Antonio Busiello / WWF-US
20 november 2020

Leden van IUCN keuren motie goed: de EU moet de bijvangst van zeeschildpadden verminderen

Zes van de zeven soorten zeeschildpadden staan als kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. Veel zeeschildpadden sterven als bijvangst in de netten van de tropische garnalenvisserij. Maar er is een manier om dit te voorkomen: TED’s. Dat zijn Turtle Excluder Devices, een aanpassing aan de netten waardoor bijgevangen zeeschildpadden kunnen ontsnappen zonder dat dit ten koste gaat van de garnalenvangst.

Alle betrokkenen bij de motie zijn de IUCN-leden zeer dankbaar dat zij de motie hebben aangenomen. De motie heet voluit: ‘Reducing marine turtle bycatch: the important role of regulatory mechanisms in the global roll-out of Turtle Excluder Devices’ en houdt in dat door het gebruik van TED’s te verplichten in landen die wild gevangen tropische garnalen naar de EU exporteren, de dood van veel zeeschildpadden kan worden voorkomen.

De motie werd onlangs aangenomen door het IUCN World Congress. Dat betekent dat het een formele IUCN-resolutie wordt en dat is een sterke boodschap naar de Europese Unie. Het laat zien dat de kwestie hoog op de agenda van de internationale gemeenschap staat.

 

Garnalenvangst doodt tienduizenden zeeschildpadden per jaar

Tot op heden vereist EU-wetgeving van Europese Unie nog niet het gebruik van Turtle Excluder Devices (TED's) voor geïmporteerde in het wild gevangen tropische garnalen. En dat terwijl de EU de grootste vismarkt ter wereld heeft. De TED’s  kunnen de levens van tienduizenden schildpadden per jaar redden. In de VS is sinds 1989 wel dergelijke wetgeving van kracht en daarom vormt de EU een alternatieve markt voor landen die niet naar de VS mogen exporteren.

Monique van de Water, oceanenexpert bij WWF-Nederland: “Het is hoog tijd dat de Europese Unie ervoor zorgt dat landen die wildgevangen tropische garnalen naar de Europese markt exporteren, maatregelen nemen om de bijvangst van zeeschildpadden te verminderen.”

 

 

Meerderheid is vóór Europese actie

Een meerderheid van de landen steunde de oproep tot Europese actie: 96 regeringsinstanties stemden voor de resolutie, 6 waren tegen en 40 onthielden zich van stemming. 572 van de 661 maatschappelijke organisaties stemden voor de resolutie.

WWF roept de Europese Commissie op om de regelgeving zo aan te passen dat er alleen nog wildgevangen tropische garnalen op de Europese markt worden toegelaten, afkomstig van landen waar TED’s verplicht zijn en waar ze daadwerkelijk gebruikt worden.

Lees hier meer (Engelstalig)

Eet je wel eens garnalen of vis en wil je dit zo duurzaam mogelijk doen? Lees hier onze tips.

Gerelateerde artikelen

Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).