Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF
14 maart 2019

Honderdduizenden stemmen voor sterke waterwet

Meer dan 375.000 mensen hebben de Europese Commissie opgeroepen om Europa’s waterwet te behouden via de petitie #ProtectWater. Een geweldig signaal! Het laat zien hoe belangrijk we het beschermen en herstellen van rivieren, meren en moerassen in Europa vinden.

Met de Europese waterwet, de zogenaamde Kaderrichtlijn Water, beloofden overheden om al het oppervlakte- en grondwater in Europa te beschermen. Uiterlijk in 2027 moeten onze rivieren, meren en moerassen weer in orde zijn. Ondanks deze beloftes kan slechts 40% van onze wateren in Europa als ‘gezond’ worden bestempeld. De Europese Commissie overweegt om deze regelgeving af te zwakken. En dat is juist niet wat de natuur nodig heeft!

#ProtectWater

De Europese Commissie organiseerde een zogenoemde publieksraadpleging, zodat de inwoners van Europa konden bepalen of de wet nog voldeed. De #ProtectWater-campagne, geleid door natuurorganisaties zoals WWF, Wetlands International en de European Anglers Association, maakte het voor alle Europeanen makkelijk om hieraan bij te dragen. Honderdduizenden zijn opgekomen voor Europese rivieren, meren en moerassen, en de dieren die in deze gebieden leven. En vooral voor een sterke wet die dit allemaal beschermt.

Trots

“De Kaderrichtlijn Water is de meest vooruitstrevende waterwet ter wereld”, vertelt Bart Geenen, hoofd Zoetwater bij WWF. “En daar mogen we trots op zijn. Met deze enorme steunbetuiging gaan we ervoor zorgen dat deze wet ook met overtuiging wordt geïmplementeerd.”

Besluit

WWF blijft het proces volgen. Eind 2019 wordt de uitslag van de publieksraadpleging bekend gemaakt. We verwachten in de eerste helft van 2020 het uiteindelijke besluit over de toekomst van de wetgeving.

 

 

Wild Wonders of Europe / Martin Falklind / WWF

Gerelateerde artikelen

Ernst Schrijver

Tweede lichting babysteurtjes uitgezet in Biesbosch

WWF-medewerker Maarten Bruns vertelt over het uitzetten van 45 babysteurtjes in de Biesbosch en waarom we deze extreem bedreigde diersoort willen herstellen.
Meer info
Arthur de Bruin /WWF

Wereld Natuur Fonds presenteert rapport over waterschaarste in Europa

Studie roept op tot nieuw beleid en bewijst belang van het inzetten van natuurlijke landschappen als klimaatoplossing.
Meer info
Arthur de Bruin /WWF

Zet natuur in tegen droogte en wateroverlast

WWF-medewerker Maarten Bruns legt je uit hoe we de natuur kunnen gebruiken als oplossing voor overstromingen én droogte.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).