Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK
toekomstkunde

Wegwerpplastic in huis

Les 23: Toekomstkunde over wegwerpplastic. Kinderen gaan zelf op onderzoek in hun eigen huis en bedenken alternatieven.

  • Deze les moet thuis uitgevoerd worden!
Wegwerpplastic

Eenmalig gebruik

Per minuut worden er wereldwijd 1 miljoen drinkflesjes verkocht... gemaakt van plastic. De uitvinding van licht en goedkoop materiaal wordt alsmaar meer gebruikt. Voor natuur heeft dat gevolgen. (Zee)dieren stikken erdoor of raken erin verstrikt.

Vanaf 2021 zijn een aantal soorten wegwerpplastics verboden in Europa. Zoals rietjes, ballonstokjes, wattenstaafjes en wegwerpbestek. Maar wat kunnen we vandaag al doen om de plastic soep te verminderen en de oceanen vrij te houden van nog meer plastic? Dat ontdekken kinderen met deze les van Toekomstkunde.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen denken na over een leven met en zonder plastic en zoomen in op wegwerpplastic. Ze zoeken in huis naar wegwerpplastic en bedenken alternatieven.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen denken na over plastic in hun huis en gaan zelf op onderzoek naar wegwerpplastic. Ze speuren door het huis en bedenken alternatieven voor gevonden plastic. Dit verwerken ze op een creatieve manier.

Op zoek naar plastic

Met deze les gaan kinderen zelf op zoek naar plastic in huis. Er is gekozen voor een spelvorm waarbij kinderen 3 of 4 minuten de tijd hebben en zoveel mogelijk (wegwerp)plastic moeten vinden. Ook dus goed voor een beetje beweging tijdens het thuiszitten!

Het Wereld Natuur Fonds zet zich in voor een wereld zonder plasticvervuiling van de oceaan. Benieuwd hoe jij kan bijdragen? Lees dan verder.

Lees wat WWF doet

Achtergrondinformatie van WWF

Natuurbescherming in tijden van Corona

Vorige maand vertrok ik vol goede moed naar onze Caribisch Nederlandse eilanden. Ik had allerlei plannen en afspraken om samen met onze lokale partners de bescherming van zeeschildpadden en koraalriffen verder op te tuigen. Nou werken we hier al langere tijd aan , maar er was nu een extra aanleiding met mogelijk nieuwe kansen.
Meer info

WWF en UN Habitat bundelen krachten in strijd tegen plasticvervuiling

Tijdens het World Urban Forum in Abu Dhabi hebben WWF International en UN-Habitat twee grote campagnes tegen plasticvervuiling bij elkaar gebracht: het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF en de Waste Wise Cities-campagne van UN Habitat. Het Plastic Smart Cities platform is daarmee officieel geopend.
Meer info

In 30 dagen ‘afvallen’ met speciale app

Er is eindelijk een leuke manier om in het nieuwe jaar overtollige kilo’s kwijt te raken. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) lanceert de Plastic Afvallen app. Deze app bestaat uit een 30 dagen challenge waarmee je stapsgewijs en op een leuke manier kunt afvallen van je wegwerpplastic gebruik. Gezond voor jezelf én de natuur!
Meer info

Top-dj Armin van Buuren en WWF #beatplastic in oceanen

Meer info

De ‘onbereikbare’ Noordpool

De Noordpool; een ruig maar prachtig wit landschap, met veel sneeuw, ijs en temperaturen ver beneden het vriespunt. Een ongerept gebied waar fascinerende dieren leven, zoals de ijsbeer, de narwal en de walrus. We kennen de beelden, maar slechts enkelen zijn er ooit geweest. De Noordpool is immers ver weg en onbereikbaar, toch?
Meer info

Plastic Bende fikst afvalstation, plastic vangers in rivieren en hulp aan zeeschildpadden

Plastic Smart Cities is een nieuw initiatief voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Naast Amsterdam, de eerste Plastic Smart City ter wereld, hebben steden als Oslo, Nice en Izmir zich al aangesloten. Steden over de hele wereld worden opgeroepen om mee te doen en actieplannen te maken.
Meer info

Andere Toekomstkunde-lessen

Iedere week verschijnt er een nieuwe les, bekijk het overzicht!