naturepl.com / Reinhard / ARCO / WWF
10 augustus 2016

Tweede zero poaching-jaar voor sneeuwluipaarden in Mongoolse Altai

Sinds december 2013 is er in de regio Altai-Sayan in Mongolië geen een gestroopte sneeuwluipaard gevonden. Dat betekent twee en een half jaar van zero poaching, een hoopvol teken voor de toekomst van de sneeuwluipaard.

Jarenlang is door WWF in Mongolië met vele belanghebbenden samengewerkt voor het behoud van de sneeuwluipaard, een bedreigde diersoort. De bewoners van het bergachtige gebied, vaak nomadische schaapherders, waren een belangrijke groep. Zij waren bang dat de sneeuwluipaarden hun kuddes te grazen zouden nemen en zetten klemmen neer om dat te voorkomen. Op beelden uit cameravallen is te zien hoe sneeuwluipaarden een poot missen of zelfs nog met een klem om de poot voortstrompelen. De dieren kunnen dan niet meer goed jagen, verzwakken en gaan dood.

Inruilactie groot succes

Door goede voorlichtingsprogramma’s over de vitale rol van de sneeuwluipaard in gebergte-ecosystemen, hebben de herders een gedragsverandering ondergaan. Vooral de actie tegen klemmen van de kinderen uit de provincie Khovd was zeer succesvol. Zij organiseerden met hulp van WWF een inruilactie: voor elke ingeleverde klem kreeg je een stuk huishoudgerei retour. In 6 weken tijd verzamelden de kinderen 234 klemmen. De autoriteiten in Khovd besloten vervolgens de klemmen te verbieden. En ook de minister van Milieu was ervan gecharmeerd: het inzamelingsinitiatief werd uitgebreid naar het hele land.


Geen stroperij van sneeuwluipaarden in twee en een half jaar

In Mongolië leeft de op-een-na-grootste populatie sneeuwluipaarden ter wereld, van tussen de 500 en 1000 dieren groot. Tussen 2001 en 2013 werd jaarlijks een geval van sneeuwluipaardstroperij gemeld in Altai. Begin 2015 spraken WWF in Mongolië en de Mongoolse dienst tegen milieudelicten een samenwerkingsovereenkomst af. Sindsdien is er duidelijk vooruitgang te zien in de opsporing van stroperijgevallen en de illegale handel in wilde dieren. En nu dus de conclusie dat er geen sneeuwluipaard meer is gestroopt in 2,5 jaar!

Gerelateerde artikelen

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Meer info

Gezonde populatie sneeuwluipaarden in Mongolië, blijkt uit onderzoek

Mongolië maakte deze week de resultaten bekend van de allereerste officiële nationale telling van sneeuwluipaarden. Er leven naar schatting zo’n 953 volwassen sneeuwluipaarden in het land, wat getuigt van een gezonde populatie.
Meer info
WWF/Femke Hilderink

Formuleren van een nieuwe strategie saai??

Voor mij ligt een groot vel wit papier waar met de strepen van stiften en pennen langzamerhand bergen, rivieren, dorpen en allerlei dieren op verschijnen. Samen vormen ze de Altai- Sayan Ecoregio waar de tekenaars hard werken aan natuurbescherming. Leuk natuurlijk om creatief bezig te zijn, maar we waren hier niet op een tekenclubje. Nee, dit was een serieuze sessie om in kaart te brengen welke bedreigingen er in het gebied zijn, wat daarin is veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden en hoe die bedreigingen impact hebben op belangrijke natuurgebieden en diersoorten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).