Wild Wonders of Europe / Zankl / WWF
01 augustus 2020

Zorgen over de Atlantische blauwvintonijn na MSC-certificering

Het Wereld Natuur Fonds is teleurgesteld dat MSC het keurmerk voor duurzaam gevangen vis heeft toegekend aan de Atlantische blauwvintonijnvisserij. In januari dit jaar dienden wij samen met de organisatie Pew Charitable Trusts een bezwaar in tegen de MSC-certificering van de Japanse vloot. Dat bezwaar is helaas op 24 juli afgewezen. Dit brengt het herstel van de aantallen blauwvintonijnen in gevaar. Het geeft een slecht signaal aan de markt en de volgende blauwvintonijnvisserij, een vloot uit Frankrijk, staat al klaar om een label van duurzaamheid te krijgen. Dat is zorgelijk.

Ongeveer twintig jaar geleden was WWF betrokken bij de oprichting van 'Marine Stewardship Council' (MSC), omdat duurzame visserij essentieel is voor gezondere oceanen. We hebben ook een rol als waakhond en blijven ontwikkelingen kritisch volgen. Wanneer het fout dreigt te gaan, zoals nu met de certificering van de blauwvintonijnvisserij, dan trekken we aan de bel.


Op het randje van uitsterven

De Atlantische blauwvintonijn stond lang op de lijst van bedreigde dieren door grootschalige overbevissing, vooral in de Middellandse Zee. Nog geen tien jaar geleden leek het er op dat deze vis zou uitsterven. Dankzij strenge maatregelen ging het eindelijk weer wat beter en het aantal neemt de laatste jaren langzaam weer toe, maar die toename is volgens wetenschappers niet genoeg. Daarnaast is er nog altijd sprake van illegale vangst in de regio. WWF-NL: “Er zijn nog zo veel onzekere factoren dat wij vinden dat je niet eens een MSC-label voor blauwvintonijn zou moeten wíllen overwegen. Het is gewoon nog veel te vroeg.”

“De Atlantische blauwvintonijn was jarenlang het symbool voor overbevissing. De gedachte dat MSC nu het keurmerk voor duurzame visvangst afgeeft is voor ons een schok en een grote tegenvaller voor deze iconische vissoort. We lopen het gevaar dat het herstel van de populatie van deze vissoort in gevaar komt en dan zijn we terug bij af,” vertelt Monique van de Water, tonijnexpert bij WWF. “De consument moet er nu en in de toekomst op kunnen vertrouwen dat hij met een keuze voor een duurzaamheidslabel als MSC ook daadwerkelijk een keuze heeft gemaakt voor goed beschermde natuur en eerlijk gevangen vis.”

Bijvangst van haaien en zeeschildpadden

Tijdens de beoordeling is er ook te weinig rekening gehouden dat bijvangst van bijvoorbeeld haaien slechts deels gerapporteerd is. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat het goed gaat met deze vorm van visserij. In vergelijking met andere vormen van visserij worden er bij het vissen naar blauwvintonijn aanzienlijk meer kwetsbare zeedieren als haaien en zeeschildpadden opgevist als bijvangst.

WWF moet zich neerleggen bij de uitspraak en heeft geen andere mogelijkheden meer om dit aan te vechten, maar blijft MSC aansporen om verbeteringen door te voeren. Wie zekerheid wil over de duurzaamheid van vis kan het best een kijkje nemen op de viswijzer van de Good Fish Foundation. 

Monique van de Water
Monique van de Water
Sr. advisor Marine and Freshwater
"Er zijn nog zo veel onzekere factoren dat wij vinden dat je niet eens een MSC-label voor blauwvintonijn zou moeten wíllen overwegen."
Lees het hele interview met Monique, tonijnexpert bij WWF

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Luis Quinta / WWF

Walvisjacht IJsland is enorme stap terug

IJsland gaf op 5 december toestemming aan twee walvisvaartbedrijven om tot 2029 elk jaar meer dan 400 vinvissen te doden.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).