Martin Harvey / WWF

De sneeuwluipaard heeft onze bescherming nodig

Hun verre, afgeleden leefgebieden zijn dichterbij gekomen.

 • Bouwen aan beschermde gebieden
 • Onderzoek
 • Duurzame economische activiteiten stimuleren

Wat doet WWF om de sneeuwluipaard te beschermen?

Er moeten dringende stappen ondernomen worden om de bedreigde sneeuwluipaarden te redden. In de Himalaya en Mongolië werkt ons team al enkele jaren samen met de regering en de lokale bevolkingen om de leefomgeving van de katachtigen te beschermen en de conflicten met de veehouders te beperken.

WWF Mongolia

Hoe we de sneeuwluipaard kunnen beschermen

 • 1

  Beschermde gebieden

  Als WWF bouwen we aan een netwerk van beschermde gebieden waarin de natuur onaangetast kan blijven. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat er genoeg eten is voor grazers en daarmee voldoende prooidieren voor de sneeuwluipaarden zijn. We helpen partners en overheden in de regio om de gebieden goed te kunnen beschermen, ook op de lange termijn.

 • 2

  Onderzoek

  We doen onderzoek naar onder andere de sneeuwluipaard en het Argalibergschaap. Dat levert belangrijke informatie op over hun leefgebied en leefwijze. Daarmee kunnen we effectieve beschermingsprogramma’s ontwikkelen voor de gebieden die het belangrijkste zijn voor de luipaarden.

 • 3

  Duurzame economische activiteiten

  We onderzoeken en stimuleren de mogelijkheden voor duurzame economische ontwikkeling in de regio zoals ecotoerisme, duurzame bos- en landbouw. Ook helpen we boeren om hun vee te beschermen tegen aanvallen van de sneeuwluipaard.

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de sneeuwluipaard

Gernant Magnin / WWF-Netherlands
Altai-Sayan (Mongolië)
Altai-Sayan (Mongolië)
Tussen de Siberische bossen en de woestijn van Mongolië ligt Altai-Sayan; een bergachtig gebied waar veel bijzondere dieren en planten leven.
femke hilderink close-up
Femke Hilderink-Koopmans
Wildlife Expert WWF
"Ik neem jullie mee op avontuur naar de uitgestrekte vlaktes en grillige gebergtes van West-Mongolië waar ik in 2016 was."
Lees Femke's verhalen

Resultaten en Updates

All Department of Forests and Park Services or DoFPS, MoENR Bhutan

Bhutan meldt forse toename van het aantal sneeuwluipaarden

Voor de tweede keer vond in Bhutan een nationale sneeuwluipaardentelling plaats. Uit de data blijkt dat er 134 sneeuwluipaarden leven in het land, tegen 96 bij de eerste telling in 2016. Een toename van bijna 40 procent! Het onderzoek werd in 2022 uitgevoerd door meer dan 70 rangers, besloeg 9000 km2 en maakte gebruik van 310 state-of-the-art wildcamera-sets.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Rusland verklaart WWF tot ‘ongewenste organisatie’

WWF is diep teleurgesteld over het besluit van de Russische procureur-generaal om de activiteiten van WWF aan te merken als ‘ongewenst op het grondgebied van de Russische Federatie’. Als gevolg hiervan heeft WWF-Rusland (Vsemirnyi Fond Prirody) met onmiddellijke ingang de moeilijke beslissing genomen om niet langer deel uit te maken van het WWF-netwerk. Helaas komt hiermee een einde aan WWF-Rusland's trotse geschiedenis van meer dan 30 jaar natuurbehoud in Rusland.
Meer info
Sanjog Rai / WWF-Nepal

Eén op vijf sneeuwluipaarden verdwenen in afgelopen 20 jaar

Het aantal sneeuwluipaarden is in de afgelopen jaren enorm afgenomen. Deze grote katachtige wordt bedreigd door klimaatverandering en door het verdwijnen van zijn leefgebied. Er zijn nu ongeveer 4000 individuen over, verspreid over 12 landen in Centraal-Azië.
Meer info
Mergen Markov

Ex-stropers halen vallen weg zodat sneeuwluipaarden weer veilig kunnen leven

In Rusland zijn foto's gemaakt met wildcamera's van een sneeuwluipaard en haar twee welpjes. Deze foto's zijn gemaakt door ex-stropers, die meehelpen aan de bescherming van sneeuwluipaarden.
Meer info
WWF

In beeld: van stroper naar natuurbeschermer

Jaagden ze eerder nog op sneeuwluipaarden, nu maken 6 Russische ex-stropers deel uit van een natuurbeschermingsproject van WWF-Rusland. Ze zetten hun kennis over de natuur in om de sneeuwluipaard te beschermen. Met cameravallen leggen ze de dieren vast. Bekijk de mooie beelden.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Tweede zero poaching-jaar voor sneeuwluipaarden in Mongoolse Altai

In het Altai-Sayangebergte in Mongolië zijn de laatste 2,5 jaar geen sneeuwluipaarden gestroopt!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Hartmut Jungius / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!