Albertien Perdok / WWF-Netherlands

Ongerepte wildernis in het Russische Verre Oosten

In het verre oosten van Rusland en China stroomt de Amoer-rivier door de ongerepte wildernis. Hier voelen de amoertijger en amoerluipaard zich thuis.

Amoertijger en amoerluipaard

De rivier Amoer (Heilong in het Chinees) is een van ‘s werelds langste rivieren. Hij stroomt van de steppes van Mongolië door de ongerepte wildernis van China en Rusland naar de Stille Oceaan. In het uitgestrekte Amoer-Heilong, dat bijna 50x zo groot is als Nederland, leven traditionele gemeenschappen zij aan zij met de amoertijger en de zeldzame amoerluipaard.

 

Vogels en vissen

Het gebied rondom de Amoerrivier is heel belangrijk voor trekvogels en vissen. Bijvoorbeeld voor de zeldzame zwartbekooievaar die er broedt. En in de rivier zwemt de grootste zalm ter wereld: de Siberische taimen, die wel 70 kilo kan worden.

Amoertijger met welpje in het gras Ola Jennersten / WWF-Sweden

Bedreigingen voor Amoer-Heilong

Voor Chinese traditionele medicijnen worden nog steeds tijgers en luipaarden gestroopt. Op sommige hoefdieren wordt teveel gejaagd, waardoor ze hard achteruitgaan in aantallen en de roofkatten minder te eten hebben. Ook neemt de bevolking toe, en daarmee de landbouw, ontbossing en vervuiling. Dat zorgt voor steeds minder leefgebied voor dieren. Daardoor komen de amoertijger en -luipaard vaker in aanraking met mensen, wat conflicten geeft.

Meer info
Directeur WWF Rusland toont Koreaanse dennenboompjes bij een herbossingsproject Femke Hilderink / WWF-Netherlands

Amoer-Heilong beschermen

Samen met lokale partners werken we aan een netwerk van beschermde gebieden in Amoer-Heilong. Ook maken we gezamenlijk plannen om de amoertijger en amoerluipaard te beschermen, stroperij te stoppen en het bos te behouden. Daarnaast ondersteunen we de lokale bevolking om andere inkomsten te vinden. Bijvoorbeeld door verduurzaming van het opkomend toerisme te stimuleren. Ook met de oogst van pijnboompitjes en het telen van paddenstoelen, bessen en honing kunnen bewoners een inkomen verdienen in plaats van het bos te kappen.

Waar we ons op richten

Onze focus binnen Amoer-Heilong

Suiyang Forestry Bureau
Wildlife
Wildlife
We delen deze planeet met majestueuze dieren, zoals olifanten, neushoorns en tijgers. WWF wil er voor zorgen dat we deze iconische gebieden en dieren beschermen en herstellen.
Femke Hilderink / WWF-Netherlands
Bossen
Bossen
Bossen bedekken bijna één derde van het wereldwijde aardoppervlak. Als cruciale bron van zuurstof, zijn ze het thuis van een uitzonderlijke dieren, planten én mensen.
Klein & Hubert WWF
Biodiversiteit
Biodiversiteit
Alles is met alles verbonden
femke hilderink close-up
Femke Hilderink-Koopmans
Wildlife Expert WWF
Kijk mee door de ogen van wildlife expert Femke!
Bekijk haar blogs

Resultaten en Updates

Richard Barrett / WWF-UK

Strengere controles in EU op de handel in tijgers

Om ervoor te zorgen dat de EU geen rol speelt in de illegale handel in tijgers heeft de Europese Commissie nieuwe richtlijnen bekendgemaakt. Die richtlijnen leiden tot scherpere controles op de commerciële handel in levende, in gevangenschap gefokte tijgers en hun lichaamsdelen, binnen en buiten de Europese Unie.
Meer info
Shutterstock / Raju Soni / WWF

Aantal wilde tijgers in India blijft groeien

Bij gelegenheid van 50 jaar Project Tiger maakte de Indiase premier Modi bekend dat het aantal tijgers in het land weer is gestegen. De populatie wilde tijgers wordt volgens de resultaten van de All India Tiger Estimation in 2022 geschat op minimaal 3167. Bij de laatste AITE in 2018, bedroeg het aantal 2461.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Per Angelstam WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!