Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK
toekomstkunde19-20

Wegwerpplastic in huis

Les 23: Toekomstkunde over wegwerpplastic. Kinderen gaan zelf op onderzoek in hun eigen huis en bedenken alternatieven.

  • Deze les moet thuis uitgevoerd worden!
Wegwerpplastic Sam Hobson / WWF-UK

Eenmalig gebruik

Per minuut worden er wereldwijd 1 miljoen drinkflesjes verkocht... gemaakt van plastic. De uitvinding van licht en goedkoop materiaal wordt alsmaar meer gebruikt. Voor natuur heeft dat gevolgen. (Zee)dieren stikken erdoor of raken erin verstrikt.

Vanaf 2021 zijn een aantal soorten wegwerpplastics verboden in Europa. Zoals rietjes, ballonstokjes, wattenstaafjes en wegwerpbestek. Maar wat kunnen we vandaag al doen om de plastic soep te verminderen en de oceanen vrij te houden van nog meer plastic? Dat ontdekken kinderen met deze les van Toekomstkunde.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen denken na over een leven met en zonder plastic en zoomen in op wegwerpplastic. Ze zoeken in huis naar wegwerpplastic en bedenken alternatieven.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen denken na over plastic in hun huis en gaan zelf op onderzoek naar wegwerpplastic. Ze speuren door het huis en bedenken alternatieven voor gevonden plastic. Dit verwerken ze op een creatieve manier.

Op zoek naar plastic

Met deze les gaan kinderen zelf op zoek naar plastic in huis. Er is gekozen voor een spelvorm waarbij kinderen 3 of 4 minuten de tijd hebben en zoveel mogelijk (wegwerp)plastic moeten vinden. Ook dus goed voor een beetje beweging tijdens het thuiszitten!

Het Wereld Natuur Fonds zet zich in voor een wereld zonder plasticvervuiling van de oceaan. Benieuwd hoe jij kan bijdragen? Lees dan verder.

Lees wat WWF doet

Achtergrondinformatie van WWF

Anthony B. Rath / WWF

WWF webshop bestaat 1 jaar

Op 1 juli 2021 bestond de huidige WWF webshop 1 jaar. In dat jaar hebben we dankzij vele Nederlanders die WWF een warm hart toe dragen enorm veel plastic bespaard met de aankopen die zij in onze webshop hebben gedaan. Bekijk hier hoeveel plastic het om gaat.
Meer info
Reinier van Oorsouw

Actie tegen plastic peuken in de natuur

Meer info
Gemeente Texel

‘Wad’ minder plastic op Texel

Texel is sinds 20 februari het eerste Nederlandse Plastic Smart eiland.
Meer info
Erik Baalbergen

Plog samen met Daan en Steef de Nederlandse stranden schoon

Daan Strang en Steef de Ruijter ploggen deze zomer de hele Nederlandse kust af! Ploggen is een combinatie van actief bezig zijn (joggen, hardlopen, lopen) en daarbij (plastic)afval opruimen. Zij doen dit tijdens hun zomer beach cleanups. En iedereen kan meedoen!
Meer info
RMW / Richard Mouw

De Amsterdam Plastic Smart City-sloep kan van start

Vanaf nu vaart een speciale sloep van Plastic Whale door de grachten van Amsterdam. De sloep is één van de initiatieven van het programma ‘Amsterdam Plastic Smart City’. Dit programma heeft als doel om van Amsterdam een stad te maken waar geen plastic op straat ligt..
Meer info
Emieck de Goede / Boneiru Duradero

Bonaire lanceert een gratis online lesprogramma over wegwerpplastic

Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem en er wordt mondiaal gewerkt aan het verbieden van wegwerpproducten zoals plastic tasjes, rietjes en Styrofoam maaltijdverpakkingen. Ook de overheid op Bonaire is voorstander van plasticreductie en werkt daarom actief aan de implementatie van een plasticverbod.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!