29 juli 2021

Wereld Tijger Dag 2021: grote verschillen in situatie tijgers in Azië

Het aantal wilde tijgers neemt af in alle tijgerlanden op het vasteland van Zuidoost-Azië. In de afgelopen 25 jaar zijn in Cambodja, Laos en Vietnam de wilde tijgers uitgestorven. In Maleisië, Myanmar en in mindere mate Thailand daalden de aantallen enorm.
In India, Nepal, Bhutan, China en Rusland gaat het een stuk beter met de tijgers in het wild.

Alarmerend tempo

Stuart Chapman van het Tigers Alive Initiative van WWF: “De tijgerpopulaties in Zuidoost-Azië zijn in een alarmerend tempo afgenomen, ondanks de toezeggingen in 2010 om het aantal te vergroten. Als die landen nú actie ondernemen en geld beschikbaar maken om de laatste tijgerbolwerken beter te beheren, kunnen we nog op tijd zijn om de trend te keren.”

Herstel kán wel

Landen als India, Nepal en Rusland hebben laten zien dat het kan. Met de juiste interventies kunnen tijgerpopulaties zich in relatief korte tijd herstellen en in sommige gevallen zelfs verdubbelen. Zolang er maar genoeg aaneengesloten leefgebieden zijn met voldoende prooidieren en bescherming tegen stroperij, kunnen tijgers een comeback maken.

Strikkencrisis

Strikken zijn de grootste bedreiging voor tijgers in Zuidoost-Azië. Er liggen naar schatting 12 miljoen strikken in beschermde gebieden in Cambodja, Laos en Vietnam - landen waar de tijger al is uitgestorven. Als er niks gebeurt tegen de valstrikken wacht de rest van de regio eenzelfde lot.

Andere grote bedreigingen zijn onder meer verlies en versnippering van leefgebieden en de illegale handel in tijgers en hun lichaamsdelen.

Succesvoorbeelden

Ondanks de algehele afname van het aantal tijgers in de regio, zijn er belangrijke hoopgevende succesverhalen om op voort te bouwen. Zo hebben de inheemse gemeenschappen in het Belum Temengor Forest Complex in Maleisië met anti-stroperijpatrouilles meegeholpen om het aantal actieve strikken in het bos sinds 2017 met 94% te verminderen. En in Thailand verspreiden tijgers zich vanuit het Huai Kha Khaeng Wildreservaat naar andere beschermde gebieden dankzij de instandhouding van verbindingen.

Jaar van de Tijger 2022

Elke 12 jaar is er in de Chinese maankalender een Jaar van de Tijger. 2010 was zo’n jaar en op 1 februari 2022 begint het volgende. In 2010 werd op een Tiger Summit in Rusland door de tijgerlanden afgesproken het aantal tijgers, dat op een kritisch dieptepunt was beland, te verdubbelen. Eind 2022 vindt eenzelfde Tiger Summit plaats in Vladivostok, waar de stand van de tijgerpopulaties en doelen voor de toekomst op de agenda staan.

 

Gerelateerde artikelen

DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Strengere controles in EU op de handel in tijgers

Om ervoor te zorgen dat de EU geen rol speelt in de illegale handel in tijgers heeft de Europese Commissie nieuwe richtlijnen bekendgemaakt. Die richtlijnen leiden tot scherpere controles op de commerciële handel in levende, in gevangenschap gefokte tijgers en hun lichaamsdelen, binnen en buiten de Europese Unie.
Meer info
Shutterstock / Raju Soni / WWF

Aantal wilde tijgers in India blijft groeien

Bij gelegenheid van 50 jaar Project Tiger maakte de Indiase premier Modi bekend dat het aantal tijgers in het land weer is gestegen. De populatie wilde tijgers wordt volgens de resultaten van de All India Tiger Estimation in 2022 geschat op minimaal 3167. Bij de laatste AITE in 2018, bedroeg het aantal 2461.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Suyash Keshari / WWF-International

Terugblik op het Jaar van de Tijger 2022

Het Jaar van de Tijger is voorbij en het Jaar van het Konijn is alweer een paar weken oud. Als tijgerbeschermers kijken we terug op een drukke periode. Spannende vraag dit jaar was: hebben we het doel wat we in het vorige Tijgerjaar (2010) gesteld hebben, TX2, twee keer zoveel tijgers in 2022, behaald of niet?
Meer info
Shutterstock / Evgeniyqw / WWF

Nieuwe wet in USA gunstig voor wilde tijgers wereldwijd

De Amerikaanse Senaat keurde deze week wetgeving goed die zal helpen voorkomen dat tijgers die nu leven in gevangenschap, terechtkomen in de illegale handel. De handel in tijgerdelen en -producten is een grote bedreiging voor grote katten in het wild, houdt de vraag in stand en jaagt stroperij aan. Door deze wet wordt het moeilijker om producten van tijgers die leefden in gevangenschap in USA aan te bieden op de illegale markt. Dat heeft effect op de veiligheid van alle grote katten in het wild.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).