Wild Wonders of Europe / Peter Cairns / WWF
04 maart 2020

Oproep aan minister: zwak EU-waterwet niet af

De Europese waterwet, de zogenoemde Kaderrichtlijn Water (KRW), staat onder druk. Ondanks hoopgevende resultaten staat de wet opnieuw ter discussie en zijn er geruchten dat Nederland het pleidooi om de KRW-wetgeving af te zwakken wil steunen. Op 5 maart wordt er in Brussel gedebatteerd over de KRW. Daarom de oproep aan minister Van Nieuwenhuizen: ga niet voor aanpassing, maar voor een betere uitvoering van de KRW.

 

Waterkwaliteit is toegenomen dankzij KRW

De Kaderrichtlijn Water is een Europese wetgeving die stelt dat uiterlijk in 2027 de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater, zowel chemisch als ecologisch, op orde moet zijn. Het realiseren van deze doelstelling is voor veel Europese lidstaten, waaronder Nederland, een behoorlijke uitdaging. Veel van onze wateren voldoen nog niet aan de gestelde eisen.
Maar toch zien we, juist dankzij deze Europese waterwet, dat onze waterkwaliteit toeneemt. En we zien een verbetering van leefgebied van allerlei kwetsbare soorten zoals de zalm, otter en eendagsvliegen.

#Protectwater: 375.000 stemmen voor een sterke waterwet

In 2017 startte de Europese Commissie met het evalueren van de KRW om te bepalen of de wet geschikt is voor het verbeteren van de Europese waterkwaliteit. Als onderdeel van deze evaluatie organiseerde de Europese Commissie een zogenaamde publieksconsultatie, zodat inwoners van de EU mede konden bepalen of de huidige wetgeving geschikt was.

Meer dan 375.000 mensen hebben de Europese Commissie opgeroepen om Europa’s waterwet te behouden via de petitie #ProtectWater. Het laat zien hoe belangrijk we het beschermen en herstellen van rivieren, meren en moerassen in Europa vinden. Ruim 5.500 wetenschappers steunen de natuurorganisaties en pleiten voor het behoud van de huidige KRW.

Eind 2019 presenteerde de Europese Commissie haar resultaten omtrent de evaluatie van de wet. Deze resultaten lieten zien dat de wetgeving grotendeels voldoet aan de verwachtingen, maar dat er wellicht stappen gezet moeten worden om te wet te ‘moderniseren’. Dit kan betekenen dat de wet alsnog afgezwakt gaat worden, ondanks alle inspanningen die er gedaan zijn om deze juist te behouden.

Oproep aan minister Van Nieuwenhuizen

Donderdag 5 maart wordt er in Brussel gedebatteerd over de toekomst van de KRW. Ook Nederland is hierbij vertegenwoordigd. Om de huidige wetgeving intact te houden en dus het herstel van ons oppervlakte- en grondwater verder te kunnen realiseren en het verlies van biodiversiteit tegen te blijven gaan, roepen wij – samen met andere Nederlandse natuurorganisaties - minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat op om zich in te zetten voor het ongewijzigd behouden van de huidige Kaderrichtlijn Water.

Gerelateerde artikelen

©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info
Natuurkracht

Geuldal-studie

Natuurkracht onderzocht of natuur het Geuldal kan beschermen tegen overstromingenBureau Stroming, H+N+S Landschapsarchitecten en Acacia Water keken hoe een natuurlijker landschap er voor kan zorgen dat het Geuldal minder last heeft van droogte en overstromingen. Ze bevestigden wat we eigenlijk al wisten: natuur helpt ons om water te vertragen tijdens piekbuien.
Meer info
naturepl.com / Kevin Schafer / WWF

Droom vervuld: de wereld komt samen voor rivierdolfijnen en hun rivieren

Expert rivierdolfijnen Daphne over een belangrijke verklaring voor de bescherming van rivierdolfijnen, één waar WWF een erg belangrijke rol in heeft gespeeld. Door samenwerking van 11 landen kunnen we de dieren beter beschermen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).