Casper Douma / WWF
03 december 2020

Voor zeeschildpadden op Bonaire was 2020 wel een goed jaar

Het legseizoen van zeeschildpadden op Bonaire loopt ten einde. Het seizoen begon dit jaar op 1 mei toen medewerkers van WWF’s partnerorganisatie Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) het eerste nest vonden van de dikkopschildpad, één van de drie soorten zeeschildpadden op Bonaire. Het totale aantal geregistreerde nesten is in 2020 met 27 procent gestegen ten opzichte van 2019. Dat is goed nieuws want deze drie soorten zeeschildpadden zijn bedreigde diersoorten.

Laatste eieren van 2020

Het laatste nest, gelegd door een karetschildpad, werd gevonden op 13 november. De derde schildpadsoort op Bonaire is de groene zeeschildpad. Hoewel er geen nieuwe eieren meer worden gelegd, wacht STCB nog wel op het uitkomen van nesten die in oktober en november zijn gevonden.

 

Foto: Casper Douma, WWF

Monitoren tijdens corona

Gedurende de COVID19-pandemie hebben de ‘beachkeepers’ doorgewerkt. Uiteraard met inachtneming van maatregelen om gezond te blijven. Dankzij hun inzet kon het monitoren van de stranden met succes worden afgerond. Manager Kaj Schut: "We willen alle vrijwilligers en supporters bedanken voor hun bijdrage in deze onzekere tijden! Door hun steun konden wij blijven werken aan onze missie om de zeeschildpadden op Bonaire te beschermen.”

 

113 nesten

Dit jaar telde STCB in totaal 113 nesten rond Bonaire en Klein Bonaire. Zeeschildpadden leggen gemiddeld vier nesten per dier, dus ongeveer 28 leggende zeeschildpadden van de drie verschillende soorten. Een volledige analyse van de data zal rond april 2021 in het jaarverslag van STCB worden gepubliceerd.

 

Foto: Casper Douma, WWF

Een goed seizoen

Het weer, met name de hoge waterstand en de grote hoeveelheid neerslag, zorgde voor enkele uitdagingen dit jaar. Kaj Schut: “Door veel regen en wind moesten we de nesten in laaggelegen gebieden, zoals het zuiden, goed in de gaten houden. Drie nesten zijn helaas verloren gegaan door regen en hoge golven, maar gelukkig zijn de meeste nesten goed uitgekomen. De eerste berekeningen laten zien dat het uitkomstsucces van nesten waarschijnlijk iets hoger ligt dan vorig jaar. Bovendien vertoonden minder nesten tekenen van bacteriën en schimmels, twee factoren die een negatief effect hebben op het uitkomstsucces. Kortom, we zijn tevreden met het resultaat van dit seizoen!"

 

Lees hier meer over ons werk in Caribisch Nederland

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info
Casper Douma WWF

Zorgen over bouwplan in kwetsbaar koraalrif

Het Wereld Natuur Fonds en STINAPA maken zich grote zorgen over de plannen van de Nederlandse overheid voor een nieuwe aan te leggen los- en overslag plaats voor ruwe stookolie in het Willem Alexander mariene reservaat. Het bouwen van een pier in het reservaat zal één van de gezondste koraalriffen van Bonaire onherstelbaar beschadigen. De Tweede Kamer besluit volgende week over de nieuwe plannen.
Meer info
Eric Madeja / WWF-Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka, Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka. Deze kustregio in Maleisië is de thuisbasis van één van de twee belangrijkste populaties karetschildpadden in Maleisië. Afgelopen jaar werd een historisch hoog aantal van 807 nesten met succes beschermd. Hiermee is het vorige record van 600 nesten in 2018 verbroken.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).