Richard Barrett / WWF-UK

De tijger heeft onze bescherming nodig

Hoe WWF de koning van de jungle beschermt

 • Aanleg van natuurlijke netwerken
 • Voorkomen mens-dierconflicten
 • Nieuw en veilig leefgebied creëren

Wat doet WWF om de tijger te beschermen?

WWF zet zich in om het leefgebied van de bedreigde tijgers te behouden en doet dat zoveel mogelijk met de mensen samen die bij die natuurgebieden wonen. Dat gebeurt door overheden te bewegen speciale gebieden voor tijgers te reserveren, waar zij in rust kunnen leven en hun jongen krijgen. WWF geeft ook advies bij het beheren van zulke beschermde gebieden en het opleiden van parkmanagers.
Narayanan Iyer (Naresh) / WWF-International

Hoe we de tijger kunnen beschermen

 • 1

  Tijgerreservaten en nationale parken

  Het Wereld Natuur Fonds helpt tijgers door ze te beschermen tegen stropers. Dat gebeurt door overheden te bewegen speciale gebieden voor tijgers te reserveren, waar ze kunnen leven zonder mensen schade te bezorgen. Beschermde gebieden zoals tijgerreservaten en nationale parken waar geen menselijk activiteiten zijn toegestaan (behalve toerisme). Ook geeft WWF advies bij het beheren van beschermde gebieden en het opleiden van parkmanagers.

 • 2

  Natuurlijke netwerken voor tijgers

  Tijgers leven niet alleen in beschermde gebieden. Ze trekken door de tussengelegen bossen van de ene plek naar de andere, want een tijger heeft veel ruimte nodig. WWF streeft ernaar dat tijgergebieden met elkaar worden verbonden. Zo ontstaat een groot natuurlijk netwerk van beschermde gebieden en andere bossen die geschikt zijn voor tijgers. Het gaat daarbij ook om beboste gebieden waar de lokale bevolking gebruik van maakt. Daarom werken we nauw met hen samen. Als zij zien hoe ze minder afhankelijk kunnen worden van producten uit het bos als aanvulling in hun levensonderhoud, is de kans op ontmoetingen met tijgers kleiner en verschraalt het bos niet.

 • 3

  Mens-dierconflicten

  WWF wil mens-tijgerconflicten voorkomen en de veiligheid van tijgers, mensen en hun vee verbeteren. Hiervoor werken we samen met lokale bevolking en specialisten aan een geïntegreerde aanpak. Daarbij gaat het niet alleen om technische oplossingen zoals aanleg van hekken, maar ook om compensatie van schade, onderzoek naar de oorzaken van het conflict, training van mensen om zichzelf en hun dorpsgenoten te beschermen en lobby voor de juiste wetgeving.

 • 4

  Anti-stroperijeenheden

  Ook zorgt WWF ervoor dat boswachters en rangers zijn opgewassen tegen criminele stropersbendes. We leiden anti-stroperijeenheden op en voorzien ze van moderne communicatieapparatuur en een goede uitrusting. Douaniers krijgen training in het herkennen en tegengaan van illegale handel en smokkel van tijgerproducten. Het WWF werkt daarbij nauw samen met TRAFFIC, een organisatie die stroperij en illegale handel in wilde dieren bestrijdt.

  Lees verder
 • 5

  Druk uitoefenen op overheden en bedrijfsleven

  Tenslotte voeren we druk uit op hout-, palmolie- en papier- en pulpondernemingen. We willen ze zover krijgen dat ze op een duurzame manier omgaan met de bossen waar wilde dieren leven. Zo kunnen zij bijdragen aan de bescherming van (het leefgebied van) de tijger.

Suyash Keshari / WWF-International

Geef de tijger een veilig thuis

Het is erop of eronder voor de tijger. In 100 jaar tijd is hun aantal met 96% afgenomen. Help jij mee de tijger een veilige toekomst te geven?

Help mee

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de tijger

Alain Compost / WWF
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.
Albertien Perdok / WWF-Netherlands
Russische Verre Oosten
Russische Verre Oosten
Hier voelen de amoertijger en amoerluipaard zich thuis.

Resultaten en Updates

Richard Barrett / WWF-UK

Kansen voor natuurherstel door uitbreiding leefgebied tijger

Volgens een nieuw rapport van WWF is er 1,7 miljoen km2 potentieel geschikt landschap voor tijgers beschikbaar, bovenop het huidige leefgebied. Dit landschap ligt in gedeeltes verspreid over 15 landen. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op een extra gebied dat meer dan twee keer zo groot is als wat het nu is (ofwel meer dan 7 keer de grootte van Groot-Brittannië).
Meer info
naturepl.com / Francois Savigny / WWF

Verdubbeling aantal tijgers in Nepal

Goed nieuws voor tijger in Nepal! Dankzij goede bescherming van de belangrijkste leefgebieden van tijgers, samenwerking met lokale gemeenschappen en aanpak van stroperij en illegale handel in wilde dieren is het aantal tijgers in het wild meer dan verdubbeld.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië

Tijgerbeschermers in Maleisië maakten onlangs een sprong van blijdschap: op de geheugenkaart van één van de cameravallen die in het Maleisische regenwoud waren opgesteld, stonden nieuwe beelden van een tijgerin met maar liefst 4 welpen!
Meer info
Tanmoy Bhaduri / WWF

Lokale gemeenschappen zijn onmisbare partners bij behoud van tijgers

46,7 miljoen mensen in Azië hebben tijgers als hun naaste buur. Zij moeten proberen samen te leven met 's werelds grootste kat. Het nieuwe WWF-rapport ‘Living with tigers’ dringt er bij de regeringen van de tijgerlanden op aan om de mensen die met tijgers leven, een centrale rol te geven in strategieën voor het behoud van tijgers.
Het rapport wijst erop dat de toenemende druk op ruimte en hulpbronnen in het hele tijgergebied heeft geleid tot een toename van ontmoetingen en conflicten tussen mensen en tijgers.
Meer info
Narayanan Iyer (Naresh) / WWF-International

Jaar van de Tijger 2022: schijnwerpers op vooruitgang en urgentie tijgerherstel

Ter gelegenheid van het Chinese Jaar van de Tijger staat WWF stil bij de vooruitgang die is geboekt voor tijgers sinds 2010, toen de 13 tijgerlanden zich een ambitieus doel stelden: een verdubbeling van het aantal tijgers in het wild, TX2.
Meer info
naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

De tijger in China, alom aanwezig in de samenleving maar bijna verdwenen in de natuur

Volgens de Chinese kalender is het op 1 februari 2022 Nieuwjaar. Dan gaat het Jaar van de Os over in het Jaar van de Tijger.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).

Bescherm de tijger

Doe een symbolische adoptie

Adopteer een tijger en stuur een wens

Help WWF de tijger te beschermen met een symbolische adoptie.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Adopteer een tijger en groei mee

Help WWF de tijger te beschermen met een symbolische adoptie.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
Shutterstock / PhotocechCZ / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!