Richard Barrett / WWF-UK

De tijger heeft onze bescherming nodig

Ons doel: verdubbeling van tijgers in 2022

 • Aanleg van natuurlijke netwerken
 • Voorkomen mens-dier conflicten
 • Nieuw leefgebied creëren

Wat doet WWF om de tijger te beschermen?

 
WWF zet zich in om het leefgebied van de bedreigde tijgers te behouden en doet dat zoveel mogelijk met de mensen samen die bij die natuurgebieden wonen. Dat gebeurt door overheden te bewegen speciale gebieden voor tijgers te reserveren, waar zij in rust kunnen leven en hun jongen krijgen. WWF geeft ook advies bij het beheren van zulke beschermde gebieden en het opleiden van parkmanagers.
naturepl.com / Francois Savigny / WWF

Hoe we de tijger kunnen beschermen

 • 1

  Tijgerreservaten en nationale parken

  Het Wereld Natuur Fonds helpt tijgers door ze te beschermen tegen stropers en boze boeren. Dat gebeurt door overheden te bewegen speciale gebieden voor tijgers te reserveren, waar ze kunnen leven zonder mensen schade te bezorgen. Beschermde gebieden zoals tijgerreservaten en nationale parken waar geen menselijk activiteiten zijn toegestaan (behalve toerisme). Ook geeft WWF advies bij het beheren van beschermde gebieden en het opleiden van parkmanagers.

 • 2

  Natuurlijke netwerken voor tijgers

  Tijgers leven niet alleen in beschermde gebieden. Ze trekken door de tussengelegen bossen van de ene plek naar de andere, want een tijger heeft veel ruimte nodig. WWF streeft ernaar dat tijgergebieden met elkaar worden verbonden. Zo ontstaat een groot natuurlijk netwerk van beschermde gebieden en andere bossen die geschikt zijn voor tijgers. Het gaat daarbij ook om beboste gebieden waar de lokale bevolking gebruik van maakt. Daarom werken we nauw met hen samen. Als zij zien hoe ze minder afhankelijk kunnen worden van producten uit het bos als aanvulling in hun levensonderhoud, is de kans op ontmoetingen met tijgers kleiner en verschraalt het bos niet.

 • 3

  Anti-stroperij eenheden

  Ook zorgt WWF ervoor dat boswachters en rangers zijn opgewassen tegen criminele stropersbendes. We leiden anti-stroperijeenheden op en voorzien ze van moderne communicatieapparatuur en een goede uitrusting. Douaniers krijgen training in het herkennen en tegengaan van illegale handel en smokkel van tijgerproducten. Het WWF werkt daarbij nauw samen met TRAFFIC, een organisatie die stroperij en illegale handel in wilde dieren bestrijdt.

  Lees verder
 • 4

  Druk uitoefenen op overheden en bedrijfsleven

  Tenslotte voeren we druk uit op hout-, palmolie- en papier- en pulpondernemingen. We willen ze zover krijgen dat ze op een duurzame manier omgaan met de bossen waar wilde dieren leven. Zo kunnen zij bijdragen aan de bescherming van (het leefgebied van) de tijger.

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de tijger

Alain Compost / WWF
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.
Albertien Perdok / WWF-Netherlands
Russische Verre Oosten
Russische Verre Oosten
Hier voelen de amoertijger en amoerluipaard zich thuis.

Resultaten en Updates

naturepl.com / Konstantin Mikhailov / WWF

Hoe pijnboompitten en paddenstoelen de Siberische tijger helpen

In 2010 kreeg een lokale ngo in het uiterste oosten van Rusland een ‘natuurbeschermingsconcessie’, een vergunning om een Koreaanse pijnboombos duurzaam te beheren. De ngo Sidatun organiseerde de oogst van niet-houtproducten uit het bos zo efficiënt dat het aantal tijgers in het gebied toenam van 4 toen naar 15 nu.
Meer info
WWF-India

WWF-India helpt lokale bevolking rond tijgerreservaat tijdens lockdown

De Indiase overheid heeft de lockdown in het land tot zeker half mei verlengd. Dat heeft ook grote gevolgen voor de mensen die rond de nationale parken leven. Honderden lokale vissers en honingverzamelaars mogen al sinds maart vanwege het coronavirus niet meer het beroemde Sundarbans Tijger Reservaat in. Dit is een ramp voor de mensen die voor hun inkomsten en voedsel afhankelijk zijn van het mangrovegebied. WWF-India en partners hebben daarom eerste levensbehoeften geregeld voor zeker 1400 huishoudens.
Meer info
Klein & Hubert / WWF

Verhaal uit het veld: rangers op zoek naar een verdwenen tijger

Het werk van de parkrangers in het Jilin Huangnihe Natuurreservaat in Noordoost-China is best zwaar werk. Ze ploeteren de hele winter door de dikke sneeuw, om te zoeken naar sporen en uitwerpselen van wilde dieren én om de hoefdieren in het gebied (die soms ook prooidieren voor de tijger zijn) de winter door te helpen door ze bij te voeren. En dan lijkt de hoofdrolspeler van het reservaat opeens spoorloos verdwenen te zijn…
Meer info
naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

Eerste tijgers in 2025 in Kazachstan

De voortgang van het tijgerprogramma in Kazachstan is gegarandeerd dankzij een unieke samenwerking tussen WWF en de stichtingen Contribute en Pharus. Al in 2025 zullen de eerste tijgers rondlopen in het Ili-Balkasj Reservaat.
Meer info
Shutterstock / Ondrej Prosicky / WWF-Sweden

Toegenomen tijgerbescherming in China werpt vruchten af

Het aantal amoertijgers en -luipaarden in het noordoosten van China is gegroeid. Er zijn in een paar jaar tijd 10 jonge tijgers en zes luipaardjes bijgekomen waardoor het totaal nu staat op 37 tijgers en 48 luipaarden.
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Hoe de Afrikaanse varkenspest de Siberische tijger bedreigt

Op een Russische boerderij aan de grens met China is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. WWF waarschuwt ervoor dat de preventiemethodes die van toepassing zijn in Europa niet werken in het leefgebied van de Siberische tijger.
Meer info

Blijf op de hoogte!

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.

Is de tijger jouw favoriete dier?

Bestel een tijger product uit onze webshop

WWF-knuffel Tijger (23 cm)

Bij wie mag dit schattige tijgertje komen knuffelen?

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

WWF sleutelhanger metaal Tijger

Metalen sleutelhanger in de vorm van een tijger

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

MOYU x WWF Notitieboek A5 van steenpapier

Het duurzaamste notitieboekje met tijger omslag

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
Shutterstock / PhotocechCZ / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!