Antonio Busiello / WWF-US
20 november 2020

Leden van IUCN keuren motie goed: de EU moet de bijvangst van zeeschildpadden verminderen

Zes van de zeven soorten zeeschildpadden staan als kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. Veel zeeschildpadden sterven als bijvangst in de netten van de tropische garnalenvisserij. Maar er is een manier om dit te voorkomen: TED’s. Dat zijn Turtle Excluder Devices, een aanpassing aan de netten waardoor bijgevangen zeeschildpadden kunnen ontsnappen zonder dat dit ten koste gaat van de garnalenvangst.

Alle betrokkenen bij de motie zijn de IUCN-leden zeer dankbaar dat zij de motie hebben aangenomen. De motie heet voluit: ‘Reducing marine turtle bycatch: the important role of regulatory mechanisms in the global roll-out of Turtle Excluder Devices’ en houdt in dat door het gebruik van TED’s te verplichten in landen die wild gevangen tropische garnalen naar de EU exporteren, de dood van veel zeeschildpadden kan worden voorkomen.

De motie werd onlangs aangenomen door het IUCN World Congress. Dat betekent dat het een formele IUCN-resolutie wordt en dat is een sterke boodschap naar de Europese Unie. Het laat zien dat de kwestie hoog op de agenda van de internationale gemeenschap staat.

 

Garnalenvangst doodt tienduizenden zeeschildpadden per jaar

Tot op heden vereist EU-wetgeving van Europese Unie nog niet het gebruik van Turtle Excluder Devices (TED's) voor geïmporteerde in het wild gevangen tropische garnalen. En dat terwijl de EU de grootste vismarkt ter wereld heeft. De TED’s  kunnen de levens van tienduizenden schildpadden per jaar redden. In de VS is sinds 1989 wel dergelijke wetgeving van kracht en daarom vormt de EU een alternatieve markt voor landen die niet naar de VS mogen exporteren.

Monique van de Water, oceanenexpert bij WWF-Nederland: “Het is hoog tijd dat de Europese Unie ervoor zorgt dat landen die wildgevangen tropische garnalen naar de Europese markt exporteren, maatregelen nemen om de bijvangst van zeeschildpadden te verminderen.”

 

 

Meerderheid is vóór Europese actie

Een meerderheid van de landen steunde de oproep tot Europese actie: 96 regeringsinstanties stemden voor de resolutie, 6 waren tegen en 40 onthielden zich van stemming. 572 van de 661 maatschappelijke organisaties stemden voor de resolutie.

WWF roept de Europese Commissie op om de regelgeving zo aan te passen dat er alleen nog wildgevangen tropische garnalen op de Europese markt worden toegelaten, afkomstig van landen waar TED’s verplicht zijn en waar ze daadwerkelijk gebruikt worden.

Lees hier meer (Engelstalig)

Eet je wel eens garnalen of vis en wil je dit zo duurzaam mogelijk doen? Lees hier onze tips.

Gerelateerde artikelen

Casper Douma WWF

Zorgen over bouwplan in kwetsbaar koraalrif

Het Wereld Natuur Fonds en STINAPA maken zich grote zorgen over de plannen van de Nederlandse overheid voor een nieuwe aan te leggen los- en overslag plaats voor ruwe stookolie in het Willem Alexander mariene reservaat. Het bouwen van een pier in het reservaat zal één van de gezondste koraalriffen van Bonaire onherstelbaar beschadigen. De Tweede Kamer besluit volgende week over de nieuwe plannen.
Meer info
Eric Madeja / WWF-Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka, Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka. Deze kustregio in Maleisië is de thuisbasis van één van de twee belangrijkste populaties karetschildpadden in Maleisië. Afgelopen jaar werd een historisch hoog aantal van 807 nesten met succes beschermd. Hiermee is het vorige record van 600 nesten in 2018 verbroken.
Meer info
Casper Douma / WWF

Voor zeeschildpadden op Bonaire was 2020 wel een goed jaar

Het legseizoen van zeeschildpadden op Bonaire loopt ten einde. Het seizoen begon dit jaar op 1 mei toen medewerkers van WWF’s partnerorganisatie Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) het eerste nest vonden van de dikkopschildpad, één van de drie soorten zeeschildpadden op Bonaire. Het totale aantal geregistreerde nesten is in 2020 met 27 procent gestegen ten opzichte van 2019. Dat is goed nieuws want deze drie soorten zeeschildpadden zijn bedreigde diersoorten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).