Ola Jennersten WWF-Sweden

Tips voor duurzaam eten

Draag bij aan meer natuur met de eetkeuzes die je maakt. Goed voor jou en de planeet!

De uitdaging: we gebruiken teveel land

Ons voedselsysteem is de nummer één oorzaak van natuurverlies wereldwijd. Dat komt vooral door de grote hoeveelheid land die nodig is om vee te houden en om gewassen voor veevoer te verbouwen. Hiervoor worden bossen vernietigd en verdwijnt leefgebied van wilde dieren. Voedselproductie draagt daarnaast ook bij aan klimaatverandering. Een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door voedsel.

WWF-Greece Vassilis Kokkinidis

Wat kan jij doen?

Iedereen kan bijdragen aan meer natuur met de eetkeuzes die je maakt. Daarvoor hoef je niet helemaal anders te gaan eten. En het hoeft ook niet duur of ingewikkeld te zijn. Met kleine aanpassingen draag je al bij. En dat is niet alleen gezond voor de planeet, maar ook voor jou!

Vijf tips voor duurzame keuzes:

 • 1

  Eet meer plantaardig en minder dierlijk

  Kies wat vaker voor plantaardige voedingsopties. Door max. zo'n 1 à 2 porties vlees/vis per week te eten en de rest van de week vegetarisch, blijven wijzelf én de planeet gezond.

  Als je vis wilt eten, is ons advies om de VISwijzer te volgen. Daarmee maak je een verantwoorde keuze. Helemaal voor vegetarisch gaan kan natuurlijk ook.

 • 2

  Geef de voorkeur aan vers en lokaal in plaats van aan sterk bewerkte producten

  Hoe meer een voedingsmiddel bewerkt is, hoe groter de impact op het milieu. Dat komt door de energie en hulpstoffen die tijdens de bewerkingsprocessen nodig zijn.

  En door lokale seizoensproducten te kopen is er minder energie nodig voor transport. Kijk in de supermarkt op de verpakking voor het land van herkomst, of ga langs bij een verkooppunt van een (stads)boer bij jou in de buurt.

 • 3

  Kies producten van een duurzame vorm van landbouw

  Duurzame ingrediënten hebben minimale impact op de natuur. Ze worden op een verantwoorde wijze geproduceerd en vormen geen bedreiging voor de wilde dieren en hun leefgebied.

  Biologisch is een voorbeeld van een duurzame vorm van landbouw, waarbij zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gewerkt wordt. Het is herkenbaar aan het Europese biologisch keurmerk.

 • 4

  Breng meer variatie en balans op je bord (nergens te veel van)

  Voor onze eigen gezondheid is het goed om gevarieerd te eten, maar ook de planeet profiteert van die variatie. Bodems worden namelijk gezonder door er verschillende soorten gewassen op te verbouwen. Kijk of je toch wat leuks kan verzinnen met de onbekende groentes, fruit, bonen of graan die in de aanbieding zijn of zoek op internet naar nieuwe recepten!

Ook impact op de Nederlandse natuur

"Onze rijkdom aan dieren en planten in Nederland, de biodiversiteit, keldert in een rap tempo," aldus Natasja Oerlemans, hoofd unit Voedsel en Landbouw van WWF-Nederland.

"Zo'n tweederde van ons Nederlandse landschap, en daarmee van onze natuur, bestaat uit boerenland. Daarom is het van groot belang dat we de omslag maken naar een landbouw waar gezonde voedselproductie samengaat met rijke natuur en een aantrekkelijke leefomgeving."

Lees meer

Edward Parker / WWF
Hoe bedreigt ons eten de natuur?
Hoe bedreigt ons eten de natuur?
Frans Lemmens / Hollandse Hoogte
Natuurvriendelijke landbouw in Nederland
Natuurvriendelijke landbouw in Nederland
Ola Jennersten / WWF-Sweden
Eetplan voor de planeet (PDF download)
Eetplan voor de planeet (PDF download)
© Ola Jennersten / WWF-Sweden

Zo weinig mogelijk verspillen

Naast duurzaam eten is het natuurlijk ook erg belangrijk dat we zo weinig mogelijk voedsel verspillen. Dit is heel erg zonde, en eigenlijk ook helemaal niet nodig! Klik hier voor een aantal handige tips om zelf voedselverspilling te verminderen.

Lees de tips

Duurzame producten in onze webshop

Vegan Food Wraps - set van 4 maten

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Set van 3 duurzame groente- of fruitzakjes

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Broodnodig - Herbruikbare broodzak - Golden harvest

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Dopper Insulated Breaker Blue WWF (350 ml)

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
Morgan Heim Day's Edge Productions WWF-US

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!