Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK
toekomstkunde19-20

Wegwerpplastic in huis

Les 23: Toekomstkunde over wegwerpplastic. Kinderen gaan zelf op onderzoek in hun eigen huis en bedenken alternatieven.

  • Deze les moet thuis uitgevoerd worden!
Wegwerpplastic Sam Hobson / WWF-UK

Eenmalig gebruik

Per minuut worden er wereldwijd 1 miljoen drinkflesjes verkocht... gemaakt van plastic. De uitvinding van licht en goedkoop materiaal wordt alsmaar meer gebruikt. Voor natuur heeft dat gevolgen. (Zee)dieren stikken erdoor of raken erin verstrikt.

Vanaf 2021 zijn een aantal soorten wegwerpplastics verboden in Europa. Zoals rietjes, ballonstokjes, wattenstaafjes en wegwerpbestek. Maar wat kunnen we vandaag al doen om de plastic soep te verminderen en de oceanen vrij te houden van nog meer plastic? Dat ontdekken kinderen met deze les van Toekomstkunde.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen denken na over een leven met en zonder plastic en zoomen in op wegwerpplastic. Ze zoeken in huis naar wegwerpplastic en bedenken alternatieven.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen denken na over plastic in hun huis en gaan zelf op onderzoek naar wegwerpplastic. Ze speuren door het huis en bedenken alternatieven voor gevonden plastic. Dit verwerken ze op een creatieve manier.

Op zoek naar plastic

Met deze les gaan kinderen zelf op zoek naar plastic in huis. Er is gekozen voor een spelvorm waarbij kinderen 3 of 4 minuten de tijd hebben en zoveel mogelijk (wegwerp)plastic moeten vinden. Ook dus goed voor een beetje beweging tijdens het thuiszitten!

Het Wereld Natuur Fonds zet zich in voor een wereld zonder plasticvervuiling van de oceaan. Benieuwd hoe jij kan bijdragen? Lees dan verder.

Lees wat WWF doet

Achtergrondinformatie van WWF

Emieck de Goede / Boneiru Duradero

Bonaire lanceert een gratis online lesprogramma over wegwerpplastic

Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem en er wordt mondiaal gewerkt aan het verbieden van wegwerpproducten zoals plastic tasjes, rietjes en Styrofoam maaltijdverpakkingen. Ook de overheid op Bonaire is voorstander van plasticreductie en werkt daarom actief aan de implementatie van een plasticverbod.
Meer info
James Morgan / WWF-UK

Plastic soep West-Groenland blijkt van lokale oorsprong

Groenland is een bijzonder gebied. Het ligt afgelegen, is ontzettend groot en er wonen nauwelijks mensen. Toch worden de stranden in deze prachtige regio geteisterd door grote hoeveelheden plastic afval. Al dit plastic afval vormt een bedreiging voor de dieren, de mensen en de scheepvaart in het gebied. Hoe komt het daar terecht?
Meer info
Sabine Bos / WWF-NL

Texel wordt als eerste Nederlandse eiland Plastic Smart

Toeristische gebieden dragen enorm bij aan de mondiale plasticvervuiling Maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Texel, inmiddels een internationale vakantiebestemming, wil korte metten maken met wegwerpplastic in de natuur. Daarom ondertekent burgemeester Michiel Uitdehaag vandaag de intentieverklaring ‘Plastic Smart Cities’, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Samen met WWF en Stichting Texel Plastic Vrij gaat de gemeente Texel plasticvervuiling aanpakken. Burgemeester Uitdehaag: “Het zou fantastisch zijn als er straks in onze prachtige natuur geen plastic meer te vinden is, dat vind ik een mooi streven”.
Meer info
© WWF-Aus Veronica Joseph

Een wereldwijde oproep voor creatievelingen en innovators: No Waste Challenge

Onze afvalcrisis heeft een omslagpunt bereikt. Volgens het VN-Milieuprogramma wordt er wereldwijd jaarlijks naar schatting 11,2 miljard ton vast afval ingezameld, maar wat gebeurt er met het afval dat niet wordt ingezameld en verwerkt? De realiteit is dat niet-ingezameld afval zijn weg vindt naar de natuur, naar onze rivieren, naar onze oceanen en naar onze voedselketen.
Meer info
Rich Carey / WWF

Ruim 2 miljoen mensen willen een plasticverdrag

Veel mensen zullen, als zij terugkijken op 2020 denken aan de dramatische gevolgen van COVID-19 of aan de verwoestende overstromingen en bosbranden. Maar er zijn ook lichtpuntjes: we kunnen 2020 inmiddels ook gaan beschouwen als het keerpunt in onze strijd tegen plasticvervuiling.
Meer info
Fredrik Myhre/WWF Noorwegen

Verloren vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren

Wereldwijd is meer dan de helft (66%) van de zeezoogdieren, de helft (50%) van de zeevogels en ook alle zeven soorten zeeschildpadden zijn slachtoffer van plastic afval in zee. Uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris blijkt ‘spookvistuig’ de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verloren vistuig is een relatief onbekende vorm van plastic afval. De natuurorganisatie roept overheden op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!