naturepl.com / Reinhard / ARCO / WWF
10 augustus 2016

Tweede zero poaching-jaar voor sneeuwluipaarden in Mongoolse Altai

Sinds december 2013 is er in de regio Altai-Sayan in Mongolië geen een gestroopte sneeuwluipaard gevonden. Dat betekent twee en een half jaar van zero poaching, een hoopvol teken voor de toekomst van de sneeuwluipaard.

Jarenlang is door WWF in Mongolië met vele belanghebbenden samengewerkt voor het behoud van de sneeuwluipaard, een bedreigde diersoort. De bewoners van het bergachtige gebied, vaak nomadische schaapherders, waren een belangrijke groep. Zij waren bang dat de sneeuwluipaarden hun kuddes te grazen zouden nemen en zetten klemmen neer om dat te voorkomen. Op beelden uit cameravallen is te zien hoe sneeuwluipaarden een poot missen of zelfs nog met een klem om de poot voortstrompelen. De dieren kunnen dan niet meer goed jagen, verzwakken en gaan dood.

Inruilactie groot succes

Door goede voorlichtingsprogramma’s over de vitale rol van de sneeuwluipaard in gebergte-ecosystemen, hebben de herders een gedragsverandering ondergaan. Vooral de actie tegen klemmen van de kinderen uit de provincie Khovd was zeer succesvol. Zij organiseerden met hulp van WWF een inruilactie: voor elke ingeleverde klem kreeg je een stuk huishoudgerei retour. In 6 weken tijd verzamelden de kinderen 234 klemmen. De autoriteiten in Khovd besloten vervolgens de klemmen te verbieden. En ook de minister van Milieu was ervan gecharmeerd: het inzamelingsinitiatief werd uitgebreid naar het hele land.


Geen stroperij van sneeuwluipaarden in twee en een half jaar

In Mongolië leeft de op-een-na-grootste populatie sneeuwluipaarden ter wereld, van tussen de 500 en 1000 dieren groot. Tussen 2001 en 2013 werd jaarlijks een geval van sneeuwluipaardstroperij gemeld in Altai. Begin 2015 spraken WWF in Mongolië en de Mongoolse dienst tegen milieudelicten een samenwerkingsovereenkomst af. Sindsdien is er duidelijk vooruitgang te zien in de opsporing van stroperijgevallen en de illegale handel in wilde dieren. En nu dus de conclusie dat er geen sneeuwluipaard meer is gestroopt in 2,5 jaar!

Gerelateerde artikelen

All Department of Forests and Park Services or DoFPS, MoENR Bhutan

Bhutan meldt forse toename van het aantal sneeuwluipaarden

Voor de tweede keer vond in Bhutan een nationale sneeuwluipaardentelling plaats. Uit de data blijkt dat er 134 sneeuwluipaarden leven in het land, tegen 96 bij de eerste telling in 2016. Een toename van bijna 40 procent! Het onderzoek werd in 2022 uitgevoerd door meer dan 70 rangers, besloeg 9000 km2 en maakte gebruik van 310 state-of-the-art wildcamera-sets.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Rusland verklaart WWF tot ‘ongewenste organisatie’

WWF is diep teleurgesteld over het besluit van de Russische procureur-generaal om de activiteiten van WWF aan te merken als ‘ongewenst op het grondgebied van de Russische Federatie’. Als gevolg hiervan heeft WWF-Rusland (Vsemirnyi Fond Prirody) met onmiddellijke ingang de moeilijke beslissing genomen om niet langer deel uit te maken van het WWF-netwerk. Helaas komt hiermee een einde aan WWF-Rusland's trotse geschiedenis van meer dan 30 jaar natuurbehoud in Rusland.
Meer info
Sanjog Rai / WWF-Nepal

Eén op vijf sneeuwluipaarden verdwenen in afgelopen 20 jaar

Het aantal sneeuwluipaarden is in de afgelopen jaren enorm afgenomen. Deze grote katachtige wordt bedreigd door klimaatverandering en door het verdwijnen van zijn leefgebied. Er zijn nu ongeveer 4000 individuen over, verspreid over 12 landen in Centraal-Azië.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).