Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK
toekomstkunde19-20

Wegwerpplastic in huis

Les 23: Toekomstkunde over wegwerpplastic. Kinderen gaan zelf op onderzoek in hun eigen huis en bedenken alternatieven.

  • Deze les moet thuis uitgevoerd worden!
Wegwerpplastic Sam Hobson / WWF-UK

Eenmalig gebruik

Per minuut worden er wereldwijd 1 miljoen drinkflesjes verkocht... gemaakt van plastic. De uitvinding van licht en goedkoop materiaal wordt alsmaar meer gebruikt. Voor natuur heeft dat gevolgen. (Zee)dieren stikken erdoor of raken erin verstrikt.

Vanaf 2021 zijn een aantal soorten wegwerpplastics verboden in Europa. Zoals rietjes, ballonstokjes, wattenstaafjes en wegwerpbestek. Maar wat kunnen we vandaag al doen om de plastic soep te verminderen en de oceanen vrij te houden van nog meer plastic? Dat ontdekken kinderen met deze les van Toekomstkunde.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen denken na over een leven met en zonder plastic en zoomen in op wegwerpplastic. Ze zoeken in huis naar wegwerpplastic en bedenken alternatieven.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen denken na over plastic in hun huis en gaan zelf op onderzoek naar wegwerpplastic. Ze speuren door het huis en bedenken alternatieven voor gevonden plastic. Dit verwerken ze op een creatieve manier.

Op zoek naar plastic

Met deze les gaan kinderen zelf op zoek naar plastic in huis. Er is gekozen voor een spelvorm waarbij kinderen 3 of 4 minuten de tijd hebben en zoveel mogelijk (wegwerp)plastic moeten vinden. Ook dus goed voor een beetje beweging tijdens het thuiszitten!

Het Wereld Natuur Fonds zet zich in voor een wereld zonder plasticvervuiling van de oceaan. Benieuwd hoe jij kan bijdragen? Lees dan verder.

Lees wat WWF doet

Achtergrondinformatie van WWF

Rich Carey / WWF

Ruim 2 miljoen mensen willen een plasticverdrag

Veel mensen zullen, als zij terugkijken op 2020 denken aan de dramatische gevolgen van COVID-19 of aan de verwoestende overstromingen en bosbranden. Maar er zijn ook lichtpuntjes: we kunnen 2020 inmiddels ook gaan beschouwen als het keerpunt in onze strijd tegen plasticvervuiling.
Meer info
Fredrik Myhre/WWF Noorwegen

Verloren vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren

Wereldwijd is meer dan de helft (66%) van de zeezoogdieren, de helft (50%) van de zeevogels en ook alle zeven soorten zeeschildpadden zijn slachtoffer van plastic afval in zee. Uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris blijkt ‘spookvistuig’ de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verloren vistuig is een relatief onbekende vorm van plastic afval. De natuurorganisatie roept overheden op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.
Meer info

Beatplastic

WWF-Ambassadeurs Armin van Buuren en Jessie Jazz slaan handen ineen voor #Beatplastic.
Meer info

Plastic Navigator

Nieuwe interactieve kaart laat de wijdverspreide plasticvervuiling in onze oceanen zien
Meer info
VDOS Global / WWF-Canada

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, maar ook ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee in belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Meer info
Antonio Busiello/WWF-US

Help de schildpad: 10 dingen die jij kunt doen

Vandaag is het De Internationale Dag van de Schildpad! En wat is nu een betere manier om deze speciale dag te vieren dan door bij te dragen aan de bescherming van deze kwetsbare dieren? Schildpadden zien er misschien wel uit alsof ze zichzelf goed kunnen beschermen door hun harde schild, maar eigenlijk zijn het hele kwetsbare dieren. In de afgelopen decennia is het aantal schildpadpopulaties drastisch afgenomen door zowel menselijke activiteiten als veranderingen in het klimaat. Hierdoor behoort bijna elke zeeschildpadsoort nu tot de bedreigde diersoorten maar ook met sommige zoetwaterschildpadden en landschildpadden gaat het niet goed. Lees hieronder 10 tips om te zien wat jij zoal kunt doen om zeeschildpadden te beschermen!
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!