naturepl.com / Jordi Chias / WWF

De bedreigingen voor de zeeschildpad

Vastzitten en stikken in plastic

 • Plasticvervuiling
 • Geen plek meer om eieren te leggen
 • Stroperij en foute souvenirs

Waarom wordt de zeeschildpad bedreigd?

Er blijven steeds minder stranden over waar zeeschildpadden hun eieren kunnen leggen. Door de klimaatverandering stijgt de zeespiegel, waardoor stranden onder water komen te staan. Andere stranden zijn te druk. Door de hoeveelheid plastic in de oceanen loopt de zeeschildpad zijn hele leven lang gevaar. De mens vormt helaas ook een bedreiging. De zeeschildpad wordt door de lokale bevolking gezien als een bron van inkomsten. Er wordt illegaal gehandeld in vlees en eieren, en het schild wordt verkocht als souvenir.

Jürgen Freund / WWF

Soorten bedreigingen

 • 1

  Zooi in de oceanen

  Een ander risico voor de zeeschildpad is de troep in de oceanen. Zeeschildpadden lopen ziektes op door de giftige stoffen die in het water terecht komen. De schildpadden zien stukjes plastic aan voor voedsel, wat vaak de dood als gevolg heeft. Ook stikken ze in plasticafval en komen ze vast te zitten in oude visnetten. Dit zorgt er voor dat de dieren verdrinken.

  Lees verder
 • 2

  Klimaatverandering

  De opwarming van de aarde tast het koraal aan. Dit is één van de belangrijkste leefgebieden van  de zeeschildpad. Ook stijgt de zeespiegel, wat er voor zorgt dat er steeds minder stranden overblijven die  geschikt zijn om eieren op te leggen.

   

  Lees verder
 • 3

  Veel te drukke stranden

  Als het te druk is op een strand durft een zwangere zeeschildpad haar eieren daar niet meer te leggen. En als ze dat dan toch doet is de kans groot dat de eieren mee worden genomen als voedsel, of dat het de kleine schildpadjes niet lukt om na het uitkomen van de eieren ongedeerd de zee te bereiken.

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de zeeschildpad

Koraaldriehoek
Koraaldriehoek
In deze wonderlijke onderwaterwereld leven veel verschillende diersoorten.

Resultaten en updates

Babyschildpad met 104 stukken plastic in zijn lijf

In Florida is een babyschildpad gevonden met 104 stukken plastic in zijn lijfje. Het zeeschildpadje heeft dit helaas niet overleefd.
Meer info

Australisch strand weer ’cool’ genoeg voor mannelijke zeeschildpadden

Op warmere stranden worden meer vrouwtjes zeeschildpadden geboren dan mannetjes. Een hogere temperatuur van de nesten, gelinkt aan opwarming van het klimaat, zorgt er momenteel in Australië voor dat 99% van de groene zeeschildpadden geboren wordt als vrouwtje. Maar mogelijk hebben de Australiërs hier nu iets op gevonden…
Meer info

Kleine stukjes plastic al dodelijk voor zeeschildpadden

Een paar stukjes plastic kunnen al de dood van een zeeschildpad veroorzaken. Vooral jonge dieren hebben hier last van.
Meer info

Stijging aantal nesten groene zeeschildpad in Suriname

Tussen 2013 en 2017 heeft WWF-Suriname het aantal nesten van 3 soorten beschermde zeeschildpadden bijgehouden: de lederschildpad, de groene zeeschildpad en de dwergschildpad. En er is goed nieuws, want in het laatste jaar is er een flinke stijging van het aantal nesten geteld.
Meer info

Schrijf je in

Blijf op de hoogte!

Antonio Busiello / WWF-US

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!