De bedreigingen voor de zeeschildpad
Vastzitten en stikken in plastic
Waarom wordt de zeeschildpad bedreigd?
Er blijven steeds minder stranden over waar zeeschildpadden hun eieren kunnen leggen. Door de klimaatverandering stijgt de zeespiegel, waardoor stranden onder water komen te staan. Andere stranden zijn te druk. Door de hoeveelheid plastic in de oceanen loopt de zeeschildpad zijn hele leven lang gevaar. De mens vormt helaas ook een bedreiging. De zeeschildpad wordt door de lokale bevolking gezien als een bron van inkomsten. Er wordt illegaal gehandeld in vlees en eieren, en het schild wordt verkocht als souvenir.
Teken voor een zee zonder plastic!
We kunnen niet langer wegkijken. Wegkijken van een zeeschildpad die stikt in een plastic zakje, van een walvis met kilo’s plastic in zijn maag en van een albatros die stukjes plastic voert aan haar jong. Om dit probleem wereldwijd aan te pakken roepen we op voor een VN-verdrag tegen plasticvervuiling.
Soorten bedreigingen
-
1
Zooi in de oceanen
Een ander risico voor de zeeschildpad is de troep in de oceanen. Zeeschildpadden lopen ziektes op door de giftige stoffen die in het water terecht komen. De schildpadden zien stukjes plastic aan voor voedsel, wat vaak de dood als gevolg heeft. Ook stikken ze in plasticafval en komen ze vast te zitten in oude visnetten. Dit zorgt er voor dat de dieren verdrinken.
-
2
Klimaatverandering
De opwarming van de aarde tast het koraal aan. Dit is één van de belangrijkste leefgebieden van de zeeschildpad. Ook stijgt de zeespiegel, wat er voor zorgt dat er steeds minder stranden overblijven die geschikt zijn om eieren op te leggen.
-
3
Veel te drukke stranden
Als het te druk is op een strand durft een zwangere zeeschildpad haar eieren daar niet meer te leggen. En als ze dat dan toch doet is de kans groot dat de eieren mee worden genomen als voedsel, of dat het de kleine schildpadjes niet lukt om na het uitkomen van de eieren ongedeerd de zee te bereiken.
Waar zijn we actief?
Ons focusgebied voor de zeeschildpad
Resultaten en updates
Voor zeeschildpadden op Bonaire was 2020 wel een goed jaar
Leden van IUCN keuren motie goed: de EU moet de bijvangst van zeeschildpadden verminderen
Extra aandacht voor plastic op World Cities Day
Honderden vissersschepen bedreigen natuur bij Galapagoseilanden
Doe mee met Wereld Oceanen Dag
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Minder toerisme, meer zeeschildpadden op Sint-Eustatius
Schrijf je in
Blijf op de hoogte!
Is de zeeschildpad jouw favoriete dier?
Bestel een zeeschildpad product uit onze webshop

WWF Constructie speelgoed - Zeeschildpad
Bouw een zeeschildpad van houten blokjes

Opvouwbaar tasje Free the Sea - Zeeschildpad
Handig opvouwbaar tasje van rPET - zeeschildpad Free the Sea.

Adopteer een zeeschildpad
Help WWF de zeeschildpad te beschermen met een symbolische adoptie.
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!