug in de tijd. Ruim twintig jaar geleden was WWF betrokken bij de oprichting van 'Marine Stewardship Council' (MSC), omdat duurzame visserij essentieel is voor gezondere oceanen. Op veel plaatsen is die missie ook succesvol gebleken. Maar wij hebben ook een rol als waakhond om het keurmerk scherp te houden. Eerder hebben we aan de bel getrokken toen bekend werd dat de vloot op de Noord- en Oostzee die met sleepnetten de kwetsbare zeebodem kapot maakt zich duurzaam mocht noemen. En nu dan de Atlantische blauwvintonijnvisserij. We hebben al in januari van dit jaar, samen met de Amerikaanse organisatie Pew Charitable Trusts, officieel bezwaar aangetekend tegen de certificering van deze Japanse vissersvloot. De populatie blauwvintonijnen in de Atlantische oceaan is volgens wetenschappers absoluut nog niet voldoende hersteld en dat is voor ons leidend. Bovendien is er in deze regio illegale visvangst, waardoor de onzekerheid over het daadwerkelijke aantal blauwvintonijnen erg groot is. Kortom, er zijn nog zo veel onzekere factoren dat wij vinden dat je niet eens een MSC-label voor blauwvintonijn zou moeten wíllen overwegen. Het is gewoon nog veel te vroeg.”

Het bezwaar van WWF is verworpen. Wat betekent dit?

“We hebben helaas geen verdere mogelijkheden meer om dit aan te vechten. Deze certificering geeft volgens ons een levensgevaarlijke prikkel aan de markt en dan is het eind zoek. De volgende blauwvintonijnvisserij, een vloot uit Frankrijk, staat al klaar om een label van duurzaamheid te krijgen.”

MSC zal toch zeker niet de betrouwbaarheid van hun label op het spel zetten?

“Ik kan niet voor MSC spreken, maar volgens ons zijn de besluiten over deze certificering onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Er zijn te veel onzekerheden. We zijn bang dat het hek van de dam is omdat er nu al andere tonijnvisserijen bijna klaar zijn om gecertificeerd te worden. Dan loop je het risico dat we over een tijdje weer terug bij af zijn en dat moeten we niet willen.”

Wat moet je nu als consument die een duurzaam gevangen visje wil eten?

“Je hoef je niet bang te zijn dat de blauwvintonijn straks in de Nederlandse supermarkt ligt, want deze tonijnen gaan naar Japan. Maar voor ons als internationale natuurbeschermingsorganisatie komt deze certificering van Atlantische blauwvintonijn echt als een schok. We hebben onze zorgen meerdere malen geuit. MSC kan in veel gevallen leiden tot verduurzaming van visserijen, maar dat geldt niet voor deze blauwvintonijnvisserij. We blijven MSC aansporen om verbeteringen door te voeren. Sowieso raad ik consumenten altijd aan om op de VISWijzer van de Good Fish Foundation te kijken als ze twijfelen.”

Een school haring Jacob Botter

Duurzaam vis eten

Hou je van vis, en wil je die duurzaam eten? Let dan op welke soorten je eetn en kijk naar keurmerken. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij. 

Meer over duurzame vis

Gerelateerde artikelen

Wild Wonders of Europe / Zankl / WWF

Zorgen over de Atlantische blauwvintonijn na MSC-certificering

Het Wereld Natuur Fonds is teleurgesteld dat MSC het keurmerk voor duurzaam gevangen vis heeft toegekend aan de Atlantische blauwvintonijnvisserij. In januari dit jaar dienden wij samen met de organisatie Pew Charitable Trusts een bezwaar in tegen de MSC-certificering van de Japanse vloot. Dat bezwaar is helaas op 24 juli afgewezen. Dit brengt het herstel van de aantallen blauwvintonijnen in gevaar. Het geeft een slecht signaal aan de markt en de volgende blauwvintonijnvisserij, een vloot uit Frankrijk, staat al klaar om een label van duurzaamheid te krijgen. Dat is zorgelijk.
Meer info
Floor Driessen / Bureau Waardenburg

Tweede Kamer vraagt om beschermde status voor oesterriffen

Goed nieuws voor oesterriffen in de Noordzee! Op 17 december heeft de tweede kamer een motie aangenomen die de regering vraagt om bestaande én toekomstige (platte) oesterriffen een beschermde status toe te kennen. Een mooi succes waar het Wereld Natuur Fonds en Ark Natuurontwikkeling zich de afgelopen jaren hard voor hebben gemaakt.
Meer info
Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

Camera’s op vissersboten om zeedieren te beschermen

Vandaag (19 november) lanceert het Wereld Natuur Fonds (WWF) samen met Sky Ocean Rescue het rapport “What’s in the Net”. Het rapport laat zien dat wereldwijd jaarlijks 720.000 zeevogels, 300.000 walvisachtigen, 345.000 zeehonden en zeeleeuwen, meer dan 250.000 zeeschildpadden en tientallen miljoenen haaien sterven nadat ze als bijvangst in de commerciële visserij zijn gevangen. Veel van deze soorten zijn met uitsterven bedreigd of staan op de rand van uitsterven. Het rapport concludeert ook dat de onbedoelde vangst van zeedieren kan worden voorkomen door gebruik te maken van zogeheten Remote Electronic Monitoring (REM). WWF dringt er bij overheden op aan om invoering van het monitoringssysteem te ondersteunen en zo het urgente probleem van de bijvangst van honderdduizenden vaak al bedreigde soorten zeedieren in onze oceanen te stoppen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).