Ola Jennersten / WWF-Sweden
toekomstkunde19-20

Warme winter: rupsenplaag

Les 15: Toekomstkunde over warme winters en hoe koolmezen kunnen helpen tegen rupsenplagen.

Eikenprocessierups op een blad. Christian Fischer

Kriebelrupsen

De winter slaat nog niet bepaald aan. Heeft een warme winter gevolgen?

Het blijkt dat de eitjes van de eikenprocessierupsen beter overleven bij een zachte winter. Waarschijnlijk gaan ze in de loop van het jaar een nog grotere plaag vormen dan afgelopen jaar in Nederland. Kunnen natuurlijke vijanden zoals de koolmees hulp bieden?

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen ontdekken hoe de koolmees eruitziet en begrijpen dat deze vogel een rol heeft in het bestrijden van de eikenprocessierups. Ze maken kennis met het begrip plaagdier. Vervolgens maken ze een eigen poster om aandacht te vragen voor de koolmees.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen weten dat het momenteel een zachte winter is en dat er daardoor meer rupsen komen. Ze doen onderzoek naar de koolmees en gaan aan de hand van een zelfgemaakte checklist bekijken welke plekken koolmees-proof zijn.

Achtergrondinformatie van WWF

WWF / Andras Kiraly

Een reisverslag: op zoek naar water in Hongarije

Begin augustus was ik een paar dagen op werkbezoek in Hongarije. Ik praat met lokale bevolking en organisaties, om te kijken hoe we natuurlijke oplossingen kunnen gebruiken in droge gebieden hier. Ik neem je graag mee in mijn reisverslag!
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info

Zwarte Zaterdag naar Zweden?

WWF-medewerker Merijn Hougee vertelt over het wisselvallige weer, de klimaatcrisis, maar neemt je ook mee in de oplossingen in plaats van de problemen.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Christian Ziegler / WWF

Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios

Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog te veel op brandbestrijding in plaats van preventie. Ze presenteerden deze maand de eerste resultaten van een tweejarige pilot op Chios, die de jaarlijkse ongecontroleerde natuurbranden moet helpen voorkomen. En die ook nog winst voor natuur oplevert.
Meer info

Wet voor natuurherstel Europa gaat door: opluchting bij natuur- en milieuorganisaties

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft zojuist ingestemd met het voorstel voor de Europese Natuurherstelwet. De Nederlandse natuur- en milieuorganisaties reageren opgelucht, want natuurherstel in Europa komt hiermee een stap dichterbij.
Meer info
Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF

Bijna 1 miljoen Europese burgers spreken zich uit voor de Natuurherstelwet!

Morgen, woensdag 12 juli, zullen de leden van het Europees Parlement hun beslissende stem uitbrengen over de Natuurherstelwet. Het is de laatste kans voor het Europees Parlement om de wetenschap niet langer te negeren en om de schrikbarende snelheid van natuurverlies in Europa niet langer in de wind te slaan.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!