Antonio Busiello / WWF-US
20 november 2020

Leden van IUCN keuren motie goed: de EU moet de bijvangst van zeeschildpadden verminderen

Zes van de zeven soorten zeeschildpadden staan als kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. Veel zeeschildpadden sterven als bijvangst in de netten van de tropische garnalenvisserij. Maar er is een manier om dit te voorkomen: TED’s. Dat zijn Turtle Excluder Devices, een aanpassing aan de netten waardoor bijgevangen zeeschildpadden kunnen ontsnappen zonder dat dit ten koste gaat van de garnalenvangst.

Alle betrokkenen bij de motie zijn de IUCN-leden zeer dankbaar dat zij de motie hebben aangenomen. De motie heet voluit: ‘Reducing marine turtle bycatch: the important role of regulatory mechanisms in the global roll-out of Turtle Excluder Devices’ en houdt in dat door het gebruik van TED’s te verplichten in landen die wild gevangen tropische garnalen naar de EU exporteren, de dood van veel zeeschildpadden kan worden voorkomen.

De motie werd onlangs aangenomen door het IUCN World Congress. Dat betekent dat het een formele IUCN-resolutie wordt en dat is een sterke boodschap naar de Europese Unie. Het laat zien dat de kwestie hoog op de agenda van de internationale gemeenschap staat.

 

Garnalenvangst doodt tienduizenden zeeschildpadden per jaar

Tot op heden vereist EU-wetgeving van Europese Unie nog niet het gebruik van Turtle Excluder Devices (TED's) voor geïmporteerde in het wild gevangen tropische garnalen. En dat terwijl de EU de grootste vismarkt ter wereld heeft. De TED’s  kunnen de levens van tienduizenden schildpadden per jaar redden. In de VS is sinds 1989 wel dergelijke wetgeving van kracht en daarom vormt de EU een alternatieve markt voor landen die niet naar de VS mogen exporteren.

Monique van de Water, oceanenexpert bij WWF-Nederland: “Het is hoog tijd dat de Europese Unie ervoor zorgt dat landen die wildgevangen tropische garnalen naar de Europese markt exporteren, maatregelen nemen om de bijvangst van zeeschildpadden te verminderen.”

 

 

Meerderheid is vóór Europese actie

Een meerderheid van de landen steunde de oproep tot Europese actie: 96 regeringsinstanties stemden voor de resolutie, 6 waren tegen en 40 onthielden zich van stemming. 572 van de 661 maatschappelijke organisaties stemden voor de resolutie.

WWF roept de Europese Commissie op om de regelgeving zo aan te passen dat er alleen nog wildgevangen tropische garnalen op de Europese markt worden toegelaten, afkomstig van landen waar TED’s verplicht zijn en waar ze daadwerkelijk gebruikt worden.

Lees hier meer (Engelstalig)

Eet je wel eens garnalen of vis en wil je dit zo duurzaam mogelijk doen? Lees hier onze tips.

Gerelateerde artikelen

Casper Douma / WWF

Voor zeeschildpadden op Bonaire was 2020 wel een goed jaar

Het legseizoen van zeeschildpadden op Bonaire loopt ten einde. Het seizoen begon dit jaar op 1 mei toen medewerkers van WWF’s partnerorganisatie Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) het eerste nest vonden van de dikkopschildpad, één van de drie soorten zeeschildpadden op Bonaire. Het totale aantal geregistreerde nesten is in 2020 met 27 procent gestegen ten opzichte van 2019. Dat is goed nieuws want deze drie soorten zeeschildpadden zijn bedreigde diersoorten.
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Extra aandacht voor plastic op World Cities Day

Op 31 oktober is het World Cities Day. Een dag om stil te staan bij de plasticvervuiling in steden en vooral bij de oplossingen die daarvoor zijn. Meer en meer steden spreken zich uit om in 2030 geen plastic meer in de natuur te veroorzaken. Deze steden doen mee met het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF.
Meer info
Daniel Antunez / MarineTraffic.com

Honderden vissersschepen bedreigen natuur bij Galapagoseilanden

In juli ontdekte de Ecuadoraanse marine 260, voornamelijk Chinese, vissersschepen nabij de beschermde wateren rond de Galapagoseilanden. De schepen komen elk jaar naar de wateren rond de Galápagoseilanden, maar de vloot van dit jaar is één van de grootste die de afgelopen jaren is gezien. De vissers werpen er hun kilometerslange visnetten en -lijnen uit met desastreuse gevolgen voor de unieke onderwaternatuur rond de eilanden. Volgens Chinese media is de vloot voor drie maanden gestopt met vissen. De Ecuadoraanse marine geeft aan dat de vloot nog steeds aanwezig is. Volgens experts van het Wereld Natuur Fonds is uitbreiding van het beschermde gebied rond de eilanden noodzakelijk zodat de onderwaternatuur beter beschermd wordt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).