Richard Barrett / WWF-UK

De tijger heeft onze bescherming nodig

Hoe WWF de koning van de jungle beschermt

 • Aanleg van natuurlijke netwerken
 • Voorkomen mens-dierconflicten
 • Nieuw en veilig leefgebied creëren

Wat doet WWF om de tijger te beschermen?

WWF zet zich in om het leefgebied van de bedreigde tijgers te behouden en doet dat zoveel mogelijk met de mensen samen die bij die natuurgebieden wonen. Dat gebeurt door overheden te bewegen speciale gebieden voor tijgers te reserveren, waar zij in rust kunnen leven en hun jongen krijgen. WWF geeft ook advies bij het beheren en monitoren van zulke beschermde gebieden en het opleiden van parkmanagers.

Tijgers gespot!

Het monitoren van tijgers gebeurt met speciale wildcamera's. Zoals bijvoorbeeld in Maleisië waar nog maar 150 tijgers in het wild leven en dit filmpje werd opgenomen. De vrolijke beelden van deze ravottende welpen zijn hoopgevend voor de toekomst.

Narayanan Iyer (Naresh) / WWF-International

Hoe we de tijger kunnen beschermen

 • 1

  Tijgerreservaten en nationale parken

  Het Wereld Natuur Fonds helpt tijgers door ze te beschermen tegen stropers. Dat gebeurt door overheden te bewegen speciale gebieden voor tijgers te reserveren, waar ze kunnen leven zonder mensen schade te bezorgen. Beschermde gebieden zoals tijgerreservaten en nationale parken waar geen menselijk activiteiten zijn toegestaan (behalve toerisme). Ook geeft WWF advies bij het beheren en monitoren van beschermde gebieden en het opleiden van parkmanagers.

 • 2

  Natuurlijke netwerken voor tijgers

  Tijgers leven niet alleen in beschermde gebieden. Ze trekken door de tussengelegen bossen van de ene plek naar de andere, want een tijger heeft veel ruimte nodig. WWF streeft ernaar dat tijgergebieden met elkaar worden verbonden. Zo ontstaat een groot natuurlijk netwerk van beschermde gebieden en andere bossen die geschikt zijn voor tijgers. Het gaat daarbij ook om beboste gebieden waar de lokale bevolking gebruik van maakt. Daarom werken we nauw met hen samen. Als zij zien hoe ze minder afhankelijk kunnen worden van producten uit het bos als aanvulling in hun levensonderhoud, is de kans op ontmoetingen met tijgers kleiner en verschraalt het bos niet.

 • 3

  Mens-dierconflicten

  WWF wil mens-tijgerconflicten voorkomen en de veiligheid van tijgers, mensen en hun vee verbeteren. Hiervoor werken we samen met lokale bevolking en specialisten aan een geïntegreerde aanpak. Daarbij gaat het niet alleen om technische oplossingen zoals aanleg van hekken, maar ook om compensatie van schade, onderzoek naar de oorzaken van het conflict, training van mensen om zichzelf en hun dorpsgenoten te beschermen en lobby voor de juiste wetgeving.

 • 4

  Anti-stroperijeenheden

  Ook zorgt WWF ervoor dat boswachters en rangers zijn opgewassen tegen criminele stropersbendes. We leiden anti-stroperijeenheden op en voorzien ze van moderne communicatieapparatuur en een goede uitrusting. Douaniers krijgen training in het herkennen en tegengaan van illegale handel en smokkel van tijgerproducten. Het WWF werkt daarbij nauw samen met TRAFFIC, een organisatie die stroperij en illegale handel in wilde dieren bestrijdt.

  Lees verder
 • 5

  Druk uitoefenen op overheden en bedrijfsleven

  Tenslotte voeren we druk uit op hout-, palmolie- en papier- en pulpondernemingen. We willen ze zover krijgen dat ze op een duurzame manier omgaan met de bossen waar wilde dieren leven. Zo kunnen zij bijdragen aan de bescherming van (het leefgebied van) de tijger.

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de tijger

Alain Compost / WWF
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.
Albertien Perdok / WWF-Netherlands
Amoer-Heilong (Mongolië en China)
Amoer-Heilong (Mongolië en China)

Resultaten en Updates

DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info
Shutterstock / Raju Soni / WWF

Aantal wilde tijgers in India blijft groeien

Bij gelegenheid van 50 jaar Project Tiger maakte de Indiase premier Modi bekend dat het aantal tijgers in het land weer is gestegen. De populatie wilde tijgers wordt volgens de resultaten van de All India Tiger Estimation in 2022 geschat op minimaal 3167. Bij de laatste AITE in 2018, bedroeg het aantal 2461.
Meer info
Suyash Keshari / WWF-International

Terugblik op het Jaar van de Tijger 2022

Het Jaar van de Tijger is voorbij en het Jaar van het Konijn is alweer een paar weken oud. Als tijgerbeschermers kijken we terug op een drukke periode. Spannende vraag dit jaar was: hebben we het doel wat we in het vorige Tijgerjaar (2010) gesteld hebben, TX2, twee keer zoveel tijgers in 2022, behaald of niet?
Meer info
Shutterstock / Evgeniyqw / WWF

Nieuwe wet in USA gunstig voor wilde tijgers wereldwijd

De Amerikaanse Senaat keurde deze week wetgeving goed die zal helpen voorkomen dat tijgers die nu leven in gevangenschap, terechtkomen in de illegale handel. De handel in tijgerdelen en -producten is een grote bedreiging voor grote katten in het wild, houdt de vraag in stand en jaagt stroperij aan. Door deze wet wordt het moeilijker om producten van tijgers die leefden in gevangenschap in USA aan te bieden op de illegale markt. Dat heeft effect op de veiligheid van alle grote katten in het wild.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Kansen voor natuurherstel door uitbreiding leefgebied tijger

Volgens een nieuw rapport van WWF is er 1,7 miljoen km2 potentieel geschikt landschap voor tijgers beschikbaar, bovenop het huidige leefgebied. Dit landschap ligt in gedeeltes verspreid over 15 landen. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op een extra gebied dat meer dan twee keer zo groot is als wat het nu is (ofwel meer dan 7 keer de grootte van Groot-Brittannië).
Meer info
naturepl.com / Francois Savigny / WWF

Verdubbeling aantal tijgers in Nepal

Goed nieuws voor tijger in Nepal! Dankzij goede bescherming van de belangrijkste leefgebieden van tijgers, samenwerking met lokale gemeenschappen en aanpak van stroperij en illegale handel in wilde dieren is het aantal tijgers in het wild meer dan verdubbeld.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Bescherm de tijger

Doe een symbolische adoptie

Adopteer een tijger en stuur een wens

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Adopteer een tijger en groei mee

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
Shutterstock / PhotocechCZ / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!