Bildagentur Zoonar GmbH / WWF-Netherlands
15 november 2023

Europese wet voor natuurherstel dichterbij

Na intensieve onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Commissie en de Raad is er een definitieve wettekst voor de Natuurherstelwet. Het resultaat is een politiek akkoord tussen de drie instellingen over de Europese wet die het verlies aan natuur en biodiversiteit een halt toe moet roepen.

Voordat deze wet in werking treedt zal er in het Europees parlement echter nog twee keer worden gestemd en ook de lidstaten zullen zich erover moeten uitspreken. WWF is blij dat het akkoord er ligt en dat alle ecosystemen die oorspronkelijk onder de wet vielen nog steeds in de wettekst zijn opgenomen.

Teleurstelling

Maar er is ook teleurstelling dat essentiële onderdelen uit het oorspronkelijke voorstel van de Commissie zijn verwijderd en dat er veel vrijstellingen zijn opgenomen in de wettekst. Ook krijgen lidstaten opvallend veel flexibiliteit bij het nakomen van verplichtingen die opgenomen zijn in de wet, zoals de zogenaamde ‘noodrem’ om natuurherstel tijdelijk te pauzeren. Toch is het goed dat de Europese Natuurherstelwet nu dichterbij komt want natuurherstel is – ook in Nederland - hard nodig.

“Het is in het belang van natuur en toekomstige generaties dat de Natuurherstelwet snel wordt aangenomen en geïmplementeerd. Om de neergang van biodiversiteit van de afgelopen vijftig jaar te stoppen hebben we geen tijd te verliezen”, aldus Kirsten Haanraads, Hoofd Programma Nederland van het WWF-Nederland.

Heide

De reactie van WWF-NL op de belangrijkste onderdelen van het akkoord:

  • De reikwijdte van natuurherstel op land is niet beperkt gebleven tot uitsluitend Natura 2000-gebieden, maar er zijn aanzienlijke mazen in de wet toegevoegd die het totale te herstellen gebied kunnen verkleinen.
  • Het verslechteringsverbod is ondermijnd, waardoor het behouden van successen in natuurherstel bemoeilijkt wordt.
  • Wij zijn blij dat concrete eisen om de biodiversiteit in het agrarische gebied en veengebieden te herstellen alsnog in de Natuurherstelwet zijn opgenomen, wel zijn hier aanzienlijke concessies gedaan.
  • We roepen de Milieucommissie van het Europees parlement om op 29 november a.s. in te stemmen met deze wettekst zodat de laatste volgende stappen naar het in werking treden van de Natuurherstelwet kunnen worden genomen.


Meer dan een miljoen steunbetuigingen voor een sterke wet

Samen met internationale maatschappelijke organisaties stuurde WWF deze zomer een brief aan ministers en Europarlementariërs om te stemmen vóór een ambitieuze natuurherstelwet in Europa. Meer dan een miljoen Europese burgers en bedrijven spraken hun steun uit voor de wet door deze brief te ondertekenen, waaronder vele Nederlanders.

Gerelateerde artikelen

Steve Taylor / WWF-UK

Restore Nature

Samen voor een sterke natuurherstelwet.
Meer info
SEPA

Nieuw recordaantal verouderde dammen verwijderd in Europa

Hier plaats je een kort introductietekstje. Dit wordt getoond in de interne zoekmachine en in het verzamelmenu (waar alle nieuwsberichten verzameld staan).
Meer info

Wet voor natuurherstel Europa gaat door: opluchting bij natuur- en milieuorganisaties

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft zojuist ingestemd met het voorstel voor de Europese Natuurherstelwet. De Nederlandse natuur- en milieuorganisaties reageren opgelucht, want natuurherstel in Europa komt hiermee een stap dichterbij.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).