Maak het verschil met voedsel!

Toekomstkunde les 37

Uit het Living Planet Report van 2020 blijkt dat populaties wilde dieren gemiddeld met 68% zijn afgenomen sinds 1970. Met sommige diersoorten, zoals de orang-oetan, gaat het zo slecht dat ze in korte tijd kunnen uitsterven. Hoe wij als mensen met ons voedsel omgaan, is daar een van de belangrijkste oorzaken van.

In deze les leren kinderen over de relatie tussen voedsel en natuur én komen ze erachter dat ze zelf een verschil kunnen maken!

Groep 5 en 6

Kinderen stellen elkaar vragen over voedselverspilling en trekken een conclusie. Ze lezen hoe Janouk van Toekomstkunde met voedsel omgaat en begrijpen dat veel van ons eten niet uit ons eigen land komt. Ze maken een actieposter tegen het verspillen van voedsel.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Praat na over deze opdracht. Wat zijn de meest bijzondere antwoorden die de kinderen hebben gekregen?

Opdracht 2

De bron is hier te vinden. Het is een verhaal van Janouk. Lees het eventueel samen. Op deze lespagina is onderaan een visuele samenvatting van het rapport LPR te vinden.

Opdracht 4

Op het printblad ontwerpen kinderen hun eigen actieposter. Op internet kunnen ze naar weetjes zoeken over voedselverspilling. Met de term 'voedselverspilling' komen ze vaak al ver. Daarnaast is onderstaande video van het Jeugdjournaal een aanrader. In het fragment vertellen kinderen over acties die ze zelf hebben bedacht.

Extra videomateriaal

Het rapport van WWF uit 2020 was volop in het nieuws. Ook het Jeugdjournaal heeft er 2 items over gemaakt. Deze kun je inzetten om de les mee te beginnen of om kinderen tussendoor wat inspiratie mee te geven.

Fragment over het rapport en de oorzaken, verteld door WWF-directeur Kirsten Schuijt

Fragment over kinderen die in actie komen tegen voedselverspilling

Peter Caton / WWF-UK

Groep 7 en 8

Kinderen leren dat er veel komt kijken bij de productie van voedsel. Ze weten wat het verschil is tussen plantaardig en dierlijk voedsel. Vervolgens leggen ze een link tussen ontbossing en de productie van vlees. Als creatieve opdracht mogen ze zelf een voedsel-challenge verzinnen.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Je kunt ervoor kiezen om hier een klassikale opdracht van te maken, met behulp van het digibord. Probeer te benadrukken dat aan ieder stuk voedsel veel voorafgaat. Bij de ham kan bijvoorbeeld gedacht worden aan: landbouwgrond waar veevoer verbouwd wordt, dat ook weer licht en water nodig heeft. Ook factoren als transport en bereiding spelen een rol.

Opdracht 2

De bron is hier te vinden. Het is een verhaal van Janouk. Lees het eventueel samen. Op deze lespagina is onderaan een visuele samenvatting van het rapport LPR te vinden.

Opdracht 4

Praat eventueel samen over het schema. Dit is een visualisatie van het productieproces zoals dat regelmatig in de praktijk gaat. Het veevoer wordt overigens ook geproduceerd voor varkens en kippen, niet alleen voor rund, zoals is afgebeeld.

Opdracht 5

Deze opdracht kan ook in groepjes worden uitgevoerd. Doordat de kinderen zelf eerst met wat ideeën aan de slag gaan, krijgen ze een beeld van wat er mogelijk is. Misschien zijn er ook kinderen in de groep die bewust bepaalde voedselgewoontes al omarmd hebben. Laat hen voor de klas hierover vertellen als inspiratie.

Extra videomateriaal

Het rapport van WWF uit 2020 was volop in het nieuws. Ook het Jeugdjournaal heeft er 2 items over gemaakt. Deze kun je inzetten om de les mee te beginnen of om kinderen tussendoor wat inspiratie mee te geven.

Fragment over het rapport en de oorzaken, verteld door WWF-directeur Kirsten Schuijt

Fragment over kinderen die in actie komen tegen voedselverspilling

Samenvatting - LPR in Beeld

Het Living Planet Report van WWF wordt elke twee jaar gepubliceerd. Het is een uitgebreid onderzoek naar de trends in de wereldwijde biodiversiteit en de gezondheid van de planeet.

Van de meest recente editie is een visuele samenvatting (in het Nederlands) gemaakt met infographics en boeiende weetjes. Voor kinderen in de bovenbouw kan het een interessant document zijn.

Andere berichten van WWF over dit onderwerp

Edward Parker / WWF

Voedsel

De manier waarop we ons voedsel produceren heeft veel negatieve gevolgen voor de natuur. Bossen worden gekapt voor landbouwgrond en (kunst-)mest en chemische bestrijdingsmiddelen vervuilen onze bodem, lucht en water. Ongeveer 80% van al het boerenland wordt gebruikt voor de productie van vlees, zuivel en eieren, terwijl we daar uiteindelijk maar een klein deel van ons dagelijks eten uithalen. Ook wordt bij iedere stap van het verwerkingsproces voedsel verspild, van boerderij tot bord.
Meer info
Jacomijn Pluimers

Stop de afleiding, aan de slag met oplossingen voor natuur én boeren

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, vertelt over hoe we samen kunnen werken om zo de natuur én de boeren een oplossing te bieden.
Meer info
Pauliina Heinänen / WWF

Ook voor biodiversiteit maakt het veel uit wat je eet

Dat wat je eet invloed heeft op het klimaat is inmiddels welbekend. Daar is al veel over gepubliceerd. Wie keek er bijvoorbeeld niet naar één van de vele Netflix-documentaires over de gevolgen van de vlees- en zuivelindustrie. Maar wist je dat ons voedingspatroon ook veel impact heeft op de biodiversiteit? Door te letten op wat je eet, help je het biodiversiteitsverlies te stoppen!
Meer info
Frans Lemmens / Hollandse Hoogte

Open brief aan de Rabobank

We staan in Nederland voor grote uitdagingen om biodiversiteit te herstellen, ons aan te passen aan klimaatverandering, de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen en een aantrekkelijke leefomgeving te realiseren waarbij een gezonde lucht, voldoende en schoon water, en een levende bodem een vanzelfsprekendheid wordt. Een transitie naar een natuurvriendelijke kringlooplandbouw is hiervoor van cruciaal belang.
Meer info
Shutterstock

WWF tekent Green Deal: meer plantaardig voedsel van eigen bodem

Vandaag ondertekent het Wereld Natuur Fonds de nationale Green Deal Eiwitrijke Gewassen. Meer peulvruchten van Nederlandse bodem zijn nodig om te kunnen voorzien in de groeiende vraag naar plantaardig voedsel en draagt bij aan minder stikstof in de lucht en meer natuur. Met de deal werken overheid, telers, verwerkers en cateraars samen om de teelt van peulvruchten in ons land weer economisch aantrekkelijk te maken.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images

Europeaan eet onbewust veel soja

Volgens nieuw onderzoek van WWF consumeert de gemiddelde Europeaan 60,6 kg soja per jaar, waarvan het merendeel gelinkt kan worden aan ontboste gebieden en omgebouwde savannes en graslanden in Zuid-Amerika. Stiekem zit er veel meer soja in je dagelijks eten dan je denkt. Kijk in de virtuele ‘verborgen soja’-koelkast van WWF en ontdek hoeveel.
Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.